FBI upozorava da se prevaranti javljaju na oglase za posao putem deepfakea

Pomoću ukradenih privatnih podataka i deepfake tehnologije određene skupine stvaraju lažne identitete, pa se njima prijavljuju na razne poslove, ne bi li se domogli novog plijena

Sandro Vrbanus srijeda, 29. lipnja 2022. u 10:48

Nedavno je FBI upozoravao tehnološke kompanije kako im se na razne oglase za posao, one koji uključuju rad na daljinu, sve češće javljaju osobe iz Sjeverne Koreje. Predstavljaju se kao samostalni stručnjaci iz SAD-a ili drugih zemalja, u nadi da će dobiti posao – a potom, vjerojatno, iskoristiti pristup do raznih resursa za razne zlonamjerne aktivnosti.

Osim što se osobe prijavljuju pod lažnim identitetima i lažiraju mjesto boravka, sada je primijećeno i kako pojedinci i grupe na video intervjue pristupaju putem deepfake tehnologije, lažirajući čak i svoj izgled. To je nagnalo FBI da izda još jedno javno upozorenje svima koji regrutiraju nove zaposlenike na daljinu.

Intervju s deepfakeom

Američki obavještajci kažu kako je njihov centar za pritužbe vezane za internetski kriminal zaprimio više ovakvih dojava. U svima njima spominju se ukradeni privatni podaci, koji se koriste za lažiranje identiteta, kao i korištenje manipuliranih deepfake snimki kako bi se stvorio dojam da se radi o stvarnoj osobi. Osobe se prijavljuju na pozicije u tehnološkim kompanijama, vezane uz programiranje, baze podataka ili druga radna mjesta u razvoju softvera.

Ono što im je zajedničko, jest da se u pravilu pokušavaju zaposliti na pozicijama koje bi im omogućile pristup novim privatnim podacima, financijskim podacima, raznim bazama podataka ili tajnim informacijama. Namjere su jasne – dobiti pristup osjetljivim podacima, ukrasti ih, pa potom izvući korist od njih, ili pak u sustave kompanije podmetnuti ransomware ili druge zloćudne programe.

FBI naglašava da se ovakve prevarante može otkriti po tome što na video intervjuu ponekad govor nije točno sinkroniziran s videom, tj. deepfake lice ne odražava uvijek ono što osoba govori (ili ako kiše, kašlje, i slično). Agencija ne navodi tko bi se mogao kriti iza najnovijeg pokušaja prevare.