Thermonator, robotički pas s ugrađenim bacačem plamena, može biti vaš za manje od 9.500 USD

Tvrtka Throwflame iz Ohija za šaku dolara prodaje psa-robota koji bljuje vatru na deset metara udaljenosti, a sasvim je legalan u 48 saveznih američkih država (a uz manje preinake i u dvije preostale)

Igor Berecki petak, 26. travnja 2024. u 06:00

Iza naizgled bezazlene reklame koja opisuje robota koji korištenjem plamena uklanja snijeg i led, te kontroliranim spaljivanjem pomaže u poljoprivredi i šumarstvu (a može se koristiti i u zabavne svrhe, kako se – nije šala! – navodi u promotivnom materijalu) krije se nimalo bezazlen robotski pas opremljen pravim pravcatim Flammenwerferom radi kojega biste vrlo lako mogli početi preispitivati svoj status ljubitelja četveronožnih životinja.

Tog flambojantnog ali ne baš umiljatog ljubimca koji može bljuvati vatru do udaljenosti od desetak metara, za 9.420 dolara prodaje  tvrtka Throwflame sa sjedištem u Ohiju. Video kojega se može pronaći na njihovim internetskim stranicama pokazuje kako se taj psoliki robotički uređaj, prigodno i pomalo morbidno nazvan Thermonator, može hodanjem (i skakanjem!) kretati u otvorenim nepristupačnim prirodnim okruženjima, te je štoviše opremljen i svjetiljkom kako bi svoj plameniti posao mogao obavljati i u mraku.

Elektromotore jednoglavog plamenobacačkog Kerbera pokreće baterija koja mu pruža šezdeset minuta autonomije, a većoj preciznosti pri spaljivanju ciljeva (ma koji bili) doprinosi i laserom navođeni ciljnik, kako stoji na web-stranici tvrtke. Korisnici se na tog vatrenog Robo-Doga mogu spojiti putem WiFi ili Bluetooth veze, kako bi njime upravljali putem svojeg pametnog telefona.

S obzirom na poslovičnu američku opsjednutost oružjem i sličnim obrambeno-napadačkim sredstvima zagarantiranim Ustavnim amandmanima o slobodi samoobrane, Thermonator je posve legalan u 48 od 50 saveznih država. Točnije rečeno - nije zabranjen niti u jednoj, jer u Kaliforniji robotski vatro-psići moraju biti opremljeni manjom mlaznicom koja smanjuje njihov domet na 3 metra (10 stopa) kako bi bili u skladu s državnim propisima, a u Marylandu kupci moraju imati saveznu dozvolu za vatreno oružje tipa 9, 10 ili 11 kako bi mogli legalno posjedovati Thermonatora.

Web stranica proizvođača ne navodi postoje li dobna ograničenja za kupnju, već se samo napominje da je „…odgovornost kupca da se uvjeri krši li  posjedovanje i/ili korištenje Thermonatora neke od državnih ili lokalnih zakona ili propisa.“

Robot-pas kineske tvrtke Unitree, model A1 - vjerojatni "temelj" za konstrukciju plamenobacačkog Thermonatora
Robot-pas kineske tvrtke Unitree, model A1 - vjerojatni "temelj" za konstrukciju plamenobacačkog Thermonatora

Inače, tvrtka Throwflame je tek distributer za prodaju, no ne i proizvođač Thermonatora: premda ovaj robotički pas-zmaj prilično nalikuje Unitreejevim četveronožnim modelima Go1 i Go2, na web-stranicama za prodaju nije jasno navedeno tko proizvodi Thermonatore.

Throwflame prodaje samostalne bacače plamena već cijelo desetljeće, a još je 2019. godine počeo za 1.500 dolara u slobodnoj prodaji nuditi plamenobacački dodatak kojim se mogu dodatno opremati bespilotne letjelice (dronovi). Quinn Whitehead, osnivač Throwflamea, je još 2015. godine u intrevjuu CNN rekao da su njegovi kupci „ljudi koji žele imati bacače plamena samo za zabavu“ i koji žele impresionirati svoje susjede i na obiteljskim okupljanjima na roštilju.

TF-19 WASP, Throwflameov plamenobacački "add-on" za nadogradnju bespilotnih dronova
TF-19 WASP, Throwflameov plamenobacački "add-on" za nadogradnju bespilotnih dronova

Premda se proizvodi tvrtke Throwflame ne reklamiraju kao oružje za masovnu uporabu, na svojoj web stranici imaju odjeljak nazvan „Državna nabava“, koji potencijalne državne kupce (šumare? poljoprivrednike? vojsku?) usmjerava na njezin portal za kupnju velikih količina.

Na ponovljene upite nekolicine web-portala i novinskih uredništava vezane za prodaju Thermonatora, iz Throwflamea za sada nema službenih izjava.
Ne znamo kako stoje stvari s uvozom tehnoloških gadgeta iz SAD, ali uvjereni smo da i u nas postoji solidan broj zainteresiranih za čišćenje snijega, krčenje kukuruzišta i slične oblike korištenja robotičkih inovacija.