Nadogradili ste Windowse 11, a Copilota nema? Evo kako ga ručno aktivirati

Posljednjom većom nadogradnjom Windowsa 11 Microsoft je u svoj OS ugradio AI dodatak Copilot. On zbog pravnih restrikcija nije aktiviran na području Europske unije, ali ga svejedno možete aktivirati

Sandro Vrbanus utorak, 10. listopada 2023. u 11:17

Prije otprilike dva tjedna, 26. rujna, Microsoft je u javnu distribuciju bio pustio novu nadogradnju Windowsa 11 22H2 (zbunjujuća oznaka, ali tako je), u kojoj je isporučio prvi paket umjetne inteligencije, izravno ugrađen u taj operacijski sustav. Virtualni AI pomoćnik Copilot tako se s novom inačicom Windowsa smješta u njihov bočni stupac (sidebar), poziva ga se klikom na ikonu na taskbaru ili drugdje, a može poslužiti za brže promjene postavki Windowsa ili pak za generiranje teksta kao unutar Bing Chata.

No, ako ste i sami proteklih dana preuzeli ovu nadogradnju, vjerojatno taj Copilot u svojem OS-u niste dobili. Naime, Microsoft ga je ugradio u novu verziju Windowsa, ali će ga aktivirati naknadno, postupno, ovisno o zemljama. Za korisnike u Europskoj uniji Copilot je privremeno blokiran zbog neusklađenosti s ovdašnjim propisima, GDPR-om i drugima. Takav je slučaj bio i prilikom lansiranja Barda, primjerice, pa mu se prvih tjedana moralo pristupati putem VPN-a.

Uradi sam

Ipak, u međuvremenu je pronađen način za aktiviranje Copilota i u onim regijama, gdje ga Microsoft službeno nije pustio u javnost – i prilično je jednostavan. Sve što trebate učiniti su sljedeći koraci:

  • Provjerite imate li Windows 11 22H2, Build 22621.2361 ili kasniji, preuzet nakon 26. rujna,
  • Unutar bilo koje mape stvorite novi prečac (shortcut) imena Copilot.exe,
  • Kao "target" lokaciju prečaca zalijepite ovaj path:

C:\Windows\explorer.exe "microsoft-edge:///?ux=copilot&tcp=1&source=taskbar"

I to je to. Kreiranom prečacu možete postaviti ikonu po izboru (Copilotova originalna ikona nalazi se ovdje), a možete ga pokretati iz same mape, iz izbornika Start ili taskbara, odnosno gdje god da prikačite stvoreni prečac. Copilot će se bez prigovora pokrenuti u desnoj traci ekrana i u nekoliko će trenutaka biti spreman odgovarati na vaša pitanja.

Bing Chat i DALL-E 3 na desktopu

Kao i Bing Chat, chatbot se može koristiti i na hrvatskom jeziku, a automatski će prepoznati jeste li mu zadali kakav zadatak koji se obavlja unutar Windowsa, kreativni upit za koji se mora poslužiti Internetom i slično. Naredite li mu da stvori sliku, i taj će zadatak obaviti koristeći Bing Image Creator (odnosno novi DALL-E 3 u pozadini), a umjesto tekstualnog prompta Copilotu možete i ovdje dati kakvu sliku na analizu.

Provjereno, radi!
Provjereno, radi!

Unutar postavki moguće mu je dozvoliti i pristup aktivnim prozorima Edgea, pa tako može i podatke iz njih koristiti kao promptove. I dalje je riječ o preview inačici, pa u praksi sigurno neće biti savršena, ali barem imamo mogućnost i na našem tržištu testirati ga prije službenog datuma aktivacije za EU.

NADOPUNA: Prema povratnim informacijama koje imamo, nekim korisnicima ova metoda aktiviranja Copilota (još) ne funkcionira. To ne bi trebalo čuditi budući da je riječ o neslužbenom postupku, dok je Copilot i dalje u Preview inačici, a Microsoft navodi da takve značajke "postupno" pušta u distribuciju.