QIBBOT, najbrži daljinski upravljani robot udara poput malja

Kineski robotičari stvorili su robota koji oponaša stvarne pokrete ljudskog borca i to čini s latencijom od samo 12 milisekundi

Mladen Smrekar srijeda, 19. srpnja 2023. u 21:10
Većina robota na daljinsko upravljanje odlučuje se za točnost i preciznost, ali u ringu je najvažnija brzina 📷 Qibo Robot Co.
Većina robota na daljinsko upravljanje odlučuje se za točnost i preciznost, ali u ringu je najvažnija brzina Qibo Robot Co.

Tijekom posljednje scene borbe u filmu "Pravi čelik" iz 2011. godine, dva ogromna robota bore se u boksačkom ringu; uoči odlučujuće runde lik kojeg glumi Hugh Jackman odvodi svog robota u stranu i govori mu da ga promatra i slijedi njegove upute. Pa kad on podigne gard i opali opaki aperkat, robot oponaša njegov pokret u ringu i snažno zaljulja većeg robota. Njih dvojica zatim zadaju niz udaraca protivniku i meč okončaju pobjedom nokautom.

Test u ringu

Inspirirani ovom scenom, kineski robotičari stvorili sličnog, daljinski navođenog robota zvanog QIBBOT koji oponaša stvarne pokrete ljudskog borca. I ne samo da ovaj robot udara snažno, nego to čini velikom brzinom. S latencijom od samo 12 milisekundi, to je vjerojatno najbrži daljnski navođeni robot svih vremena, tvrde njegovi tvorci iz tvrtke Qibo Robot Co. u Weihaiju. QIBBOT je i testiran u borbi protiv protivnika vođenog umjetnom inteligencijom koji uči i prilagođava se dok se bori, a njihov sraz možete pogledati ovdje:

Poboljšani prijenos

Različiti roboti kojima se upravlja na daljinu dakako nisu novost, ali njihova je namjena potpuno drugačija, a uglavnom su mali i kreću se relativno sporo. Na njihovu brzinu utječe niz faktora, od komunikacije, preko sučelja do upravljanja. Kako bi pomogli QIBBOT-u u postizanju velikih brzina, njegovi su se tvorci usredotočili na rješavanje problema povezanih s mehanikom i upravljanjem.

Usavršeni model imat će dvije ruke i više zglobova u tijelu i rukama 📷 Qibo Robot Co.
Usavršeni model imat će dvije ruke i više zglobova u tijelu i rukama Qibo Robot Co.

Prvo su izradili precizan kinematički i dinamički model koji su koristili za optimizaciju distribucije mase, mehaničke strukture, pokretanja i komunikaciju s robotom. Zatim su, koristeći konvencionalni regulator s povratnom spregom koji radi reaktivno, osmislili novi upravljač s poboljšanim prijenosom koji proaktivno reagira na naredbe pokreta iz VR kontrolera. Ovaj pristup poništava neka kašnjenja uzrokovana drugim komponentama u sustavu, objašnjavaju kineski robotičari.

Optimizacija sustava

Usput su kombinirali nekoliko različitih postojećih UI programa koji autonomnom protivniku vođenom umjetnom inteligencijom pomažu razlikovati napad od obrane, generirati strategije borbe i koristiti biblioteku podataka o parametrima za specifične scenarije borbe. Kao što se vidi u priloženom videu,  UI protivnik može naučiti pokrete usred borbe s robotom.

Optimizacija mehaničkog sustava QIBBOT-a za brzi odgovor ima svoju cijenu - preciznost na kojoj će se u budućnosti dakako dodatno poraditi. Uostalom, QIBBOT je ionako samo prototip za testiranje dizajna i kontrolera. Usavršeni model, kažu Kinezi, imat će dvije ruke i više zglobova u tijelu i rukama s čime će se, nadaju se oni, prevladati i ti problemi.