Klijenti hrvatskih banaka dobivaju prevarantske pozive s ponudama za ulaganje u kriptovalute

Zabilježen je povećan broj poziva prema klijentima banaka, pri čemu ih nepoznati pozivatelji obavještavaju o "jedinstvenoj prilici za ulaganje u kriptovalute s velikim povratom za mali ulog"

Sandro Vrbanus petak, 22. rujna 2023. u 13:54

Iz Hrvatske udruge banaka izvijestili su da je u posljednje vrijeme zabilježen povećan broj poziva prema klijentima, u kojima ih nepoznati pozivatelji obavještavaju o jedinstvenoj prilici za ulaganje u kriptovalute s velikim povratom za mali ulog. Riječ je o prevarantskim pozivima, pa HUB izdaje upozorenje za sve klijente banaka u Hrvatskoj na ovakve slučajeve.

Sofisticirana prijevara

Opisali su i kako pozivi obično izgledaju. Pozivatelj najavljuje potencijalnoj žrtvi da će joj dostaviti elektroničku poštu s poveznicom na kojoj je moguće instalirati aplikaciju i unijeti kopiju osobne iskaznice, IBAN-a i pristupnih podataka s tokena. Također, pozivatelj često traži od potencijalne žrtve uplatu dodatnog iznosa novca uz obećanje da će nakon toga dobiti isplatu većeg iznosa novca. Opisana situacija nažalost nije prvi korak u pametnom ulaganju, već najčešće početak sofisticirane investicijske prijevare.

Odavanjem financijskih i osobnih podataka ili kodova koje generira token trećim osobama građani se izlažu značajnom riziku, a nepoznatim se osobama omogućava neovlašten pristup njihovom internetskom i mobilnom bankarstvu, što redovito rezultira financijskom štetom.

Opasnost s oglasnika

HUB je dodatno upozorio i na vrlo česte prijevare povezane s oglašavanjem za prodaju proizvoda i usluga na raznim internetskim stranicama. Prodavatelji usluga u takvim situacijama mogu postati žrtve prijevara u slučaju da povjeruju da lažni kupac doista želi kupiti njegovu robu, odnosno proizvod ili uslugu. U takvim slučajevima, lažni kupac traži od prodavatelja sigurnosne podatke s njegove kartice ili u posljednje vrijeme i jednokratne zaporke i autorizacijske kodove generirane tokenom koje nakon toga navodni kupac može zloupotrijebiti u cilju stjecanja financijske koristi.

Osnovni savjeti za zaštitu

U nastavku donosimo nekoliko osnovnih preporuka za sigurno ponašanje prilikom oglašavanja i prodaje robe ili usluga, koje nije zgorega s vremena na vrijeme ponoviti:

  • Ako objavljujete oglas za prodaju nekog proizvoda ili usluge na internetskom oglasniku, za uplatu na vaš račun zainteresiranom kupcu nikada ne šaljite broj kartice, datum važenja ili CVV/CVC broj s poleđine kartice.
  • Nikada ne šaljite fotografiju obje strane svoje kartice (prednju i stražnju stranu) i ni u kojem slučaju nikome ne smijete dati svoje generirane zaporke ili kodove za kupnju. Banka vas nikada neće kontaktirati putem maila ili telefona i pitati za kodove generirane putem tokena.
  • Kako bi kupac izvršio uplatu na vaš račun, NIJE potrebno autorizirati karticu putem 3D-Secure programa ili dati kodove ili zaporke generirane tokenom. Ne odgovarajte na poslane poveznice u kojima se od vas traži da unesete podatke o svojim karticama ili spomenute zaporke i kodove.