Mogućnosti ilustratora DALL-E stižu u Paint u Windowisma 11

Insideri već sada mogu početi izrađivati slike i ilustracije uz generativnu umjetnu inteligenciju, pa ih dobiti izravno u Paint unutar Windowsa, gdje će ih dalje moći dorađivati

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 2. listopada 2023. u 10:17

Korisnici uključeni u program Windows Insider dobili su mogućnost preuzeti novu inačicu popularnog, iako prilično rudimentarnog programa za obradu slika, Paint (v11.2309.20.0. u Dev ili Canary kanalu). U njoj, kao što je bilo najavljeno, sitže nova opcija pokretana generativnom umjetnom inteligencijom DALL-E, koja omogućava kreiranje slika na zahtjev. Microsoft novi dodatak za Paint sada je dobio i službeno ime, Paint Cocreator, i polako će biti integriran izravno u korisničko sučelje te aplikacije.

Paint Cocreator

Klikom na tipku s tim nazivom, korisnik će dobiti bočnu traku s dva polja za unos. U prvome treba opisati sliku koju se želi stvoriti, a u drugome odabrati jedan od ponuđenih zadanih stilova, čime će DALL-E dobiti svoj prompt (ne kažu točno o kojoj inačici DALL-E-ja se radi, a za pretpostaviti je da je riječ o sustavu DALL-E 3, već dostupnom putem Binga). Nakon nekoliko trenutaka u sučelju će se pojaviti 3 varijante AI generirane slike, koje je jednim klikom moguće dovesti na glavno "platno" Painta, pa ih tamo potom dalje uređivati.

Iz Microsofta kažu da će nadogradnju puštati polako i postupno, pa se čak i sudionici Insider programa moraju prijaviti na listu čekanja. Kada dođu na red za testiranje Cocreatora, dobit će pozivnicu i 50 tokena, svaki od kojih omogućava stvaranje jednog seta AI slika na zahtjev. Sustav za sada "razumije" samo engleski jezik, a među prvima će ga moći probati korisnici iz SAD-a, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Australije, Kanade, Italije i Njemačke. Kao i DALL-E te njemu slični, i Cocreator ima ugrađen sigurnosni sustav, koji onemogućava stvaranje štetnih, uvredljivih ili neprimjerenih sadržaja.