Samsung izradio prototip higijenski sigurnog WC-a prema zamisli Billa Gatesa

Zaklada Bill & Melinda Gates provodi natječaj za novu generaciju medicinski sigurnih i ekoloških toaleta za zemlje u razvoju, a Samsung im je prikazao funkcionalni prototip svojeg rješenja

Sandro Vrbanus petak, 2. rujna 2022. u 10:18
Jay Y. Lee i Bill Gates
Jay Y. Lee i Bill Gates

Još od 2011. godine aktivan je globalni izazov "Reinvent the Toilet Challenge", koji financira humanitarna zaklada Bill & Melinda Gates,. Cilj projekta jest izraditi samostalne WC jedinice koje će raditi bez priključaka na vodu i kanalizaciju, uz minimalne zahtjeve za strujom, a iz otpadnih će voda uklanjati patogene, iz njih izvlačiti korisne sastojke te preostali otpad zbrinjavati na ekološki i medicinski prihvatljiv način.

Sigurno spaljivanje izmeta

Gatesova zaklada već potiče niz organizacija i njihove napore u ostvarivanju te vizije, najnovija od kojih je pomalo neočekivana – Samsungova divizija za istraživanje i razvoj, Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT). Oni su na projektu tehnološki naprednog toaleta radili od 2019. godine, a prošloga mjeseca predstavili su prototip izravno Billu Gatesu. Prototip je, kažu, potpuno funkcionalan te siguran i namijenjen kućnoj upotrebi. Gatesu ga je prezentirao potpredsjednik kompanije, nedavno pomilovani Jay Y. Lee.

Samsungov toalet energetski je učinkovit i dolazi s naprednim mogućnostima zbrinjavanja ljudskog izmeta, pa kao takav ispunjava ciljeve koje je zaklada postavila, kako za korištenje tako i za komercijalizaciju. U njega su ugrađene tehnologije za toplinsku obradu i bioprocesiranje, kojima se ubijaju patogeni, kako ono što završi u okolišu ne bi bilo nimalo štetno. Voda iz sustava se također reciklira. Čvrsti dijelovi izmeta se dehidriraju, suše i spaljuju, dok se tekući dio tretira kroz proces biološkog pročišćavanja.

Samsung najavljuje kako će patentirane tehnologije za ovaj toalet besplatno licencirati zemljama u razvoju. U suradnji s Gatesovom zakladom radit će na komercijalizaciji i masovnoj proizvodnji, primarno na pronalaženju partnera za taj dio posla.

Stvaranje čistog i sigurnog sustava toaleta poput ovoga ključno je za gotovo polovicu svjetskog stanovništva. Prema UNICEF-u i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, 3,6 milijardi ljudi primorani su koristiti higijenski neadekvatne toalete. To svake godine u svijetu rezultira s oko pola milijuna smrti djece mlađe od 5 godina, uslijed raznih dijarejskih bolesti uzrokovanih lošim higijenskim uvjetima.