Nakon dvogodišnje pauze u Berlinu se otvara IFA

Od 2. do 6. rujna ponovno će se, u punom izdanju, održati berlinska IFA 2022, jedan od najvećih sajmova potrošačke elektronike na svijetu, a Bug će biti tamo

Sandro Vrbanus četvrtak, 1. rujna 2022. u 19:47

Glavni grad Njemačke ponovno će biti domaćin jedne od najvažnijih priredbi u svijetu tehnologije. IFA se u Berlinu, naime, održava od 2. do 6. rujna, nakon dvogodišnje pauze izazvane dobro nam poznatim okolnostima. Najveće svjetske tehnološke kompanije opet će u Berlinu predstavljati svoje najnovije proizvode i inovacije iz domene potrošačke elektronike i kućanskih uređaja, kao što je to bila tradicija u pretpandemijsko vrijeme.

Pametni dom i održivost

Jedan od naglasaka ovogodišnje IFA-e bit će uređaji za pametni dom. Organizatori kažu kako je takva odluka logična, jer je moderan način života stavio u prvi plan upravo dom, kao mjesto gdje se odvija i život i posao, pa je bitno tamo vrijeme provoditi kvalitetno. Sve to olakšat će pametni uređaji, senzori i s njima povezani uređaji.

Druga glavna tema sajma bit će održivost. Ona se u ovom slučaju ne odnosi samo na ono očito, proizvodne metode i materijale s niskim ugljičnim otiskom, već je bitno i da sami proizvodi budu štedljivi i efikasni u pogledu korištenja energije. Pametni dom, dakako, treba biti i povezan da bi funkcionirao, pa će se na ove teme nadovezati i tehnologije iz područja telekomunikacija, robotike i umjetne inteligencije, koje će također biti predstavljene na ovogodišnjem izdanju IFA-e.

Najavljen je i povratak sekcije IFA NEXT, posvećene startupima i inovativnim kompanijama, koje će tamo dobiti platformu za predstavljanje. U sklopu sajma bit će održana i konferencija SHIFT mobility, usredotočena na izgradnju mobilnosti u budućnosti – od tehnologija, preko poslovnih modela i proizvoda, do svih ostalih čimbenika koji su ključni za procese transformacije mobilnosti.

Niti ove godine IFA neće proći bez nas. Bug tradicionalno na licu mjesta ima svojeg izvjestitelja, Dragana Petrica, čije ćete reportaže moći čitati u narednim danima. Prva od njih nastala je i prije službenog otvorenja, a tiče se predstavljanja novih Philipsovih televizora.