Softverske preporuke za 10/2020 - Internetska pomagala

Mreža svih mreža toliko je postala integralnim i neizostavnim dijelom naše svakodnevice, da je život bez Interneta mnogima postao apsolutno nezamisliv. Premda je za dobar dio usluga i servisa koji se mogu konzumirati preko Interneta dovoljan neki od suvremenih web-preglednika, i dalje se bez određenih programa danas još uvijek ne može, a neki su dovoljno praktični da ih valja imati pri ruci. Stoga, evo nekoliko vrlo korisnih internetskih alata…

Matija Gračanin utorak, 29. rujna 2020. u 21:00

Free Download Manager 6.11.0

Upravljanje preuzimanjima

Premda su alati za upravljanje preuzimanjima svoju popularnost dosegli u vrijeme sporih internetskih veza, kada su klasični modemi bili uobičajeni dodatak računalnim konfiguracijama, a otad pa do danas i svrha i potreba im se samo smanjuje, to ne znači da ih se i dalje ne može iskoristiti. Činjenica je to koju će potvrditi dobar dio domaćih internetskih korisnika koji su osuđeni na zastarjelu bakrenu infrastrukturu, ili upravo zbog nje moraju rabiti 4G internetske veze koje imaju ograničenu količinu dostupnog prometa.

Jedan od ponajboljih besplatnih alata za preuzimanje datoteka upravo je ovaj. Podržan je na nizu platformi, a nudi i neke vrlo korisne mogućnosti. Primjerice, zna nastaviti prekinuta preuzimanja, što će znati cijeniti svi oni koji nemaju neograničenu količinu prometa na raspolaganju. Za one s nešto sporijim internetskim vezama, FDM može omogućiti i akceleraciju preuzimanja do određene razine (zapravo će simultano preuzimati više komadića iste datoteke, optimalno koristeći tako dostupnu brzinu), a tu je i mogućnost namještanja da se datoteke preuzimaju u zadano vrijeme. Dakako, preuzimanja datoteka i drugog sadržaja u bilo kojem je trenutku moguće pauzirati, a onda kasnije prema želji nastaviti. Nešto što će sigurno opet od koristi biti onima sa sporijim internetskih vezama.

Tipično za programe ovakvog tipa, FDM će se solidno integrirati s web-preglednicima kroz dedicirane ekstenzije, i onda preuzeti njihovu ulogu preuzimanja datoteka, čime postaje lakše osloniti se i na neke njegove dodatne i vrlo korisne karakteristike. Primjerice, FDM može zamijeniti klijente BitTorrenta zato što zna preuzimati torrente, ali ako se želi imati na raspolaganju raskošnije mogućnosti, onda se ipak valja okrenuti dediciranom klijentu kao što je qBittorrent. Sposoban je i preuzimati videozapise s YouTubea, što mu je jedna od ključnih karakteristika, a ruku pod ruku s time ide mogućnost pretpregleda multimedijalnih datoteka prije nego što su preuzete u cijelosti. Sučelje mu je uredno i intuitivno, a neki će sigurno cijeniti i činjenicu da je lokalizirano na hrvatski jezik. Bilo kako bilo, riječ je o odličnom upravitelju preuzimanjima koji bi pri ruci trebao imati svaki iole ozbiljniji internaut.

Free Download Manager 6.11.0
Plus Preuzimanje s YouTubea, preuzimanje torrenata
Minus Manji bugovi
Dojam Od besplatnih programa za upravljanje preuzimanjima, ovaj se nameće kao ponajbolji
Cijena Besplatan
URL www.freedownloadmanager.org

qBittorrent 4.2.5

Sposoban i tehnički potkovan

Riječ je o poznatom višeplatformskom klijentu Bittorrenta koji se svrstava među ponajbolje i najpoznatije alate toga tipa. Ne samo da je tehnički dobro potkovan, nego i nudi sve ono što bi jedan takav kvalitetan klijent i trebao nuditi, a činjenica da je riječ o programu otvorena kôda, koji je dostupan na popularnim platformama, samo mu ide u prilog...

QBittorrent još je jedan sposoban klijent Bittorrenta otvorena kôda koji nudi zavidne sposobnosti pa ni ne čudi da je mnogima omiljen. Prisutan je na svim važnim platformama, a mora mu se priznati i da nudi sve najvažnije i najčešće korištene značajke. Temelji se na Qt4 toolkitu (to je evidentno čim se vidi njegovo sučelje), a razvija ga skupina volontera u slobodno vrijeme, koji jednostavno žele napraviti dobar klijent BitTorrenta. U tome doista uspijevaju jer, mora se to priznati, ovo je zreo i vrlo dobro opremljen klijent, kojemu je teško pronaći ozbiljniju manu. Štoviše, jednom kada se na njega navikne, malo je vjerojatno da će bilo tko imati konkretniji motiv potražiti alternativu.

