Znanstvenici demonstrirali tehnologiju koja povećava kapacitet HDD-a i do 120 TB

Tehnologija HAMR mogla bi biti zaslužna za povećanje kapaciteta HDD-a do 60 TB u skorijoj budućnosti te do čak 120 TB u narednih 10 do 15 godina

Matej Markovinović nedjelja, 7. travnja 2024. u 20:42
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Timovi znanstvenika s NIMS-a, Sveučilišta Tohoku i iz Seagatea, demonstrirali su novu tehnologiju u svijetu pohrane podataka koja obećava do sad neviđeno povećanje kapaciteta tvrdih diskova zahvaljujući tehnologiji HAMR (toplinski potpomognuto magnetsko snimanje) na dvostrukom sloju granularnih medija.

Naime, prema studiji objavljenoj u časopisu Acta Materialia, navedena bi tehnologija mogla udvostručiti trenutnu gustoću pohrane i kapacitet diskova do 60 TB u skorijoj budućnosti te do čak 120 TB u narednih 10 do 15 godina.

Kako prenosi Tom's Hardware, razvijeni koncept višerazinskog magnetskog snimanja za tvrde diskove nije nov, ali njegova praktična primjena bila je ograničena zbog nedostatka odgovarajućih medija sposobnih za pohranu podataka na više razina. Znanstvenici su prevladali ovu prepreku kreiranjem novog tipa granularnog medija sastavljenog od dva sloja FePt-C nanogranularnih filmova odvojenih slojem Ru-C s kubičnom kristalnom strukturom, omogućujući zasebno magnetsko snimanje na svakom sloju pod različitim magnetskim poljima i temperaturama.

📷 Foto: Acta Materialia
Foto: Acta Materialia

Ova tehnologija koristi staklene pladnjeve prekrivene magnetskim filmom, kao što je legura željeza i platine (FePt), koja se može zapisati kada se film zagrije laserom na svoju Curiejevu temperaturu, na kojoj film mijenja svoja magnetska svojstva i snižava svoju magnetsku koercitivnost.

Zahvaljujući dvostrukom sloju granularnih medija, svaki sa različitim Curiejevim temperaturama i magnetokristalnom anizotropijom, znanstvenici tvrde da takvi mediji mogu omogućiti gustoće snimanja od preko 10 Tbit/in^2, što znači tvrde diskove s 10 ploča i kapacitetom većim od 120 TB.

Više informacije dostupno je u časopisu Acta Materialia.