Šest tisuća hrvatskih startupa dobilo krovnu udrugu za poticanje razvoja

Hrvatska je sve dosad bila jedina članica EU bez relevantne startup udruge, a nijedno postojeće udruženje nije fokusirano isključivo na startupe, niti obuhvaća startupe iz svih područja i industrija

Mladen Smrekar četvrtak, 3. ožujka 2022. u 06:00

U zagrebačkom Bird inkubatoru u utorak je, na inicijativu CISEx-a i drugih članova hrvatske startup zajednice, pokrenuto osnivanje Cro Startup udruge. Njen glavni cilj bit će poticanje razvoja hrvatskog startupa ekosustava kako bi dobili pozornost koju zaslužuju. 

Uspjesi usprkos okruženju

"Hrvatska startup scena proživljava svojevrsni momentum. U nepune dvije godine postali smo država s dva jednoroga - Infobip i Rimac automobili, svjedočimo velikom broju postojećih startupa koji nižu nagle uspjehe, a gotovo svakodnevno pojavljuju se novi", rekla je Hajdi Ćenan, suosnivačica i direktorica startupa airt. "I svi oni rade i uspijevaju, ne zato što ih podupire poslovno i startup okruženje, već dapače, njemu usprkos.”

Udrugu čeka jako puno posla, svjesni su njeni pokretači
Udrugu čeka jako puno posla, svjesni su njeni pokretači

I doista, nitko trenutno uopće ne zna koliko točno startupa djeluje u Hrvatskoj. Navodno ih ima oko šest tisuća, no njihov se stvarni broj može samo nagađati. Baš kao što se okvirno zna da se umjetnom inteligencijom bavi njih 115, moglo se čuti na osnivačkom sastanku. 

Budućnost europskog gospodarstva

Europska unija je lani u deklaraciji Startup Nations Standard of Excellence 
zapisala kako su startupi budućnost europskog gospodarstva i društva te je na inicijativu povjerenice Mariye Gabriel okupila predstavnike startup ekosustava svih država članica kako bi EU pretvorili u pokretačku silu za startupe.

Pokretači hrvatskih startupa okupili su se u zagrebačkom Bird inkubatoru
Pokretači hrvatskih startupa okupili su se u zagrebačkom Bird inkubatoru

Tada se pokazalo kako je Hrvatska jedina članica EU bez relevantne startup udruge te da je prijeko potrebna organizacija koja može i treba povezati sve sudionike startup scene, jer nijedno postojeće udruženja nije fokusirano isključivo na startupe, niti obuhvaća startupe iz svih područja i industrija. 

“CISEx je jedan od osnivača udruge upravo zato što želimo privući cijeli ekosustav, a ne samo tehnološke tvrtke. Prije svega, startupi nisu uvijek softverske tvrtke, a tu je još i čitav niz tvrtki i institucija, poput inkubatora i akceleratora, investicijskih fondova...”, rekao je Davor Runje, predsjednik udruge CISEx.

Četiri ključna područja

Udruga će se fokusirati na četiri ključna područja. Kao prvo, radit će na uklanjanju regulatornih barijera, posebice na definiranju i prepoznavanju startupa kao posebnog entiteta i zalagat će se za lakšu podjelu i transfer udjela kako bi se olakšalo investiranje, a lobirat će se i za uvođenje poreznih olakšica na ulaganje i ESOP (Employee Stock Options).

Ciljevi udruge jasno su zacrtani
Ciljevi udruge jasno su zacrtani

Udruga će poraditi na objedinjavanju resursa i znanja, uz provođenje edukacija ciljano namijenjenih startupima te davanje posebnih uvjeta i popusta na razne usluge koje koriste startupi.

Jedan od zadataka bit će i promocija startupa te povezivanje postojećih lokalnih i regionalnih, ali i tematskih startup inicijativa. Treba se što bolje povezati kako bi pokretači stratupa mogli razmijeniti svoja znanja i iskustava, onih dobrih, ali i loših, kako bi se ubrzali procesi i izbjegle pogreške koje su činili pioniri hrvatske startup scene. 

Hrvatsko je tržište malo i lako se zasiti pa je nužno izaći na svjetsko tržište. Zbog toga hrvatsku startup scenu treba mapirati i promovirati na relevantnim konferencijama i pred stranim investitorima. A to će se najbolje postići daljnjim i još opsežnijim sudjelovanje u raznim europskim globalnim inicijativama i startup događanjima.

Puno posla

“Ovo je početak jedne lijepe priče. Imamo strašnu priliku, moramo biti ambiciozni, moramo promovirati cijeli sektor. Radujemo se izazovu, ali moramo ovo shvatiti jako ozbiljno jer pred nama je jako puno posla”, rekao je Nikola Pavešić, direktor za startupe u Infobipu.


Upravni odbor udruge čine Maja Brkljačić (AlgebraLAB), Mario Frančešević (CISEx/SeekandHit), Darko Jovišić (Robotiq.ai), Srđan Kovačević (Orqa), Nikola Pavešić (Infobip), Božidar Pavlović (Jackie agency), potpredsjednica Marijana Šarolić Robić (odvjetnički ured MSR) i predsjednica Hajdi Ćenan (airt).


"Svjedočimo velikom broju postojećih startupa koji nižu uspjehe, a gotovo svakodnevno pojavljuju se i novi", rekla je Hajdi Ćenan
"Svjedočimo velikom broju postojećih startupa koji nižu uspjehe, a gotovo svakodnevno pojavljuju se i novi", rekla je Hajdi Ćenan

“Po rezultatima hrvatskih startupa reklo bi se da je Hrvatska fantastično mjesto za započeti tehnološki biznis. Imamo puno toga za napraviti, ali teško mi je zamisliti nešto što ovakav tim u ovom sastavu to ne bi mogao ostvariti.” - poručio je Srđan Kovačević, suosnivač i direktor Orqe.