Chrome ima nove načine za zaštitu i upravljanje lozinkama

Googleov internetski preglednik postat će punokrvni upravitelj lozinkama te tako olakšati prijavu na brojne internetske servise i učiniti svoje korisnike sigurnijima

Sandro Vrbanus petak, 9. lipnja 2023. u 10:22

Google Password Manager dodatak je unutar internetskog preglednika Chrome, koji već sada pamti lozinke, generira nove komplicirane alfanumeričke nizove na zahtjev korisnika te automatski popunjava polja za prijavu kada je to potrebno. No, iste funkcije obavljaju i drugi upravitelji lozinkama, a nude i više opcija – pa će sada Google pojačati pritisak na njih unaprjeđenjem svojeg sustava.

Pet dodataka za Password Manager

Najavljeno je čak pet dodatka koji će pretvoriti Chrome u punokrvni upravitelj lozinkama. Kao prvo, Password Manager više neće biti "skriven" unutar opcija i postavki, već će se nalaziti na izdvojenom mjestu (chrome://password-manager/), a kao takav moći će dobiti i vlastitu kraticu na desktopu.

Nadalje, uskoro će ovaj dodatak dobiti podršku za biometrijsku provjeru identiteta, pa će korisnici moći odabrati skenirati lice, prst ili nekom trećom metodom se dodatno autentificirati prilikom prijave na internetske servise. Kao i svaki pravi upravitelj lozinkama, i Googleov će početi nuditi zabilješke uz lozinke, što će omogućiti korisnicima dodati još poneku korisnu informaciju o svojim računima, dok će sve biti zaštićeno poput lozinke.

Možda najzanimljiviji dodatak je onaj koji će omogućiti uvoz lozinki u Google Password Manager iz drugih upravitelja lozinki. Tako će se svima olakšati prelazak s jednog rješenja na drugo, jednostavnim prebacivanjem zapisa u .csv formatu, što je opcija koju vanjska softverska rješenja koriste već dugi niz godina.

I za kraj, Google će kroz svoj upravitelj lozinki proširiti opciju skeniranja i traženja loših, višekratno korištenih lozinki i na iOS. Sve navedene funkcije postat će dijelom Chromea na desktopu i mobilnim platformama u dogledno vrijeme, no iz Googlea za sada ne otkrivaju točno kada.