Sony Bravia X95L serija je najjači mini LED model proizvođača za 2023. godinu

Sony je unaprijedio svoje mini LED televizore i nasljednik X95K modela donosi 1200 zona lokalnog zatamnjenja i visoku svjetlinu od 750 cd/m2

Bug.hr ponedjeljak, 10. srpnja 2023. u 06:00
SPECIFIKACIJE – Sony Bravia XR-65X95L
Ekran 65 mini LED / 4K (3.840x2.160) / 120 Hz
HDR Da (HDR 10, HLG Dolby Vision)
Konektori 4x HDMI (2x HDMI 2.1), 2xUSB
Mreža LAN, Wi-Fi  (802.11ac), Bluetooth 4.2
Procesor Cognitive Processor XR
Softver Google TV

Sony svoje Bravia televizore grana u top OLED modele, podjednako premium mini LED televizore u kojima za 2023. godinu se ističu ova serija X95L i X93J koje nema na našem tržištu. Tu su televizori s direktnim LED pozadinskim osvjetljenjem te svi ostali LED modeli.

Kod mini LED modela dobiva se puno bolje upravljanje pozadinskim osvjetljenjem što znači da se donekle može usporediti s OLED tehnologijom, dok se istovremeno omogućuje puno viša svjetlina ekrana. Sve to u načelu doprinosi kvalitetnom prikazu HDR sadržaja.

Dizajnerski, tanki metalni obrub oko ekran prirodno se nastavlja u tanke nožice, pri čemu donji rub televizora biva naslonjen na podlogu. Moguće je podesiti visinu stalka, pa je ispred televizora moguće i smjestiti soundbar, što se na prvu ne čini tako. Prepoznatljiva stražnja strana s malim kvadratićima je prisutna i u novim serijama, a sva su sučelja smještena sa stražnje lijeve strane. Televizor dolazi sa četiri HDMI sučelja, pri čemu su samo dva verzije 2.1 koja može propustiti 120 sličica u sekundi uz 4K rezoluciju. Ovaj high-end model na našem tržištu dolazi u tri veličine od 65, 75 i 85 inča. Osim premium izrade, ovaj model ima i visoku cijenu koja je trenutačno za veličinu od 65 inča 3499 eura.

Mini LED predstavnik iz Sonya dolazi u 65, 75 i 85 inčnoj veličini ekrana, a ističe se velikim brojem zona lokalnog zatamnjenja i visokom svjetlinom
Mini LED predstavnik iz Sonya dolazi u 65, 75 i 85 inčnoj veličini ekrana, a ističe se velikim brojem zona lokalnog zatamnjenja i visokom svjetlinom

Kako bi poboljšali kontrast, boljku LED panela u odnosu na OLED televizore, Sony je kod ove serije omogućio 20% više zona lokalnog zatamnjenja i sada ih ima 1200. Uz to, radi se o VA tipu panela koji ima viši nativni kontrast u odnosu na IPS. Ovaj televizor također prikazuje širu paletu boja zahvaljujući XR Triluminos Pro tehnologiji, odnosno Sonijevom nazivu za QLED sloj nano čestica koje služe vjernijem prikazivanju boja. Uz tisuće malih LED-ica, visokom svjetlinom preko 750 cd/m2 u standardnom načinu rada i Sony procesiranju slike može se očekivati vrlo kvalitetan prikaz slike. Kontrast ipak neće biti na razini OLED konkurencije, ali svjetlina hoće i iznad toga. Sony X95L podržava HDR 10, HLG i Dolby Vision HDR standarde, a jedan je od televizora koji su „savršeni za PS5“ u Sony brendiranju.

To znači da će se automatski prepoznati Sony konzola i prilagoditi prikaz slike. Televizor dakle podržava ALLM i promjenjivu razinu osvježavanja ekrana, a sve to možete iskoristiti i sa Xbox konzolom kao i prikaz 4k slike u 120 FPS-a. Među ostalima televizor ima i Game Mod sučelje. Osim „samo“ dva HDMI 2.1 sučelja, malo je iznenađujuća podrška za bežične mreže gdje nije podržan Wi-Fi 6 te Bluetooth koji dolazi s verzijom 4.2.

Tanke podesive nožice i tanki metalni rub doprinose premium osjećaju
Tanke podesive nožice i tanki metalni rub doprinose premium osjećaju

Što se tiče pametnog sučelja, Sony je ostao kod Google TV-a koji ima uvjerljivo najveći izbor aplikacija. Podržane su svi relevantni dostupni streaming servisi, cast slike s mobilnih uređaja s Androida i Apple telefona.

Sony u mini LED areni ima jakog igrača, a niz prednosti uključuje dobar kontrast, visoku svjetlinu i prikaz boja te dobru pripremu za gaming kao i široku HDR podršku. Cijena je s druge strane vjerojatno ograničavajući faktor za mnoge. Neki od konkurenata u ovoj kategoriji su podjednako skup Samsung QN90C, ali i nešto pristupačniji TCL QM8 i Hisense 8UK. Alternativno, za ovaj iznos možete dobiti i premium OLED televizore poput LG G3.