Televizor 65QN95C je novi flagship Samsung ponude u 4K Neo QLED segmentu

Nasljednik modela QN95B donosi pregršt opcija među kojima se izdvaja Neo QLED panel s mini LED pozadinskim osvjetljenjem te frekvencijom osvježavanja ekrana od 144 Hz

Bug.hr ponedjeljak, 27. veljače 2023. u 10:02
SPECIFIKACIJE – Samsung 65QN95C
Ekran 65 mini LED/ 4K (3.840x2.160) / 144 Hz
HDR Da (HDR10+,HDR 10, HLG)
Konektori 4x HDMI 2.1, 2xUSB
Mreža LAN, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2
Procesor Neural Quantum Processor 4K
Softver Tizen 7

Televizori predstavljeni početkom godine na CES-u polako stižu i na tržište. Iako kod nas još nije stigla nova serija, Samsung 65QN95C uskoro bi trebao zamijeniti vrlo dobru prošlogeneracijsku seriju QN95B. Preporučena cijena ovog modela u 65'' izvedbi je 3.499 eura što je kod izlaska uobičajeno za high-end ponudu. Istovremeno, model koji je i dalje aktualan na tržištu do dolaska nove serije sada se može pronaći za oko 1900 eura.

Dizajnom, s prednje strane dominira ogroman ekran i gotovo neprimjetni tanki rubovi oko njega te metalni stalak u istom tonu kao metalni rubovi. Za razliku od prošlih generacija, QN95C serija ne dolazi s OneConnect Boxom, već se Samsung okrenuo tradicionalnom smještanju hardvera i sučelja u samo kućište televizora. Bez obzira na smještaj svega u kućište televizora, profil je i dalje vrlo tanak. Kada smo već spomenuli hardver, za procesuiranje slike se brine  Neural Quantum Processor 4K koji odrađuje odličan posao i kod upscalea i kod raznih modova slike. Pohvalit ćemo i sučelja, jer uređaj ima četiri HDMI 2.1 porta, te dva USB utora. Mrežne mogućnosti su također na razini s podrškom za najnoviji Wi-Fi 6 standard i Bluetooth 5.2.

Koncept tankih metalnih rubova koji se slažu s također metalnim stalkom karakterističan je za Neo QLED seriju
Koncept tankih metalnih rubova koji se slažu s također metalnim stalkom karakterističan je za Neo QLED seriju

Glavna zvijezda serije je ekran, a radi se o 4K QLED zaslonu, tehnologiji od koje Samsung ne odustaje i koja je podigla kvalitetu prikaza u LED segmentu. Uz to Samsungova flagship serija ima pozadinsko mini LED osvjetljenje koje donosi odličan prikaz crne boje zbog mogućnosti lokalnog zatamnjenja. Iako crna ne može biti na razini OLED televizora, u samom je vrhu ostalih tehnologija. Uz to, televizor ima visoku svjetlinu pa je stoga prikaz HDR sadržaja izniman. OD HDR standarda, Samsung je izostavio Dolby Vision i dolazi s podrškom za HDR10+, HDR10 i HLG. Uz klasične digitalne tunere, ovaj televizor dolazi i s ATSC 3.0 tunerom namijenjen 4K signalu. Treba napomenuti da je ovaj model iznimno pogodan za gaming, počevši od 144 Hz ekrana preko HDMI 2.1 podrške koja omogućuje prijenos 4K signala uz visok frame rate te široke podrške gaming tehnologija kao što su VRR i FreeSync. Samsung kaže da u game modu QN95C televizor ima kašnjenje signala od samo 2 ms.

Daljinski upravljač je ponovno minimalistički Eco Remote s malim brojem tipki i čak četiri prečaca za streaming servise u vidu Netflixa, Disney + i Prime Videa te Samsung TV Plus, usluge koja na televizor donosi brojne kanale. Daljinski dolazi sa solarnim panelom na zadnjoj strani za punjenje, a možete ga puniti ii klasično putem USB-C utora.

Televizor je opremljen Tizen 7 operativnim sustavom koji je među najboljima na tržištu. Postavke su smještene jedan korak previše u sučelju, no s druge strane možete do detalja postavljati opcije za mapiranje tonova za HDR, i druge opcije prikaza slike. Ako ste korisnik Samsung televizora od prije, sve će vam biti prirodno, a novi korisnici neće trebati dugo za privikavanje. Od aplikacija su podržani svi relevantni streaming servisi. Uređaj podržava Apple AirPlay 2 za stream sa iOS uređaja. Istovremeno nema podršku za Google Asistenta, ali ima za Amazon Alexu i Samsung Bixby s kojima se može komunicirati glasovnim naredbama.

Samsungov Neo QLED televizor s mini LED pozadinskim osvjetljenjem vrh je ponude u klasičnim LED televizorima. Odličan prikaz boja, duboka razina crne i premium izrada uz snažnu podršku za gaming prednosti su ove serije. Malo iznenađuje izostanak Dolby Vision podrške za HDR, a kao i kod prijašnjih flagship modela QN95C dolazi s visokom cijenom.