Hrvatska uvozi radnike iz Azije, a Kinezi zapošljavaju - robote

Prvi serijski proizvedeni humanoidni robot uhvatit će se u koštac s nedostatkom radne snage u Kini zbog starenja stanovništva

Mladen Smrekar utorak, 18. srpnja 2023. u 17:19
Humanoid GR-1 moći će nositi pacijente od kreveta do invalidskih kolica i pomagati u podizanju predmeta 📷 Fourier Intelligence
Humanoid GR-1 moći će nositi pacijente od kreveta do invalidskih kolica i pomagati u podizanju predmeta Fourier Intelligence

U sljedećih desetak godina broj Kineza starijih od 60 porast će s 280 na više od 400 milijuna, procjenjuje kineska Nacionalna zdravstvena komisija. Kinezi sve više stare, a u populaciji drastično opada postotak zaposlenih pa je šangajska tvrtka Fourier Intelligence predstavila prototip humanoidnog robota koji se može koristiti u zdravstvenim ustanovama koje vape za radnom snagom.

GR-1 bi mogao poslužiti kao njegovatelj, terapeut i pratitelj starijih osoba koje veći dio dana provode same ili žive u samačkim domaćinstvima. Visok 164 cm i težak 55 kg, GR-1 može hodati, sjesti, skočiti, izbjegavati prepreke i obavljati jednostavne zadatke poput držanja boca. Fourier Intelligence se nada da će radni prototip biti potpuno spreman za rad za najviše dvije do tri godine.

Tvrtka razvija tehnologiju rehabilitacije i egzoskelete, a pacijenti su koristili dijelove budućeg robota kao podupirače za ruke i noge u fizikalnoj terapiji. Kompletni humanoidni roboti trebali bi popuniti preostalu prazninu, a pacijenti će dobiti autonomne robote koji će s njima moći komunicirati.

GR-1 je ovih dana predstavljen na Svjetskoj konferenciji o umjetnoj inteligenciji u Šangaju, na kojoj je viđen i Teslin prototip humanoidnog robota Optimus i drugi UI roboti raznih kineskih tvrtki.

Među njima je bio X20, četveronožni robot kineskog DEEP Roboticsa, razvijen da zamijeni ljude u obavljanju opasnih zadataka kao što je otkrivanje otrovnih plinova i požara te spašavanje u hitnim slučajevima.