BitTorrent više nije glavni izvor internetskog prometa

Protokol za dijeljenje datoteka sve se manje koristi, a njegovu ulogu preuzeli su 'streaming' i pohrana u oblaku

Mladen Smrekar utorak, 19. ožujka 2024. u 16:55
📷 BitTorrent
BitTorrent

Rješenje američkog programera Brama Cohena iz 2001. godine, BitTorrent je godinama bio iznimno učinkovit peer-to-peer (P2P) protokol za slanje datoteka i drugog digitalnog sadržaja putem Interneta. No, danas ova tehnologija više nije tako moćna sila za dijeljenje podataka kakva je bila prije samo nekoliko godina, pokazuju podaci iz najnovijeg izvještaja kanadske tvrtke Sandvine.

Glavni pokretač podatkovnog prometa

Prije dvadeset godina, prije Web 2.0 revolucije, BitTorrent je generirao oko 35 posto ukupnog internetskog prometa. Dijeljenje datoteka i P2P aplikacije tada su bili glavni pokretači podatkovnog prometa jer nije bilo drugih izvora koji bi mogli generirati sličnu količinu prometa.

Danas je Internet sasvim drugačije mjesto. Video streaming i društvene mreže i usluge kao što su YouTube, Netflix ili TikTok sada dominiraju globalnim internetskim prometom, a većina aktivnosti povezanih s piratstvom prešla je s P2P mreža na web stranice za streaming. BitTorrent više nije glavni izvor preuzimanja s Interneta, mada se i dalje naveliko koristi.


Top10

BitTorrent je tako 2013. činio trećinu ukupnih uploada, da bi ta brojka prije dvije godine pala na 10 posto. Posljednji podaci Sandvinea pokazuju da je BitTorrent protokol izgubio svu svoju privlačnost među korisnicima Interneta.

BitTorrent se još uvijek koristi za razmjenu ogromnih količina podataka 📷 BitTorrent
BitTorrent se još uvijek koristi za razmjenu ogromnih količina podataka BitTorrent

Prvih 10 izvora uploada sad se uglavnom odnosi na pohranu u oblaku, razmjenu poruka i video streaming, pri čemu video i društvene mreže monopoliziraju više od polovice ukupnog uploada na fiksnim i mobilnim širokopojasnim vezama.


Pirati i akademici

BitTorrent se i dalje koristi unutar mreža s fiksnim pristupom, gdje protokol za dijeljenje datoteka sada čini četiri posto ukupne propusnosti. Međutim, usluge poput iClouda i YouTubea generiraju puno više prometa u usporedbi s mrežom Brama Cohena.

Sandvine kaže da se BitTorrent još uvijek može smatrati "značajnim faktorom" u stvaranju prometa zbog relativno malog broja ljudi koji koriste mrežu. Piratstvo je vjerojatno glavni pokretač, ali brojni istraživači i razne akademske institucije također koriste ovaj protokol za razmjenu ogromnih količina podataka.

No, Sandvine očekuje da će promet na BitTorrentu nastaviti padati jer se korisnici sve više fokusiraju na usluge oblaka i streaminga kao glavne izvore za skidanje sadržaja.