Misteriozni kibernetički napad onemogućio rad teleskopima u Čileu i na Havajima

Ukupno deset teleskopa koje kontrolira američka organizacija National Science Foundation od početka kolovoza pod hakerskim su napadima i ne može ih se kontrolirati niti koristiti na daljinu

Sandro Vrbanus subota, 26. kolovoza 2023. u 21:06
📷 Gemini/NSF/AURA
Gemini/NSF/AURA

Od početka ovog mjeseca američka organizacija National Science Foundation i njezini znanstveni centri pod hakerskim su napadom nepoznatog motiva i izvorišta. Zbog ozbiljnosti napada bili su prisiljeni privremeno staviti izvan funkcije ukupno deset svojih teleskopa, smještenih u Čileu i na Havajima, odnosno gotovo u potpunosti zaustaviti njihov znanstveni rad. Osim tih velikih sustava, na još nekoliko teleskopa pod kontrolom iste organizacije promatranja se mogu provoditi samo uživo, na licu mjesta, ne i na daljinu kao što je to postalo uobičajeno.

Hakeri izazvali kaos

Napad stvara velike probleme u radu i organizaciji različitih znanstvenih projekata, a Science.org piše i kako je NSF morao nekoliko skupina studenata poslati u Čile kako bi zamijenili radnike, koji danonoćno moraju bdjeti nad teleskopima i upravljati njima, budući da se na daljinu ne može ništa učiniti. Prvi incident prijavljen je još 1. kolovoza, kada su izvan funkcije bili stavljeni teleskopi Gemini u zvjezdarnici Cerro Tololo u Čileu.

Od tada je prošlo gotovo četiri tjedna, a situacija još uvijek nije razriješena, već je i dodatno pogoršana. Istraga je i dalje u tijeku, a teleskopi i dalje nisu u funkciji, što izaziva frustracije u znanstvenoj zajednici koja o njima ovisi. Osim teleskopa, pod napadom je i stranica Gemini.edu, kao i njihova korisnička podrška, što ima utjecaj na mnoge znanstvenike, studente i istraživačke projekte diljem svijeta.

Iz organizacije NOIRLab, koja izravno kontrolira rad napadnutih teleskopa, za sada nema službenih informacija o ovom informatičkom incidentu. Čak niti stručnjacima za kibernetičku sigurnost nije sasvim jasno zašto su se baš zvjezdarnice našle pod napadom. Budući da nitko za sada ne spominje zahtjeve za otkupninom, moguće je da su teleskopi slučajne žrtve neke šire hakerske kampanje, pa napadači nisu niti svjesni da su kompromitirali sustave, od kojih vjerojatno neće imati previše koristi.