Oscilacije u slobodnom prostoru SSD-a

Uređaj za pohranu zapunjava se tijekom rada u Windowsima, slobodni se prostor smanji za tridesetak gigabajta, a nakon ponovnog pokretanja računala stvari se vraćaju u prijašnje stanje

Mario Baksa petak, 27. prosinca 2019. u 22:40

PROBLEM

Već par dana događa mi se da se SSD na kojem je Windows sam puni. Imam slobodno oko 35 GB i s vremenom se napuni do 5 GB slobodnog prostora. Nakon što isključim PC, opet je slobodno 35. Zna li netko u čemu je problem?

ODGOVOR

Ako vam neki program "rošta" po disku i kad mislite da ne bi trebao, Task Manager je dobrom mjesto za krenuti s istraživanjem
Ako vam neki program "rošta" po disku i kad mislite da ne bi trebao, Task Manager je dobrom mjesto za krenuti s istraživanjem

Tako nešto se ne bi smjelo događati na uređaju za pohranu podataka, bilo da se radi o SSD-u, bilo da se radi o mehaničkom disku.

Možda su u pitanju samo neke privremene datoteke, updateovi, možda posljedica zloćudnog programa. Uglavnom, trebali biste istražiti koji program ili servis radi sa SSD-om i kad ni jedan ne bi trebao ništa raditi.

Otvorite Task Manager, najlakše kombinacijom tipki Ctrl+Shift+Esc. U kartici Processes kliknite na stupac Disk - sad bi se on trebao sortirati od aplikacije koja trenutno najviše "opterećuje" disk (ili SSD, naravno) prema onima koje najmanje ili uopće ne rade s diskom.

Možda tu prepoznate krivca. Ako ne uspijete, evo još dvije mogućnosti.

1. Otkrivanje preko vizualne reprezentacije

S obzirom da se tu radi o razlici od velikih 30 gigabajta, to ne bi trebao biti problem uočiti i "odokativno", na primjer pomoću programa WinDirStat. Taj program grafički prikazuje zauzeće pojedinih mapa i datoteka - što je veći pravokutnik, zauzeće je veće. Dakle, mogli biste taj program pokrenuti odmah nakon uključenja računala, pustiti ga da skenira sistemski disk pa si to screenshotate radi reference.

Nakon što ponovno ostanete na samo 5 gigabajta, ponovno obavite skeniranje - sad bi neka mapa trebala drastično narasti - na vama je da je vizualno sad pronađete pa da, s obzirom na putanju ili naziv mape i datoteka u njoj zaključite koji program bi to mogao raditi. Sad bi vam mogao pomoći onaj screenshot od nakon uključenja računala.

2. Preko specijaliziranih programa

Postoje brojni programi koji prate promjene u mapama i datotekama u realnom vremenu. Tu bismo vas uputili recimo na web-stranicu https://www.raymond.cc/blog/3-portable-tools-monitor-files-folders-changes/ - iako URL tvrdi drugačije (URL nije u međuvremenu ažuriran), na toj stranici nalazi se lista s kratkim opisima deset programa te namjene. Dakle, možete skinuti i isprobati neki od tih programa.

Ti programi su sposobni napraviti logove, odnosno datoteke s popisima promjena na disku pa biste analiziranjem promjena možda mogli doći do počinitelja.

Bug 326 siječanj 2020.