Microsoft Surface Pro 9 je premium Windows tablet koji se dodavanjem tipkovnice pretvara u laptop

Na ne previše napučenom tržištu Windows tableta, Surface Pro 9 ističe se kvalitetom izrade, ekranom, ali i visokom cijenom - u koju nije uključena tipkovnica!

Bug.hr utorak, 4. travnja 2023. u 10:45
SPECIFIKACIJE – Microsoft Surface Pro 9
Ekran 13” / 2880x1920 / IPS / 120 Hz
Procesor Intel Core i7-1255U (2P, 8E/12 Threads)
Grafička kartica Intel Iris Xe Graphics G7
Memorija 16 GB LPDDR5
Disk 512 GB NVMe PCIe
Mreža Wi-Fi 6E (6GHz), Bluetooth 5.2
Konektori 2 × USB C (Thunderbolt 4)
Masa 883 g
Dimenzije 287 × 209 × 9,3 mm
Operacijski sustav Window 11 Home
Jamstvo 2 godine
Cijena 1.946,99 eura

Nasljednik modela Surface Pro 8 dolazi u dvije varijante, kao model s ARM arhitekturom u kojoj ima jako dugo trajanje baterije i niz problema s kompatibilnosti i u ovoj klasičnoj Intel-baziranoj arhitekturi s kojom pretendira na tron uske niše Windows tableta. Nažalost, za razliku od ARM verzije, klasični Surface Pro 9 nema podršku za 5G, ali je u performansama i mogućnostima iznad te verzije.

Što se tiče razlika u odnosu na osmicu, novi model izgubio je utor za slušalice, pa ćete ih morati spajati putem Bluetootha, a unutar premium kućišta osvježen je hardverski s novijom generacijom Intel procesora. U ponudi su dvije konfiguracije što se tiče procesora, pa tako na tržištu možete naći modele s Core i5-1235U ili kao u slučaju ovog modela s Core i7-1255U koji sa 16 GB radne memorije i 512GB SSD-om košta oko 1950 eura. Moguće je uređaj nabaviti i s vrlo malim diskovima od 128 ili 256 GB, ali i s terabajtnim SSD-om. Cijene su na našem tržištu očekivano više nego nominalne na Microsoftovim stranicama.

Metalni i prilagodljivi stalak je jedan od zaštitnih znakova Surface Pro tableta
Metalni i prilagodljivi stalak je jedan od zaštitnih znakova Surface Pro tableta

Tablet dolazi u četiri varijante boja koje sve imaju zgodne marketinške nazive kao što su platinu, forest, graphite i sapphire. Sama izrada i dalje je na vrhunskoj razini, pa je kućište mješavina aluminija i velikog stakla s prednje strane. Vrlo kompaktan uređaj debljine 9,3 mm i mase ispod kilograma u sebi ima prilično jak hardver. Za dobre performanse brinut će se 12. generacija Intelovih Core procesora. U ovom segmentu Microsoft pomalo i zaostaje u svojim ciklusima, jer je već dosta prijenosnih računala vani s 13. generacijom procesora. I dok je RAM zalemljen i ne može ga se nadograđivati, Suface ispod stalka ima utor za laku nadogradnju ili mijenjanje SSD-a.

Osim potentnog procesora koji ima dvije Perfromance i 8 Efficiency jezgri, najveća prednost modela je ekran. Radi se o 13 inčnom dodirnom ekranu visoke rezolucije i IPS tehnologije koji dolazi u omjeru 3:2. Kada ga upalite radit će na 60 Hz, ali se može podesiti da radi s višom frekvencijom osvježavanja od 120 Hz čime ćete dobiti fluidniji rad, no i nešto kraću autonomiju baterije.

IPS ekran od 13 inča ima glossy premaz pa nije idealan za jako sunčane vanjske uvjete, ali je osim toga među ponajboljim stavkama uređaja
IPS ekran od 13 inča ima glossy premaz pa nije idealan za jako sunčane vanjske uvjete, ali je osim toga među ponajboljim stavkama uređaja

Integrirani stalak za baterije je istovjetan kao na modelu Surface Pro 8, što znači vrlo čvrst, pouzdan i raznovrstan. Moguće ga je raširiti od 170 stupnjeva i s priloženom olovkom možete po njemu pisati/crtati bez straha da će popustiti pod pritiskom.

Ono što je objektivno mana je što Surface Pro 9 ima više smisla kao laptop, ali u ovoj cijeni ne dobiva se tipkovnica. U opciji su dvije tipkovnice, Surface Pro i Signature tipkovnica. Obje imaju pozadinsko osvjetljenje, a skuplja Signature ima mjesto za punjenje Slim Pen 2 olovke. Trenutačno cijena za Microsoft SurfacePro Signature tipkovnicu iznosi 192,99 eura, što je dosta veliki izdatak, ali nužan ako se želi iskoristi puni potencijal uređaja.

Magnetski konektor za tipkovnicu nalazi se na dnu ekrana.

Tipkovnica i stylus nisu uključeni u prodajni paket te dolaze uz prilično visoku dodatnu cijenu za korisnike
Tipkovnica i stylus nisu uključeni u prodajni paket te dolaze uz prilično visoku dodatnu cijenu za korisnike

Već smo spomenuli da je Microsoft izbacio 3,5mm utor za slušalice, a od ostalih sučelja ostala su dva Thunderbolt 4 porta. Tu je i 1080p kamera s kojom se možete ulogirati u Windows Hello. Iako nije štedljiv kao ARM verzija i s ovim modelom dobit ćete više od 12 sati autonomije.

Visoka cijena uređaja i pogotovo dodataka glavna je zamjerka za Surface Pro 9, koji je osim toga kvalitetom i mogućnostima u vrhu ponude Windows tableta koji se s tipkovnicom pretvara u punokrvni laptop.