Bravia XR A75K početni je OLED model kojeg Sony nudi u aktualnoj generaciji

Iako je načelno najslabiji OLED u Sony ponudi za ovu godinu, dolazi s Cognitive Processor XR procesorom, podržava 4K u 120 FPS-a te dolazi s Google TV pametnim sučeljem

Bug.hr srijeda, 27. prosinca 2023. u 05:15
SPECIFIKACIJE – Sony Bravia OLED XR-65A75K
Ekran 65 OLED/ 4K (3.840x2.160) / 120 Hz
HDR Da (HDR 10, HLG Dolby Vision)
Konektori 4x HDMI (2x HDMI 2.1), 2xUSB
Mreža LAN, Wi-Fi  (802.11ac), Bluetooth 4.2
Procesor Cognitive Processor XR
Softver Google TV

Iako tehnologija nije nova, OLED televizori i dalje spadaju u visoki rang pri čemu i nominalno najslabiji modeli pojedinih proizvođača donose kvalitetne performanse, opremu i dizajn. Tako se model A75K smjestio ispod Bravia OLED 65A80L modela i s njim dijeli velik broj mogućnosti, te ispod flaghsip televizora Sony XR A95L koji je bogato opremljen, ali i ima dosta višu cijenu.

Vizualno, Sony OLED A75K nije se puno odmaknuo od ostalih OLED modela u ponudi proizvođača. Veliki televizor stoji na dvije plastične nožice u obliku obrnutog slova v. Rub oko panela je 8 mm, a debljina televizora na najdebljem dijelu je 52 mm pri čemu je sam panel drastično tanji. Ukupno se radi o elegantnom minimalistički nastrojenom modelu koji sa stražnje strane na plastičnom kućištu ima prepoznatljive kvadratiće.

Tanke nožice drže ovaj veliki televizor čvrsto na mjestu
Tanke nožice drže ovaj veliki televizor čvrsto na mjestu

Glavna zvijezda svako televizora je dakako sam panel, a ovdje se radi o OLED zaslonu kojeg za Sony isporučuje LG Display i on dolazi sa svim poznatim prednostima OLED tehnologije kao što je izuzetan prikaz crne boje, ogroman kontrast i kvalitetan prikaz boja. Inače ogromnom kontrastu Sony je pridružio i softversko poboljšavanje kroz XR OLED Contrast Pro koji koristi senzor za temperaturu zaslona i precizniju kontrolu nad svjetlosti. Sony Cognitive Processor XR do sada je stjecao reputaciju kao vrlo dobar u skaliranju slike, a tu funkcionalnost ima i ovdje, pa omogućuje povećanje sadržaja niže rezolucije na 4K. XR Motion je tehnologija koja nastoji smanjiti zamućenje u brzim kadrovima na način da analizira vizualne elemente i umeće dodatne kadrove za neometanu akciju u bržim scenama.

Tanki rubovi s tri strane i nešto deblji donji rub u prvi plan stavljaju OLED panel koji ima visok kontrast, odličan prikaz crne i širok raspon boja
Tanki rubovi s tri strane i nešto deblji donji rub u prvi plan stavljaju OLED panel koji ima visok kontrast, odličan prikaz crne i širok raspon boja

Sony je ponudio u ovom modelu podršku za standardne HDR formate u vidu HDR 10, HLG i Dolby Visiona. Još jedan korak dalje išlo se u gaming podršci i ovo je jedan od brandiranih modela koji su „spremni za PS5“. Ta se spremnost očituje u dva HDMI 2.1 sučelja koja su sposobna proturiti signal 4k rezolucije i uz 120 sličica u sekundi. Osim toga televizor ima Auto Low Latency Mode te prepoznaje kad je konzola priključena te automatski pokreće način rada s nižom latencijom. Osim toga ima i Auto HDR opciju za optimizaciju HDR prikaza pri postavljanju konzole. Podržana je i varijabilna brzina osvježavanja kako ne bi došlo do trganja slike prilikom igranja.

Kao i ostali OLED paneli zbog izostanka pozadinskog osvjetljenja radi se o vrlo tankim uređajima
Kao i ostali OLED paneli zbog izostanka pozadinskog osvjetljenja radi se o vrlo tankim uređajima

Osim gaminga, ovaj model ima zanimljivo rješenje za reprodukciju zvuka, pa kao i njegova skuplja braća dolazi s Acoustic Surface zvukom, odnosno uz zvučnike ovaj model ima dva aktuatora koji pomoću vibracija cijelog ekrana isporučuju zvučnu sliku. Podržan je Dolby Atmos i DTS Digital Surrond pa ćete uz simulirani 3D surround, dodatno moći iskoristiti audio tehnologije uz napredne vanjske audio sustave.

Što se tiče sučelja, A75K dolazi s četiri HDMI-a od čega su 3 i 4 verzije 2.1 i osim većeg bandwitha jedan je predviđen i za eARC. Tu su još dva USB-a i digitalni audio izlaz. Kako se radi o Google TV pametnom televizoru, ugrađen je Chromecast, a podržani su i Apple AirPlay i Homekit. Google pametno sučelje ima pristup trgovini Play i ogromnom broju aplikacija, a podržane su sve najpopularnije streaming aplikacije , od čega su Netflix, Disney +, Prime Video i YouTube na minimalističkom malom daljinskom upravljaču dobili dedicirane shortcut tipke. Cijena 65'' verzije A75K modela trenutačno je 1799 eura, a 55 inčni model možete nabaviti za ispod 1200 čime se cjenovno natječe s Philips i LG konkurencijom.