Hisense UX je mini LED model s velikim brojem zona lokalnog zatamnjenja i visokom svjetlinom

Hisense u ovom modelu spaja visoku razinu svjetline, mini LED s čak 5000 zona lokalnog zatamnjenja i široku podršku za HDR formate i gaming tehnologije

Bug.hr petak, 24. studenog 2023. u 11:07
SPECIFIKACIJE – Hisense ULED 85UXKQ
Ekran 85" mini LED/ 4K (3.840x2.160) / 120 Hz
HDR Da (Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG)
Konektori 4x HDMI (2x2.1),2x USB
Mreža LAN, Wi-Fi  6, Bluetooth
Softver VIDAA U7

Za svoj flagship proizvod 85UXKQ, Hisense je na našem tržištu ponudio ovu seriju u dvije veličine, veliki model s 85 inča i manju verziju od 65 inča. Tako ovaj televizor trenutačno možete pronaći za ispod 4.000 eura na našem tržištu, a Hisense se poprilično potrudio opravdati ovako visoku cijenu koju ponajviše diže sama gigantska dijagonala. Manji model ima cijenu od 2499 eura.

Televizor stoji na dvije nožice koje se mogu postaviti više centralno ili prema krajevima ekrana, a iako su tanke, dosta su isturene naprijed-nazad jer se radi o velikom i teškom televizoru. Obrubi oko ekrana su očekivano tanki, ali je sa svake strane Hisnese dodao malo prostora u kojemu su smjestili dio zvučnog sustava. Sa stražnje strane osim konektora, vidljiv je i subwoofer, a cijela stražnja plastična strana ima zanimljiv dizajn. Iz profila je televizor ujednačene debljine te se ukupno radi o modelu koji vuče na premium dizajn.

Tanke nožice i nezamjetni rubovi oko ekrana omogućuju ogromnom ekranu da još više dođe do izražaja
Tanke nožice i nezamjetni rubovi oko ekrana omogućuju ogromnom ekranu da još više dođe do izražaja

Ipak, glavna priča kod ovog televizora je implementacija mini LED tehnologije koju Hisense zove Mini-LED X, a njihov Dynamic X-Display sadrži 20000 Mini-LED lampica te više od 5000 zona lokalnog zatamnjenja. U prijevodu, televizor će imati poboljšan prikaz crne boje, a s obzirom da svjetlina ide do suludih 2500 cd/m2 dobiva se ogromni kontrast i ozbiljna konkurencija OLED panelima. Ovako visoka svjetlina doprinijeti će prikazu HDR sadržaja, a Hisense je za UX ugradio podršku za Dolby Vision, HDR 10, HDR 10+ i HLG standarde. Uz to, televizor ima i Quantum Dot nano sloj koji će se pobrinuti za izražajnije boje i dio je ukupne priče o razini svjetline. Za procesiranje slike i upravljanje kompleksnim zonama zatamnjenja Hisense je razvio Hi-View Engine X kojeg pogoni njihov vlastiti 8107 čipset.

Hisense si je dao truda i oko dizajna stražnje strane na kojoj uz smještaj sučelja vrijedi istaknuti i subwoofer
Hisense si je dao truda i oko dizajna stražnje strane na kojoj uz smještaj sučelja vrijedi istaknuti i subwoofer

Posebna pažnja posvećena je i audio iskustvu, pa Hisense UX dolazi sa sustavom od sedam zvučnika u 4.1.2 postavi s  ukupnom snagom od 82 W. Televizor podržava Dolby Atmos i IMAX Enhanced, a zvuk proizvođač još naziva CineStage X Surround i s ovakvim specifikacijama predstavlja oštru konkurenciju ponajboljim TV zvučnicima. Stoga vjerojatno i nije preveliki minus što u području sučelja samo dva od četiri HDMI priključka dolaze u verziji 2.1 koja može propustiti 4k signal uz 120 FPS-a. S obzirom da je jedan od ta dva i eARC, to znači da nećete moći uz soundbar priključiti dvije konzole ili konzolu i računalo. Iako tu već guramo rubne scenarije, za buduće namjene ovo nije idealan set HDMI sučelja, pogotovo ako se uzme u obzir visoka cijena.

Samo dva od četiri HDMI sučelja dolaze u 2.1 standardu
Samo dva od četiri HDMI sučelja dolaze u 2.1 standardu

Kada smo već spomenuli gaming, televizor podržava promjenjivu stopu osvježavanja i ALLM (auto low latency mode), pa ćete moći iskoristiti sve prednosti modernih gaming konzola. Podržan je i AMD FreeSync Premium Pro, pa niti s računala ne bi trebali iskusiti trganje slike kod igara. Televizor dolazi s Hisense pametnim sučeljem VIDAA U7 koje nudi podršku za streaming servise kao što su Netflix, Disney, Prime Video, YouTube te ima svoju trgovinu aplikacijama. Od bogatih opcija sustava treba napomenuti da je tu i podrška za Apple AirPlay. Daljinski upravljač pliva između minimalizma i klasičnih daljinaca. Nema previše tipki, i oslanja se na navigaciju glasom i tipkama za smjer te prečacima za čak šest streaming servisa.

Televizor ima ujednačenu debljinu iz profila
Televizor ima ujednačenu debljinu iz profila

Ukupno se radi o dojmljivom modelu ogromnog ekrana kojemu je glavna prednost mini LED tehnologija s velikim brojem zona lokalnog zatamnjenja što rezultira visokom svjetlinom i dobrim prikazom crne. Naglasak je stavljen i na zvuk, a nisu zanemareni ni igrači video igara.