Lakše hvatanje sadržaja zaslona uz Snipping Tool stiže u Windowse 11

U beta verziju Windowsa 11 stigla je malena, ali dobrodošla promjena: pritiskom na tipku PrtSc na tipkovnici Windowsi će ubuduće automatski otvarati alat za hvatanje ekrana

Sandro Vrbanus srijeda, 12. travnja 2023. u 11:16

Još u osnovnoj školi učili su nas, kada se govorilo o funkcijama tipki na standardnoj računalnoj tipkovnici, da tipka PrtSc (Print Screen) sprema sadržaj zaslona u međuspremnik (clipboard), koji potom možemo zalijepiti u kakav program za obradu slike. Ova funkcija vrlo je korisna, no već godinama se za napredno i detaljno hvatanje sadržaja zaslona u Windowsima koristi dorađeniji alat, Snipping Tool. Microsoft je sada napokon odlučio povezati ove dvije funkcije.

Naime, u testnom kanalu Windowsa 11, kojem imaju pristup samo beta testeri, pojavila se nadogradnja oznake KB5025310, koja će promijeniti zadane postavke tipke PrtSc. Nakon instaliranja, defaultno će se, po pritisku na PrtSc, pokretati upravo Snipping Tool, alat za napredno hvatanje sadržaja zaslona.

Promjena je malena, ali mnogima će zasigurno biti korisna (ako u međuvremenu nisu instalirali kakvo vanjsko rješenje za hvatanje ekrana, vezano za istu tipku).

Dodatno, novi Snipping Tool u Windowsima 11 objedinio je i mogućnosti aplikacije Snip & Sketch, pa omogućava i snimanje videa, a ne samo screenshota, s ekrana.

Onima, pak, kojima se nova promjena neće svidjeti, imat će opciju vratiti se na staro – postavke za to nalazit će se u postavkama tipkovnice (Settings > Accessibility > Keyboard).

Anketa Glasanje do 19.4.2023. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova: