Koncept prvog ekološki neutralnog kruzera mogao bi zaploviti do 2030.

Norveška turistička kompanija Hurtigruten Norway s partnerima je predstavila projekt Sea Zero, prvog energetski efikasnog putničkog kruzera, opremljenoga pogonom koji ne proizvodi štetne emisije

Sandro Vrbanus petak, 9. lipnja 2023. u 08:15

Brodska industrija jedan je od većih zagađivača okoliša i generatora stakleničkih plinova, a tek 0,1% plovila u svijetu danas koristi neku od tehnologija za smanjenje štetnih emisija. U taj veliki prostor na tržištu planiraju "uskočiti" u norveškoj turističkoj kompaniji Hurtigruten Norway, koja se među ostalim bavi i krstarenjima. Uz 12 partnera nedavno su predstavili projekt Sea Zero, prvog ekološki neutralnog kruzera, osmišljenoga po njihovim prijedlozima i sukladno potrebama prijevoza turista.

Inovativni sustav pogona

Brodovi ovog tipa bit će opremljeni električnim pogonskim sustavom, s baterijama kapaciteta čak 60 MWh, koje se pune u lukama. Osim na električni pogon, kruzer će moći jedriti uz pomoć sklopivih jedara, opremljenih solarnim panelima za dopunjavanje baterija. Brodom će moći manevrirati i umjetna inteligencija, a kako bi plovidba bila što učinkovitija razvijeni su i poseban aerodinamični dizajn te premazi trupa koji osiguravaju manji hidrodinamički otpor i aktivno čišćenje oplate broda pri plovidbi.

Čvrsta jedra razvlačit će se teleskopski u visinu do 50 metara, imat će aktivnu površinu za jedrenje od 750 m2 te čak 1.500 m2 fotonaponskih panela. Cijeli kruzer dug je 135 metara, a može primiti do 500 gostiju u 270 kabina, uz 99 članova posade.

Prvi bi primjerak kruzera Sea Zero trebao biti spreman za plovidbu 2030. godine, a u dužem roku ova kompanija planira potpuno transformirati svoju flotu u energetski učinkovitu te ugljično neutralnu. Za izradu ovog jedinstvenog plovila zadužena su norveški brodograditelji iz kompanije VARD, a kako bi se plan o porinuću 2030. godine ostvario, kažu kako će morati s izgradnjom prvog broda započeti 2027. godine.