Osvježeni servis No More Ransom sada nudi rješenja za 151 soj ransomwarea

Internetska stranica No More Ransom središnje je mjesto na kojem su okupljena sva poznata rješenja za sve prisutnije ransomware napade. Povodom 5. obljetnice servis je osvježen i unaprijeđen

Sandro Vrbanus utorak, 27. srpnja 2021. u 06:00

Europol je u suradnji sa sigurnosnim stručnjacima još prije pet godina stvorio repozitorij ključeva i aplikacija No More Ransom koji mogu dekriptirati podatke koji su zaključani raznim vrstama ransomware zloćudnih računalnih programa. U pet godina otkako postoji, ovaj je servis pomogao riješiti probleme s ucjenjivačkim zloćudnim programima za čak 6 milijuna ljudi. Njima su kriptirane datoteke besplatno otključane, čime je spriječeno da se kibernetički kriminalci domognu oko milijarde eura u otkupninama.

Velik broj besplatnih dekripcijskih alata

Osvježena stranica ovog servisa sada nudi 121 alat za ukupno 151 vrstu ransomware programa, koje je izradilo 170 partnera Europola iz sigurnosnog sektora iz cijelog svijeta. Stranica je dostupna na 37 jezika, među kojima je i hrvatski.

Na stranicama No More Ransom se, osim alata za spašavanje u slučaju napada ransomwareom, mogu naći i praktični savjeti za borbu protiv ove vrste zloćudnih programa, svaki alat za dekripciju nudi i upute kako ga koristiti, a dostupan je i skup preporuka kojih se treba pridržavati kako bi se spriječila infekcija ransomwareom. Savjeti su dostupni kako za privatne korisnike tako i za poslovna okruženja.