White Shark Sagramore - Novi vitez u gradu

Osvijetljen i udoban, novi miš iz White Sharkovih pogona cilja novopečene i manje zahtjevne igrače većih šapa

Daniel Lučić petak, 29. siječnja 2021. u 00:00
Specifikacije
Tip senzora Optički (PMW 3325, 10.000 DPI)
Dimenzije 123 x 67 x 42 mm
Masa 116 g (bez kabela)
Broj tipki 7
Vrsta priključka USB
Kabel 1,8 m, opleteni
Jamstvo 2 godine

Najniži cjenovni razred igraćih miševa nekoć je obilovao lijepo ukrašenim škartom, koji bi nas izdao već na prvom izazovu, no vremena su se promijenila. Činjenicu da se za šaku kuna može nabaviti dobar komad periferije, neko već vrijeme sustavno potvrđuje domaći brend White Shark, čiji posljednji miš – White Shark Sagramore – cilja početnike i manje zahtjevne igrače, koji nisu spremni izdvojiti velik novac, a igrali bi se.

Velikih gabarita i mase, ovo nije miš za igrače s manjim šakama, a najviše odgovara onima koji na miševe naslanjaju čitav dlan
Velikih gabarita i mase, ovo nije miš za igrače s manjim šakama, a najviše odgovara onima koji na miševe naslanjaju čitav dlan

Sagramore, razmjerno je velik ergonomski oblikovan optički miš, prilagođen dešnjacima koji na miševe naslanjaju čitav dlan. Kućište miša načinjeno je od čvrste plastike, obojene mat crnom bojom, a na njemu se ističu osvijetljeni amblem tvrtke na zadnjici miša, osvijetljeni rub na njegovoj bazi, te osvijetljena linija na kotačiću. Bočne stranice miša nemaju dodatne gripove, što u kombinaciji s relativno velikom masom od 116 grama bez kabela i nakošenim desnim rubom, može prouzročiti klizanje miša iz znojnih šaka. Miš zato nije moguće ugodno i stabilno držati vršcima prstiju. S druge strane, ako na njega položimo čitav dlan, vrlo je udoban i prsti prirodno sjedaju tamo gdje bi trebali biti.

Na bočnim stranicama ne nalaze se gripovi, pa u žiži zbivanja miš može skliznuti iz šake
Na bočnim stranicama ne nalaze se gripovi, pa u žiži zbivanja miš može skliznuti iz šake

Osim uobičajenih tipki, na Sagramoreu nalaze se dvije bočne tipke, te dvije tipke na bazi miša, kojima su pretpostavljene funkcije promjene osjetljivosti senzora i uzorka osvjetljenja. Bočne tipke smještene su visoko, taman tako da ne smetaju kad ih ne trebamo, a da ostanu pri ruci (ili prstu) kad ih želimo koristiti. Tipke su solidne kvalitete, iako bismo voljeli da nisu sjajne te da su koji decibel tiše. Naime, proizvode vrlo glasan klik. Tipke na bazi miša sasvim su nepraktične. Podešavanje osvjetljenja vjerojatno ionako ne bismo često koristili, no činjenica da se tipka za podešavanje osjetljivosti senzora nalazi na nepristupačnom mjestu, efektivno uklanja mogućnost podešavanja DPI-ja u hodu.

Iako ima četiri dodatne tipke, samo dvije smještene su na vidljivom i pristupačnom dijelu miša, a preostale dvije nalaze se na donjoj strani i nije ih praktično koristiti
Iako ima četiri dodatne tipke, samo dvije smještene su na vidljivom i pristupačnom dijelu miša, a preostale dvije nalaze se na donjoj strani i nije ih praktično koristiti

Za detekciju pokreta na ovom mišu zadužen je Pixartov poznati optički senzor 3325. Radi se o ulaznom modelu solidnih performansi, čija je maksimalna razlučivost 5.000 DPI-ja, no proizvođač je za potrebe ovog miša iskoristio interpolaciju kako bi razlučivost povećao na 10.000. Pomalo neobično, deklarirana maksimalna razlučivost Sagramorea je 7.000 DPI, no u softveru ju je moguće podesiti na već spomenutih 10.000 DPI. S time na umu, miš se najbolje ponaša na nižim razlučivostima, gdje ne pokazuje znakove neželjena skakutanja i sličnih problema.

