Duet AI – Google također ima umjetno inteligentnog pomoćnika za poslovne korisnike

Duet AI novi je dodatak u uredskom paketu Google Workspace, koji u njega donosi funkcije generativne umjetne inteligencije za pomoć pri svakodnevnim zadacima

Sandro Vrbanus srijeda, 30. kolovoza 2023. u 11:28

Prošloga mjeseca Microsoft je lansirao poslovni paket Bing Chat Enterprise, uslijedio je OpenAI sa svojim ChatGPT-jem namijenjenim za poslovne korisnike i velike organizacije, a netom nakon njih – i Google se uključuje u bitku za isto tržište. Kompanijama koje rade na njihovom uredskom paketu Google Workspace od sada nude i dodatak, Duet AI, zamišljen kao virtualni pomoćnik i suradnik koji pomaže pri različitim zadacima u stvarnom vremenu.

Integriran u sve aplikacije

Sustav je testiran nekoliko mjeseci s odabranim korisnicima, a sada je dostupan svim korisnicima Google Workspacea. U mogućnosti je već sada na temelju zadanih mu podataka stvarati sažetke, prezentacije, analize (integriran u Slides i Docs), pritom pristupati podacima pohranjenima na Google Drive ili e-mailovima te tako pomagati u mnogim situacijama, skraćujući vrijeme potrebno za izvršavanje uobičajenih radnih zadataka.

Duet AI bit će dostupan i u alatu za videokonferencije Google Meet, gdje će imati zadatak poboljšati sliku i zvuk, kao i izgled sudionika. Dodatno, moći će prevoditi 18 jezika i u stvarnom vremenu "titlovati" sastanke, potom stvarati zapisnike sa sastanaka ili sažetke najvažnijih trenutaka u tekstualnom i video formatu.

Isti će sustav biti integriran i u Google Chat, gdje će se s njime moći izravno čavljati kao s AI chatbotom. No, budući da je riječ o poslovnom okruženju, pri odgovorima će Duet AI koristiti i podatke pohranjene na kompanijskom oblaku, pa će ga zaposlenici moći ispitivati i specifične, interne stvari. Dakako, Google obećava da svoje modele neće trenirati na kompanijskim podacima i da će oni ostati potpuno zaštićeni.

Kompanije već sada mogu zatražiti besplatno probno razdoblje i testirati pomaže li im ovaj sustav u radu. U slučaju da se odluče na njega se pretplatiti, to će ih koštati 30 dolara po korisniku mjesečno (što je ista cijena kao i za Microsoft 365 Copilot).