Hisense A9H druga je generacija high-end OLED modela kineskog proizvođača sa 120 Hz i HDMI 2.1

Osim što na utakmicama Svjetskog prvenstva vrišti s reklama, Hisense je aktivno radio na doradi svojeg flaghsip OLED modela koji je sada u skladu s najnovijim zahtjevima

Bug.hr nedjelja, 4. prosinca 2022. u 17:54
SPECIFIKACIJE - Hisense 65A9H
Ekran 65" OLED/ 4K (3.840x2.160) / 120 Hz
HDR Da (HDR10+, Dolby Vision HDR 10, HLG)
Konektori 2x HDMI 2.1, 2xHDMI ARC suppor, 2x USB
Mreža LAN, Wi-Fi 6 (802.11ax), Bluetooth
Procesor Mediatek MT9900, četiri jezgre
Softver VIDAA

Kineski brand Hisense godinama agresivno radi na marketingu na velikim svjetskim tržištima pa njegov logo vrišti s panoa na stadionima Svjetskog prvenstva. Ponudu Hisense LED i OLED televizora već nekoliko godina možemo pronaći i na našem tržištu.

Ono što pogotovo može veseliti kupce jest ponuda OLED televizora, pa uz LG, Philips, Sony i Panasonic, koji su zastupljeni u ovoj prestižnoj tehnologiji, sada svoje modele nudi i Hisense. Prošlogodišnji high-end model Hisense A9G dobro se nosio s konkurencijom, no novi A9H još će lakše konkurirati na saturiranom tržištu, zahvaljujući implementaciji novijih tehnologija.

Kao i drugi OLED modeli, ekran je izuzetno tanak. Ipak A9H "kutiju" s hardverom povukao je iza skoro do vrha zaslona
Kao i drugi OLED modeli, ekran je izuzetno tanak. Ipak A9H "kutiju" s hardverom povukao je iza skoro do vrha zaslona

Serija A9H dolazi u dvije dostupne dijagonale. Uz najčešću od 55 inča, tu je i veći, 65-inčni model. Jasno, oba nude 4K rezoluciju.

Sam panel donosi sve prednosti OLED tehnologije. Odličan prikaz crne tu je zahvaljujući sposobnosti OLED panela da uključi i isključi svaki pojedinačni piksel. S obzirom na savršen prikaz crne boje, OLED ima beskonačan kontrast, kojem niti jedna izvedenica LED televizora ne može parirati.

Ono gdje je OLED zaostajao za, primjerice, QLED televizorima, jest svjetlina ekrana, što je jako bitna komponenta za prikaz HDR sadržaja. Iako OLED paneli i dalje ne dostižu peak brightness usporediv s najboljim LCD-ovima, sa svojom svjetlinom od 1.000 cd/m2 i uz podršku za Dolby Vision IQ, Hisense se i u toj kategoriji lijepo ističe.

Serija A9H stiže s 10-bitnim panelom, koji ima frekvenciju osvježavanja od 120 Hz. Kako bismo ju mogli iskoristiti, Hisense je ugradio dva HDMI 2.1 porta, koji podržavaju i variable refresh rate pa će igranje igara na konzolama nove generacije biti odlično.

Uz OLED panel s visokom brzinom osvježavanja, Hisense je među sučelja dodao dva HDMI 2.1 priključka
Uz OLED panel s visokom brzinom osvježavanja, Hisense je među sučelja dodao dva HDMI 2.1 priključka

Televizor nosi UltraHD Premium certifikat i nudi široku podršku za HDR standarde: Dolby Vision, HDR 10+, HLG i HDR 10. U odnosu na model prošle generacije, Hisense je uklonio ugrađeni soundbar, što je šteta, a to je pokušao kompenzirati uz takozvani Sonic Screen. Iza ekrana je postavljeno pet zvučničkih jedinica za reprodukciju srednjih frekvencija, dva visokotonca i subwoofer od 20 W.

Svi novi televizori, barem oni iznad najniže klase, dolaze s nekom vrstom pametnog sučelja. Najrašireniji su Android TV odnosno Google TV, a opaki su mu konkurenti webOS (LG) i Tizen (Samsung). Hisense ima svoje pametno sučelje VIDAA 6.0. Streaming servisi poput Netflixa, Amazon Prime Videa i YouTubea su tu, kao i podrška za pametne asistente. Iako nema tako velik izbor aplikacija, funkcionalnostima ili vizualno ne zaostaje za drugim pametnim sučeljima.

Robustan metalni stalak dobro će izgledati u dnevnoj sobi i bez problema će držati ovaj gigantski televizor
Robustan metalni stalak dobro će izgledati u dnevnoj sobi i bez problema će držati ovaj gigantski televizor

Od ostalih stvari vezanih uz seriju televizora A9H, treba istaknuti podršku za Wi-Fi 6, Bluetooth i ne osobito impresivan daljinski upravljač. Vizualno, kao i ostali OLED-ovi, A9H ima izrazito tanak panel. Dolazi s metalnim robusnim stalkom, općenito kvalitetnom izradom i tankim rubovima oko ekrana.

Veći model u seriji, 65-inčni A9H, dolazi s cijenom od 13.299 kuna, dok manji u trenutku pisanja ovog članka nije bio u ponudi hrvatskih trgovina.