Na svim razlučivostima konfiguracija senzora je dobra, uz devijaciju do 1%, a polling rate je stabilnih 1.000 Hz. Prema specifikacijama, senzor je sposoban prepoznati ubrzanje od 20 G te brzinu od 2,5 m/s, no testovi pokazuju da bez problema prati i veće brzine, što bi nama, smrtnicima, trebalo biti više nego dovoljno.

Iako je vrlo jednostavan, službeni driver ima gotovo sve što biste od njega očekivali – omogućuje uređivanje korisničkih profila, postavki senzora, osvjetljenja, te reprogramiranje tipki i snimanje makro naredbi
Iako je vrlo jednostavan, službeni driver ima gotovo sve što biste od njega očekivali – omogućuje uređivanje korisničkih profila, postavki senzora, osvjetljenja, te reprogramiranje tipki i snimanje makro naredbi

Parametre senzora fino možemo podešavati svojim potrebama u jednostavnom driveru, u kojem, između ostalog, možemo podešavati uzorak i intenzitet osvjetljenja, polling rate i razlučivost (u koracima od 100 DPI) te definirati korisničke profile, reprogramirati sve tipke te snimati makro naredbe.

Rezultati testiranja MouseTesterom

Za testiranje miševa koristimo softver MouseTester. Taj nam softver omogućuje da pronađemo eventualne nedostatke u komunikaciji miša s računalom zbog kojih bismo mogli imati problema u igrama. Fokusiramo se na očitavanje brzih pomaka, stabilnost veze s računalom i potencijalne probleme u preciznosti koji se manifestiraju kroz jittering i umjetno poravnavanje kursora.

Rezultate testiranja miša White Shark Sagramore pogledajte ispod.

Grafikon iznad prikazuje stabilnost veze miša s računalom. U idealnom slučaju, linija će na svim postavkama biti ravna. Eventualne nepravilnosti negativno utječu na odaziv i smanjuju pouzdanost miša.

White Shark Sagramore na svim dostupnim frekvencijama vrlo je stabilan, a testovi prikazuju zanemariva odstupanja od postavljenih vrijednosti. 

Grafikon iznad prikazuje stabilnost praćenja brzih pokreta i maksimalnu brzinu koju senzor može registrirati. U idealnom slučaju prikazana linija bit će bez velikih nepravilnosti. Suvremeni senzori najčešće mogu prepoznati brzine mnogo više od onih koje mogu ostvariti obični smrtnici poput nas, koji u svojim testiranjima rijetko prelazimo vrijednost od 3,5 m/s.

White Shark Sagramore bilježi minimalan pad preciznosti na brzinama iznad 3 m/s, no teško je procijeniti radi li se o usporavanju ruke ili stvarnoj nemogućnosti senzora. Slične rezultate alat bilježi na svim postavkama osjetljivosti.

Slično brzini, moderni senzori sposobni su pratiti mnogo veća ubrzanja od onih koje može ostvariti ljudska ruka. U idealnom slučaju, graf iznad prikazuje pravilnu uspravnu liniju bez neočekivanih prekida.

White Shark Sagramore ubrzanje prati vrlo dobro i bez neočekivanih prekida.

Takozvani Paint Test omogućuje nam da provjerimo prisutnost jitteringa i saznamo koristi li miš umjetno zaglađivanje pokreta. Ove dvije stvari, kad su prisutne, negativno utječu na preciznost, što posebno smeta za vrijeme igranja strateških i pucačkih igara u kojima precizni i brzi pomaci imaju najveću vrijednost. Jittering se manifestira kroz izrazito nepravilne i grbave linije, dok se smoothing prepoznaje po savršeno ravnim linijama koje djeluju kao da smo ih crtali uz pomoć ravnala.

Umjetni smoothing i jittering nisu prisutni ni na jednoj od najčešće korištenih razlučivosti senzora. White Shark Sagramore ovaj je test prošao s odličnim.

Zaključak

U konačnici, Sagramore ispunjava svoju zadaću. Usprkos manjim nedostacima, poput nespretno smještenih dodatnih tipki, ovo je solidan miš, koji nas ni u jednom scenariju nije ostavio na cjedilu. Pronalaziti glave protivnika u Battlefieldu i Call of Dutyju, s ovim je mišem bio užitak, pogotovo uz pomisao da se radi o uređaju koji košta tek nešto malo više od 200 kuna.

White Shark Sagramore

  • Dizajn
  • Cijena
  • Omjer uloženog i dobivenog
  • Dvije dodatne tipke nespretno su smještene
  • Nema bočne gripove
Izrada 7
Ergonomija 7
Performanse 8
Isplativost 8
UKUPNI DOJAM 7
Bug 339 veljača 2021.