Hakeri od Manchester Uniteda zahtijevaju milijunsku otkupninu za podatke

Engleski nogometni klub Manchester United, jedan od najbogatijih klubova u svijetu, ovoga je tjedna napadnut sofisticiranim hakerskim alatima, a napadači navodno njihove podatke drže kao taoca

Sandro Vrbanus petak, 27. studenog 2020. u 23:05

Trenutačno treći najvrjedniji nogometni klub u svijetu, Manchester United, krajem prošloga je tjedna bio metom hakera. Nepoznati napadači upali su im u računalni sustav te ga zarazili, kako se čini nekom vrstom ransomware ucjenjivačkog malwarea. Stručnjaci kluba brzo su reagirali i spriječili daljnje širenje zloćudnog programa kako bi umanjili štetu koju bi im hakeri mogli učiniti, i u tome su djelomično bili i uspjeli. Web stranica, služba za odnose s medijima, webshop i ostali bitni sustavi nisu zahvaćeni napadom, niti je isti kompromitirao podatke njihovih pretplatnika na ulaznice, navijača ili kupaca.

U pomoć su iz kluba pozvali i vladinu agenciju za kibernetičku sigurnost (National Cyber Security Centre) kako bi zajednički istražili ovaj sigurnosni incident i osigurali što bržu ponovnu uspostavu normalnog rada klupske računalne infrastrukture.

Podaci još uvijek nedostupni

Međutim, čak i sada, tjedan dana nakon napada, čini se kako situacija interno još uvijek nije u potpunosti razriješena. Engleski mediji javljaju da napadači od Manchester Uniteda traže otkupninu, čiji se iznos neslužbeno smješta na razinu od nekoliko milijuna funti. U slučaju da otkupninu ne plate, mogli bi riskirati da im napadači načine daleko veću štetu tako što će povjerljive podatke pustiti u javnost.

Iz kluba ili agencije NCSC nisu objavili postoje li sumnje o tome tko bi napadači mogli biti, niti koji bi im mogli biti motivi za ovakav napad (osim, dakako, glavnog motiva – novca). NCSC je ranije izvijestio kako je prošle godine neimenovani nogometni klub iz Engleske bio suočen sa sličnim napadom i da je tada otkupnina za podatk bila postavljena na 5 milijuna funti.

Nakon što se ova situacija razriješi na ovaj ili onaj način, Manchester Unitedu prijeti i kazna nacionalnog regulatora ICO (Information Commissioner's Office) u slučaju da se utvrdi sigurnosni proboj u smjeru privatnih podataka korisnika koje u klubu nisu adekvatno zaštitili. Ta kazna mogla bi iznositi do čak 18 milijuna funti ili 2% ukupnog godišnjeg prihoda kluba. Iz vodstva Premier lige, čiji je Manchester United dio, jučer su izjavili da kršenja privatnosti navijača, prema sadašnjim podacima, nije bilo.