Web aplikacije na Windowsima počinju izgledati i ponašati se kao nativne aplikacije

Zahvaljujući novoj značajci, Window Controls Overlay, koju je Microsoft upravo najavio programeri sada mogu prilagoditi naslovnu traku svojih PWA-ova da izgledaju više kao izvorne Windows aplikacije

Tomislav Stanković četvrtak, 29. rujna 2022. u 16:04
📷 Image: Unsplash@windows
Image: Unsplash@windows

Progresivne web aplikacije (PWA) nastavljaju razvijati svoj potencijal na operativnim sustavima stolnih računala, a s novim ažuriranjem počinju izgledati i ponašati se kao nativne aplikacije.

Chrome je počeo podržavati Window Controls Overlay kao beta značajku u travnju, a značajka je došla u Chrome 105 još u kolovozu. S obzirom da Chrome i Edge sada podržavaju WCO ovaj bi novi izgled web aplikacija mogao postati prilično raširen, prenosi The Verge.

Za razliku od nativnih aplikacija koje su oduvijek mogle prikazati sadržaj bilo gdje u prozoru aplikacije, uključujući i naslovnu traku, instalirane web aplikacije su zbog dosadašnjih tehničkih ograničenja uvijek bile malo drugačije i nisu mogle pružiti isto iskustvo. Razlika, iako mala, ipak je postojala, a odnosila se na mogućnost prilagodbe naslovne trake.

Nova će značajka omogućiti programerima da uklone tu razliku. Web aplikacije sada imaju pristup "punoj površini" prozora svoje aplikacije, isključujući samo gumbe u gornjem desnom kutu koji i dalje ostaje "nedodirljivi".

“Vjerujemo da su PWA-ovi izvrsni za izradu web aplikacija za stolna računala. Pretvaranje vaše web stranice u aplikaciju za koju se doista čini da pripada radnoj površini nikada nije bilo tako jednostavno, a korištenje značajke Window Controls Overlay pomoći će vam da stvorite aplikacije za radnu površinu koje izgledaju puno modernije i privlačnije vašim korisnicima.” navedeno je u Microsoftovoj objavi.