Microsoft Copilot omogućuje stvaranje glazbe u suradnji sa Suno AI

Ovo partnerstvo trebalo bi stvaranje glazbe učiniti dostupnim svima, neovisno o glazbenom obrazovanju

Tomislav Stanković srijeda, 20. prosinca 2023. u 06:00

Microsoft je objavio kako se udružio sa tvrtkom Suno, predvodnikom u stvaranju glazbe temeljem umjetne inteligencije, kako bi Microsoft Copilot korisnicima pružio novo iskustvo stvaranja glazbe.

Suno je u stanju temeljem jedne rečenice stvoriti potpunu pjesmu, uključujući instrumental, glazbu i vokale. Na ovaj način korisnici će bez glazbenog znanja moći kreirati zabavne, personalizirane pjesme uz jednostavan prompt.

Kako bi korisnik isprobao ovu funkcionalnost, potrebno je unutar Microsoft Edgea posjetiti copilot.microsoft.com i prijaviti se vlastitim računom. Nakon toga treba omogućiti Suno plugin ili kliknuti na Suno logo – Stvarajte glazbu sa Suno.

Sve više se ulaže u tehnologiju stvaranja glazbe putem umjetne inteligencije, pa su tako u studenom Google AI laboratorij DeepMind i Youtube izdali gen AI model za glazbu Lyria, te Dream Track – alat s ograničenim pristupom za izradu AI melodija unutar YouTube Shorts.

Osim njih, Meta je objavila nekoliko eksperimenata s AI glazbom, dok su Stability AI i Riffusion pokrenuli platforme i aplikacije za stvaranje pjesama iz upita.  

Ostaje vidjeti u kojem smjeru će se dalje ova industrija razvijati.