Primijećeno masovno preotimanje WhatsApp računa, oglasio se i HAKOM

Korisnici iz Hrvatske prijavljuju sve više slučajeva hakiranja računa na WhatsAppu. Dok se ne utvrde krivci i propusti, najbolje se za početak zaštititi dvofaktorskom provjerom identiteta

Sandro Vrbanus utorak, 7. studenog 2023. u 11:07

Proteklih nekoliko dana sve više korisnika u Hrvatskoj prijavljuje hakerske napade na svoje WhatsApp račune. U takvim se slučajevima događa da hakeri uspijevaju registrirati tuđi račun na neki svoj uređaj, iskorištavajući za sada nepoznati propust same aplikacije ili operatera. U slučajevima kada uspiju presresti autentifikacijski SMS to im i polazi za rukom. Korisnici u pravilu tada dobivaju notifikacije o registriranju novog uređaja, a taj uređaj potom aktivira dvofaktorsku provjeru i praktički otima korisnički račun sa svim podacima te onemogućava korisniku pristup.

Budući da se radi o prilično masovnoj pojavi, reagirao je i HAKOM, kojem su se brojni korisnici požalili. Oni, pak, kažu da nisu nadležni za ovaj problem, već upućuju korisnike da se jave izravno WhatsAppu, odnosno njegovom vlasniku, Meti.

Najbolji mogući savjet u ovakvoj situaciji glasi: postavite dvofaktorsku provjeru identiteta i nadajte se najboljem.

Kako uključiti 2FA?

WhatsApp nudi dvofaktorsku provjeru putem e-maila i PIN-a, koje je moguće postaviti unutar same aplikacije, prema uputama dostupnima na ovom mjestu. Aplikacija će vas tada s vremena na vrijeme priupitati za taj PIN, a e-mail adresa će se koristiti kao metoda provjere identiteta poželite li WhatsApp registrirati na nekom novom uređaju. Oboje će efikasno spriječiti preotimanje vašeg računa i kompromitiranje privatnih podataka.

U slučaju da ste i sami žrtva krađe računa, na ovom mjestu možete pronaći upute kako ga oporaviti i povratiti pristup.

WhatsAppova SMS provjera već je ionako na "izlaznim vratima", pa je u svakom slučaju bolje račun osigurati dvofaktorskom provjerom, po mogućnosti uz biometrijsku zaštitu.