Jake gaming opcije, visoka svjetlina i oprema čine Panasonic MZ1500 ozbiljnim izazivačem u high-endu

OLED televizor visoke klase iz Panasonica izdvaja se visokom cijenom, ali unutar toga nudi specifikacije koje se mogu mjeriti s ostalim pretendentima na tron najboljih televizora u 2023. godini

Bug.hr nedjelja, 24. rujna 2023. u 21:59
SPECIFIKACIJE – Panasonic MZ1500
Ekran 65 OLED/ 4K (3.840x2.160) / 120 Hz
HDR Da (HDR 10, HDR10+ Adaptive, HLG, Dolby Vision IQ)
Konektori 4x HDMI (2x HDMI 2.1), 3xUSB
Mreža LAN, Wi-Fi  (802.11ac), Bluetooth 4.2
Procesor HCX Pro AI Procesor
Softver My Home Screen 8.0

Panasonic koji je svoje najslavnije dane na našem tržištu imao u vrijeme plazma televizora i dalje ima izuzetno zanimljivu ponudu modela. Na našem tržištu susreće se s problemom (pre)visoke cijene u odnosu na konkurente iz LG-a, Philipsa, pa čak i Sonya. Tako i ovaj novi model MZ1500 koji ima jako dobre specifikacije na papiru cijenom za 65 inčni model ide preko 3000 eura, što je iznos za koji možete dobiti i Samsungov flagship OLED (trenutačno 2599 eura) ili konkurentni model Sony A80L.

Panasonic ne mijenja drastično dizajn od godine do godine. Tako MZ1500 dolazi s prepoznatljivim jedva vidljivim rubovima oko velikog ekrana, pri čemu je „brada“ zamjetno deblja jer krije vrlo sposobni audio sustav te logo proizvođača. Iz profila se radi o klasično ultratankom panelu, no kutija s hardverom televizora dosta odskače debljinom. Jedinstvena opcija ugrađena je u okrugli stalak, pa ovaj model ima mogućnost zakretanja lijevo-desno.

Stalak televizora omogućuje lagano zakretanje cijelog panela lijevo-desno
Stalak televizora omogućuje lagano zakretanje cijelog panela lijevo-desno

OLED panele za Panasonic i dalje proizvodi LG, a radi se o iznimno svijetlom modelu koji u standardnoj definiciji ima oko 800 cd/m2, dok se to penje na 1100 u HDR načinu rada. Kada već spominjemo HDR, Panasonic MZ1500 podržava sve relevantne HDR formate i prepoznat će sadržaje sa svih streeaming servisa i šire. I dalje ima sve karakteristike OLED panela poput iznimnog prikaza crne te ogromnog kontrasta. Kada tome dodamo visoku svjetlinu, omogućene su jako dobre predispozicije za HDR sadržaj, a tu je i vjerna reprodukcija boja.

Tanak OLED panel iz profila nadograđen je povećom kutijom za smještaj hardvera
Tanak OLED panel iz profila nadograđen je povećom kutijom za smještaj hardvera

Osim slike, kojoj bi teško mogli naći manu, Panasonic je jače zaigrao na gaming karte u ovoj seriji i donosi podršku za 4k/120Hz sadržaj, promjenjivi refresh rate, a za PC igrače tu je i podrška za AMD FreeSync Premium i za Nvidia G-Sync. ALLM automatski prepoznaje kada je spojen PC ili konzola i kreće u mod smanjene latencije. Što se tiče priključaka, Panasonic je isporučio četiri HDMI porta, pri čemu su samo dva 2.1 od čega jedan služi kao eARC za povezivanje sa soundbarom. Malo čudi da je Panasonic na ovako high-end modelu postavio samo dva HDMI porta sposobna za 4k/120Hz propusnost. Uz to su tu tri USB porta, Ethranet, digitalni audio izlaz, analogni video ulaz, te standardni antenski portovi. Televizor nudi standardne mrežne mogućnosti u vidu Wi-FI i Bluetooth konekcija.

Sva su sučelja smještena sa stražnje strane, pri čemu MZ1500 nudi četiri HDMI priključka, od čega su dva verzije 2.1
Sva su sučelja smještena sa stražnje strane, pri čemu MZ1500 nudi četiri HDMI priključka, od čega su dva verzije 2.1

Što se tiče softvera, Panasonic nije proširio Google TV i na OLED liniju, pa ovaj model i dalje dolazi s njihovim my Home Screen 8.0 Smart TV-om. Za njega je karakteristično da ima manji broj aplikacija u odnosu na konkurente, ali i tu ćete imati apsolutno sve najjače streaming servise, pa s te strane nećete puno propustiti. Panasonic je ponudio opciju My Scenery koja u vrijeme kada ne gledate televizor pušta umirujuće slike prirode uz prigodnu glazbu. Iako nema Google operativni sustav, radi s Google Home sustavom preko kojeg možete glasovno upravljati, a ugrađena je i Alexa koju možete koristiti preko daljinskog upravljača. Daljinski je pravi old-school veliki komad s velikim brojem tipki koje naravno uključuju i prečace za popularne streaming servise kao što su Netflix, Prime Video, Disney + i YouTube.

Veliki daljinski upravljač s brojnim opcijama među kojima su korisni prečaci za streaming usluge
Veliki daljinski upravljač s brojnim opcijama među kojima su korisni prečaci za streaming usluge

U audio segmentu, Panasonic je ugradio set zvučnika izlazne snage od 50W koji uključuje i subwoofer. Podržan je Dolby Atmos, a unatoč specifikacijama zvučnika, vjerojatno ćete bolji audio doživljaj i dalje dobiti na dediciranom audio sustavu, no za većinu bi i ovaj na MZ1500 mogao biti dostatan.

Popis specifikacija je impresivan, no ono što bi moglo naškoditi ovom flagshipu na našem tržištu je visoka cijena. Pametno sučelje također nije na razini nekih konkurenata, no ono što je na televizoru najvažnije, kvaliteta slike, prema dostupnim specifikacijama trebala bi biti u samom vrhu ponude.