Streameri su otišli korak dalje, pa prenose i svoje spavanje - evo koliko zarađuju kad ništa ne rade

Dio streamera na Twitchu otkrio je da do šesteroznamenkaste godišnje zarade mogu doći običnim spavanjem, spojivši tako uspješno prirodnu potrebu s vojareskim sklonostim svojih fanova i na koncu sve to sa svojim bankovnim računom

Stjepan Bilić nedjelja, 9. travnja 2023. u 13:27

Na svijetu trenutno živi više od 8 milijardi ljudi. Većina ljudi radi normalne poslove za koje na posljetku budu plaćeni, no ima i onih koji zarađuju alternativnim metodama. Primjerice, razni streameri već godinama zarađuju prenoseći uživo gaming sesije ili streaminge svojih obroka, dok je dio njih otišao i korak dalje dosjetivši se da bi na ime svoje popularnosti na Twitchu mogli zaradili i na - spavanju.

Prema nedavnom istraživanju kojeg je provela kanadska tvrtka Best Sports Betting Canada najbolji u tome je Amerikanac Kai Cenat. On od streamanja svog spavanja mjesečno zaradi 23.280 američkih dolara, a godišnje 285.480 dolara. Navedeni iznos Cenat ostvaruje isključivo prijenosom svog spavanja i u njega nisu uključeni prihodi od drugih aktivnosti, poput igraćih sesija koje Cenat također održava. Sve u svemu nije loša zarada ako se uzme u obzir da je svoj kanal pokrenuo i ne tako davno – u veljači 2021. godine te da je pronašao način kako da unovči i vrijeme odmora koje u prosjeku traje oko 6 i pol sati.

Ako vam se njegova zarada ne čini ništa posebno impresivnom recimo da bi prosječni Hrvat za isti iznos morao raditi (raditi, ne spavati) gotovo 20 mjeseci, odnosno gotovo 20 godina ako gledamo godišnju zaradu američkog streamera. Neki koji rade za manje od 1.202 USD kolika je prema Državnom zavodu za statistiku bila prosječna plaća u Hrvatskoj u siječnju 2023. i duže.

📷 Best Sports Betting Canada
Best Sports Betting Canada

Svoj uspjeh Kai Cenat može zahvaliti najprije velikom broju pratitelja. Na Twitchu ih ima 4.277.035 od čega ih u prosjeku 56.852 uživo prati njegove višesatne prijenose, a njih 19.898 čak i aktivno sudjeluje šaljući tekstualne donacije koje putem text-to-speech tehnologije, omogućuju gledateljima da komuniciraju sa svojim omiljenim spavačem tj. da ga slanjem dosadnih poruka pokušaju omesti u spavanju. Neki streameri idu korak dalje i omogućuju gledateljima koji doniraju da objave poveznice na videozapis koji se reproducira na streamu.

Iako „I'm Just Sleepin“ kategorija i nije previše popularna na Twitchu daleko da je Kai Cenat jedini koji spavanjem zarađuje na Twitchu. Solidnih 4.020 USD mjesečno, odnosno 48.240 USD godišnje na ovaj način zaradi i Japanac kato_juichi0817 kojeg inače prati 716.356 ljudi, dok Rus n3koglai na ime 2.511.459  pratitelja mjesečno od streamanja svog spavanja zaradi 2.760 USD, odnosno nešto više od 33 tisuće dolara godišnje.