Izbliza snimljen ulazak kapsule u Zemljinu atmosferu brzinom od 25 Macha

Užarena plazma koja obavija svemirske letjelice pri povratku u atmosferu obično je viđena kroz prozor, no u ovom slučaju američki svemirski startup kameru je postavio izvana, pa dobio spektakularne prizore

Sandro Vrbanus subota, 2. ožujka 2024. u 12:44

Prilikom povratka sondi i svemirskih letjelica iz dalekih svemirskih putovanja ili "samo" iz Zemljine orbite, najkritičniji trenuci su oni kada one moraju naglo ući u guste slojeve atmosfere. U sudaru s gustim fluidom letjelice se značajno zagrijavaju zbog velikog trenja, naglo usporavaju i izložene su visokim temperaturama i mehaničkom stresu. U tim trenucima ključno je zadržati strukturni integritet te osigurati da toplinski štit radi kako je zamišljeno.

S druge strane, zrak oko letjelice se pod pritiskom ionizira te pretvara u plazmu, što proizvodi "vatromet" i onemogućava radiokomunikaciju s kontrolom misije na Zemlji – pa letjelice ulaze u kritični period komunikacijskog "blackouta". Sve to viđeno je pri povratku najrazličitijih letjelica, od zapovjednih modula u misijama Apollo, preko deorbitiranja kapsula s Međunarodne svemirske postaje ili Space Shuttlea. No, rijetko kada smo vatrenu plazmu imali prilike vidjeti izbliza, kao što nam je to omogućio američki svemirski startup Varda Space.

Povratak kapsule W-1 na tlo
Povratak kapsule W-1 na tlo

Oni se bave ispitivanjem različitih svemirskih tehnologija za nisku orbitu, tamo provode eksperimente, testiraju materijale i slično. Njihova posljednja testna kapsula W-1 bila je lansirana prije osam mjeseci, a vratila se na Zemlju nakon uspješno obavljene misije 21. veljače.

Pritom je kamera, postavljena na vanjskom ali zaštićenom dijelu kapsule, snimila spektakularne prizore – prvi put izbliza vidimo cijeli proces ulaska u atmosferu, kao da sjedimo na samoj sondi. Ona za to vrijeme ulazi u atmosferu brzinom 25 puta većom od brzine zvuka i oko sebe stvara vatreni oblak.

Najatraktivniji isječak objavljen je na X-u i možete ga vidjeti unutar ove vijesti. Integralni 27-minutni video povratka kapsule W-1 iz niske orbite na tlo dostupan je ovdje: