Xiaomijev drugi dio mega eventa – Mi Mix Fold i povoljni OLED laptopi

Nakon što su jučer predstavili čak četiri nova Mi 11 modela i Mi Smart Band 6, Xiaomi je danas međuostalom predstavio i svoj prvi preklopni telefon

Matej Markovinović utorak, 30. ožujka 2021. u 19:45

Xiaomi nije stao na jučerašnjem „mega događaju“, pa je danas tako organizirao i drugi dio na kojem su predstavili svoj novi vizualni identitet, preklopni Mi Mix Fold s tekućom lećom, povoljne OLED laptope, Surge C1 čip, klima uređaj, robotski usisivač i „Pro“ verziju ovlaživača zraka.

Novi vizualni identitet

Kineska je tehnološka tvrtka bila poprilično uzbuđena oko novog vizualnog identiteta. Tako se promijenio logo koji sada više nije kockastog oblika, već je više zaobljeniji, a izvršni direktor Xiaomija, Lei Jun, navodi da se ovim osvježavanjem mijenja unutarnji duh kao i mentalitet samog brenda. Iza novog dizajna stoji  japanski dizajner Kenya Hara koji kaže da je ovaj „dizajn u osnovi odraz koncepta 'živosti'“. Prvi će Xiaomijev proizvod s novim vizualnim identitetom biti torba koja je, kako tvrde iz tvrtke, lakša od papira.

Mi Mix Fold – „budžetni“ preklopni telefon

Xiaomi je vratio Mi Mix u novom konkurentskom ruhu. Naime, ovaj bi preklopni telefon trebao biti izravni odgovor na Huaweijev Mate X2 i Samsungovu Z Fold seriju. Mi Mix ima unutarnji 8,01-inčni 4:3 OLED zaslon rezolucije 2480 x 1860 s podrškom za Dolby Vision HDR, a iz Xiaomija tvrde da zaslon može izdržati čak 200.000 preklapanja. Vanjsku stranu Mi Mixa krasi 6,52-inčni zaslon sa stopom osvježavanja 90 Hz. Mi Mix također dolazi s četiri zvučnika koje je podesio Harman Kardon, a tvrtka opisuje audio kvalitetu kao „3D panoramski zvuk“.

Xiaomi s Mi Mix Fold telefonom, otvoreno cilja na biznismene.  Tako uvode one click stealth značajku koja automatski zatvara i zaključava sve aplikacije na uređaju te tvrde da je to „najveća sigurnost za poslovni scenarij“. Iznenađenje je desktop ili PC mode, koji se pali s trostrukim swipeom na ekran i pretvara Mi Mix Fold u mini desktop računalo.

Mi Mix Fold pogoni već standardni flagship mobilni procesor Snapdragon 888 uparen s 12, odnosno 16GB RAM-a. Kapacitet baterije je 5020mAh te podržava brzo punjenje od 67 W. Mi Mix Fold ima trostruku kameru s, kako navode, funkcijom četverostruke zbog korištenja tekuće leće. Xiaomi tako tvrdi da telefoto objektiv može biti korišten i za impresivne makro, ali i zumirane fotografije. Uređaj ima i Xiaomijev novi Surge C1 procesor slike koji koristeći 3A algoritam poboljšava mogućnost fokusiranja pri slabom osvjetljenju.

Zasad nije poznato dolazi li Mi Mix Fold na globalno tržište, ali cijena za ovaj telefon počinje od 9999 juana, što je malo manje od 1300 eura.

Mi Laptop Pro – povoljni OLED zasloni

Iz Xiaomija su rekli da im je cilj ući u high-end tržište prijenosnih računala, a to će pokušati s izbacivanjem novog 14-inčnog i 15-inčnog Mi Laptop Pro modela. Oba će laptopa podržavati brzo punjenje od 100 W, pogonit će ih, zasad nepoznati, Intelov procesor 11. generacije uparen s MX450 grafičkom karticom te će imati E4 OLED 2,5K, odnosno 3,5K zaslone sa stopom osvježavanja 120Hz. Xiaomi se hvali tvorničkom kalibracijom zaslona, ali i Intel Evo certifikatom

Izvor: Xiaomi/Youtube
Izvor: Xiaomi/Youtube

Laptopi dizajnom uveliko podsjećaju na Appleov Macbook Pro, a od ostalih značajki imat će tipkovnicu s pozadinskim osvjetljenjem, veliki touchpad, senzor otiska prsta, WiFi 6, 3 USB C utora, 3,5mm priključak za slušalice, Xiaomijevog glasovnog asistenta i HD web kameru. Mi Laptop Pro 14, predstavljen je s cijenom od 5299 juana ili oko 690 eura, dok će 15-inčni model koštati 6499 juana ili oko 845 eura. Trenutno nije poznato hoće li Xiaomijevi laptopi doći na globalno tržište.

Izvor: Xiaomi/Youtube
Izvor: Xiaomi/Youtube