Google vas može upozoriti kada se vaši privatni kontakt podaci pojave na internetu

Google uvodi nove alate i opcije zaštite kako bi pomogli da zadržite kontrolu nad svojim osobnim podacima na internetu. Alat 'Rezultati o vama' iako nije novost, donosi neka poboljšanja

Tomislav Stanković subota, 5. kolovoza 2023. u 06:00

Pronalaženje i uklanjanje kontakt podataka iz Google rezultata pretraživanja dodatno je olakšano i automatizirano.

Nakon što u svoj Google profil unesete kontakt podatke (adresa, telefonski broj, e-mail) Google će vas obavijestiti kada ih pronađe u rezultatima pretraživanja uz mogućnost da zatražite njihovo brisanje.

Lakši način za pronalaženje i uklanjanje rezultata

Alat 'Rezultati o vama' (eng. Results about you) koji je predstavljen prošle godine ostaje u svom izvornom obliku te zadržava sve postojeće opcije.

Ono što je novo je da više ne morate niti izvršiti pretragu svojih osobnih podataka nego će to Google raditi automatski prema onome što se nalazi u vašem Google profilu.

Rezultati koje Google pronađe biti će prikazani u novoj nadzornoj ploči putem koje će biti moguće poslati zahtjev za njihovim uklanjanjem. Važno je znati da uklanjanje sadržaja iz Google pretraživanja ne uklanja sadržaj općenito s weba ili drugih tražilica, navedeno je u objavi.

Alat je trenutno dostupan samo u SAD-u na engleskom jeziku, a radi se na tome da uskoro bude dostupan za nove lokacije i više jezika.