Masovni hakerski napadi s ciljem preotimanja računa na LinkedInu

Microsoftova poslovna društvena mreža posljednjih je dana meta hakerskih napada, u kojima nepoznati napadači kompromitiraju korisničke račune, pa potom traže otkupninu za njihov povrat vlasnicima

Sandro Vrbanus srijeda, 16. kolovoza 2023. u 16:50

Proteklih dana primijećen je povećani broj upita LinkedInovoj korisničkoj službi, vezanih za hakiranje računa na toj društvenoj mreži. LinkedIn je očito postao meta masovnijih napada, u kojima za sada nepoznati napadači pokušavaju kompromitirati korisničke račune.

Čine to ukradenim podacima (korisničkim imenima i lozinkama), koji se mogu kupiti po raznim hakerskim forumima. Uspiju li se prijaviti na tuđi račun, vrlo brzo se na tom računu mijenja pristupna e-mail adresa (obično u neku nasumičnu sa servisa rambler.ru), a pravi vlasnik gubi pristup do svojeg računa. Primijećeno je i da napadači uključuju dvofaktorsku autentifikaciju i povezuju je sa svojim identitetom, čime je povrat računa pravom vlasniku dodatno otežan.

Pazite na svoje lozinke

U nekim slučajevima pristup računu je zbog primijećenih sumnjivih aktivnosti (npr. višestrukog unosa pogrešne lozinke) samo ograničen, a u drugima su računi potpuno preuzeti. Napadi su u pravilu izvedeni na loše zaštićenim računima, onima kod kojih se za prijavu koristi samo kombinacija korisničkog e-maila i lozinke.

Oni koji se jave LinkedInovoj korisničkoj podršci morat će dokazati da su legitimni vlasnici otetih računa, slanjem dodatnih podataka. Hakeri su u nekim slučajevima od žrtava tražili i otkupninu za povrat kontrole nad računima. U drugim slučajevima račune su samo brisali, bez ikakvog upozorenja ili objašnjenja.

Osim financijskih motiva iza ovakve hakerske kampanje, stručnjaci vide i potencijal računa na LinkedInu za socijalni inženjering, provođenje phishing kampanja ili slanje prevarantskih ponuda za poslove. U svakom slučaju, koristite li LinkedIn, a na njemu vam korisnički račun nije zaštićen dvofaktorskom provjerom identiteta, svakako tu opciju uključite u postavkama – kako ne biste i sami postali žrtvom krađe računa. Povrh toga, i ovdje se preporučuje koristiti jedinstvenu i kompliciranu pristupnu lozinku.