Instalacija mu je tipična, a nakon što ona dovrši, pokazat će se dobro organizirano i intuitivno sučelje. Kako bi se počelo s preuzimanjem nekoga torrenta, dovoljno je u web-pregledniku kliknuti na odgovarajuću poveznicu, zato što će qBittorrent asocirati povezane ekstenzije, a jednako je tako moguće učitati preuzetu torrent datoteku. Upravljanje torrentima riješeno je na klasičan način, a oni će biti raspoređeni u pripadajuće statusne grupe (aktivni, oni koji se upravo preuzimaju, privremeno zaustavljeni i tome slično).

Moguće je ograničiti brzinu skidanja i slanja, limitirati omjere dijeljenja ili slanja, prema želji ih pauzirati te nastaviti preuzimati kasnije. Osim toga, torrentima je moguće dodati i proizvoljne oznake, tu je i RSS čitač s opcijom pretplate, mogućnost pretpregleda torrenata, iako još nisu preuzeti u cijelosti, zatim mogućnost zaključavanja qBittorrenta lozinkom, poseban alat za izradu samih torrenata te još hrpa drugih sitnica. Nije izostalo ni odlično riješeno sučelje, koje omogućuje da se torrentima upravlja iz web-preglednika. Njega je potrebno aktivirati u konfiguraciji, a pritom je moguće promijeniti zadani port (8080), definirati lozinku za pristup, a oni koji zaista žele imati visoku razinu sigurnosti, ovdje mogu dodati certifikat pa koristiti HTTPS umjesto HTTP-a.

Prednost mu je i to što podržava sve ekstenzije BitTorrentova protokola, UPnP i NAT-PMP, omogućuje pametno upravljanje internetskim prometom, IP filtriranje i sekvencijalno preuzimanje, a tu je i cijeli niz naprednijih parametara koji se izravno tiču samoga Bittorrenta. Mogućnosti i opcija ima još, pa se ovaj klijent Bittorrenta doista bez imalo premišljanja može toplo preporučiti. 

qBittorrent 4.2.5
Plus Web-sučelje, tehnička potkovanost
Minus Povremeno troši previše RAM-a
Dojam  Tehnički sposoban i mnogima omiljen klijent BitTorrenta, koji nudi sve što i treba nuditi
Cijena Besplatan
URL www.qbittorrent.org

Tor Browser 9.5.4

Anonimno surfanje

Tor Browser je web-preglednik koji se temelji na Firefoxu, a integrira podršku za mrežu Tor, koja omogućuje anonimno surfanje Internetom. Naime, TOR ili The Onion Router, mreža je anonimnosti, koja se sastoji od pretežito volonterskih računala kroz koji prolazi kriptografski zaštićen promet; promet će najprije biti trostruko šifriran, nakon čega će proći kroz tri nasumično odabrana Tor čvora. Na svakom se čvoru dešifrira jedan sloj, dok se na trećem čvoru dešifrira zadnji sloj i šalje korisnikov upit na odredište. Zahvaljujući tom principu, surfanje Internetom postaje dovoljno anonimno, a s ovim web-preglednikom to postaje iznimno jednostavno – samo ga treba pokrenuti i pričekati trenutak da se veza prema mreži Tor ostvari, a onda nastaviti sa surfanjem kao da je riječ o običnoj inačici Firefoxa.

Tor Browser 9.5.4
Brzi opis Sve što je potrebno za anonimno surfanje Internetom koristeći mrežu Tor
Cijena Besplatan
URL www.torproject.org

Franz 5.5.0

Komunikacijski servisi na jednom mjestu

Franz je sučelje koje objedinjuje pristup mnogim komunikacijskim servisima, bilo da je riječ o servisima kao što su to WhatsApp , Hangouts ili Skype, ili servisi e-pošte poput Gmaila ili servisa Outlook.com. Nema prevelike mudrosti, u suštini je riječ o wrapperu koji jednostavno u istom prozoru integrira web-sučelja komunikacijskih servisa za koje ima podršku, i pritom nudi neke dodatne mogućnosti. Ključna je prednost to što se sada na jednome mjestu može komunicirati preko više servisa, a notifikacije za sve dodane servise prikazivat će se u istom prozoru. 

Franz 5.5.0
Brzi opis Komunikacijski klijent s podrškom za servise poput WhatsAppa, Telegrama, Gmaila i drugih
Cijena Besplatan / 3 eura mj. (Personal) / 5 eura mj. (Professional)
URL www.meetfranz.com

 

Bug 335 listopad 2020.