Više zona lokalnog zatamnjenja na novom Hisense U8k mini LED televizoru

Model U8K nasljednik je populatnog U8H modela i među nadogradnjama donosi viši refresh rate te više zona lokalnog zatamnjenja

Bug.hr utorak, 20. lipnja 2023. u 19:22
SPECIFIKACIJE – Hisense 65U8KQ
Ekran 65" mini LED/ 4K (3.840x2.160) / 144 Hz
HDR Da (Dolby Vision IQ, HDR10+, HDR10, HLG)
Konektori 4x HDMI 2.1,1x USB 3.0, 1xUSB 2.0
Mreža LAN, Wi-Fi  6E, Bluetooth 5.2
Softver VIDAA 

Hisense je globalno jedan od poznatijih brandova televizora, a razlog tome je formula s varijablama dobre opremljenosti i relativno povoljne cijene. Nedavno je tvrtka predstavila novi lineup svojih televizora za 2023. godinu, a sredina ponude je izmamila najveći interes jer se u serijama U6KQ, U7KQ i U8KQ kriju mini LED modeli koji spajaju visoku svjetlinu i nastoje se približiti visokom kontrastu kakav primjerice imaju OLED modeli.

Hisense U8KQ direktan je nasljednik modela U8H o kojemu smo već pisali, a uskoro na naše tržište donosi dodatno poboljšane mogućnosti. Dizajnerski nema previše filozofije, standardno tanki rub oko ekrana i dvije metalne nožice koje drže masivni ekran. Uređaj dolazi u tri veličine ekrana 55'', 65'' i 75''. Trenutačno ovaj model još nije stigao na naše tržište, a cijena prethodnika je vrlo zanimljiva te se u veličini od 65'' može nabaviti za 905 eura. Najveći 75 inčni model košta 1279 eura i jasno je da ovakvim cijenama konkuriraju ostalim A brendovima na polju isplativosti i mogućnosti.

Masivni televizor drže dvije metalne nogice, a dizajnerski s prednje strane upada u oči tanak obrub oko ekrana
Masivni televizor drže dvije metalne nogice, a dizajnerski s prednje strane upada u oči tanak obrub oko ekrana

A kao noseća karakteristika serije ponovno se ističe pozadinsko mini LED osvjetljenje pri čemu se udvostručio broj zona lokalnog zatamnjenja. Kod veličine od 65'' sada umjesto 528 koliko ih je bilo kod U8H televizor dolazi sa 1008. Velik broj pojedinačnih mini LED-ica te napredni sustav zatamnjenja znači da će se puno bolje prikazivati crna boja, što rezultira i višim vrijednostima kontrasta. Osim upravljanja rasvjetom, televizor dolazi i s visokom ukupnom svjetlinom od 1500 cd/m2. Kako U8KQ dolazi s Quantum Dot slojem može se očekivati odlična pokrivenost i izražene boje. Zbog visoke svjetline, izraženih boja i kontrasta, na je papiru U8K spreman za izniman prikaz HDR sadržaja, a model podržava Dolby Vision, HDR 10+, HDR 10 i HLG standarde.

Ovaj 4K model unaprijeđen je i na polju osvježavanja ekrana, pa sada nudi 144 Hz naspram 120 Hz iz prošlogeneracijskog modela. Podržani su VRR (variable refesh rate), ALLM (auto low latency mode)  te AMD FreeSync Premium Pro, pa će U8KQ biti spreman za igrače konzola i računala. Tome u prilog ide i opremljenost sučeljima. Sa stražnje strane televizora možete pronaći četiri HDMI 2.1 utora, koji su spremni isporučiti 120 Hz u 4K rezoluciji, a dva mogu propustiti do 144 Hz u visokoj rezoluciji. Hisense je dodao po jedan USB 3.0 i 2.0, te standardni optički audio izlaz, antenski priključak te utor za slušalice. Naravno, HDMI podržava i ARC funkcionalnost.

Hisense tvrdi da njegov audio sustav 2.1.2 s pet zvučnika može dočarati surround zvuk
Hisense tvrdi da njegov audio sustav 2.1.2 s pet zvučnika može dočarati surround zvuk

Što se tiče zvuka, serija Hisense U8KQ dolazi sa 2.1.2 sustavom zvuka izlazne snage 50 W, a tih će pet zvučnika omogućiti surround iskustvo. U audio sferi, U8KQ podržava Dolby Vision Atmos i DTS:X za bolji doživljaj. Kada smo kod certifikata, ova serija ima IMAX Enhanced certifikat te Filmmaker Mode koji prilagođava postavke filmova na originalne postavke kako su tvorci sadržaja zamislili. Od ostalih stvari televizor dolazi s Wi-Fi 6E i Bluetooth 5.2 bežičnim opcijama. Ako ćete ga smještati u svijetlu prostoriju, uz visoku nativnu svjetlinu panela, Hisense je ugradio low reflection ekran te automatsku prilagodbu svjetline ovisno o svjetlu u prostoriji. Televizor za naše tržište dolazi s VIDAA operativnim sustavom, koji nudi sve popularne streaming aplikacije, ali ne slovi kao najbolje pametno sučelje na tržištu.

Ukupno se radi o unaprijeđenoj verziji prošlogodišnjeg U8H modela sada sa 144 Hz i više zona lokalnog zatamnjena. Mini LED pozadinska rasvjeta pridonosi višoj maksimalnoj svjetlini koja će povoljno utjecati na HDR doživljaj, a ostane li cijena u domeni prošlogeneracijskog modela, Hisense će se ozbiljno nametnuti u višem srednjem razredu kao ozbiljan igrač.