Recenzije

Testirali smo netom lansirane AMD Radeone RX 7900 XT i RX 7900 XTX

Davor Šuštić četvrtak, 15. prosinca 2022. u 12:02

AMD-ove nove grafičke kartice, temeljene na silno inovativnoj arhitekturi RDNA 3, donose izuzetno zanimljivu kombinaciju performansi, zagrijavanja, fizičkih gabarita i dodatnih mogućnosti. Testirali smo referentne primjerke Radeona RX 7900 XT i RX 7900 XTX

SPECIFIKACIJE
  AMD Radeon RX 7900 XT 20 GB AMD Radeon RX 7900 XTX 24 GB
Arhitektura RDNA 3 RDNA 3
Proizvodni proces 5 nm GCD + 6 nm MCD 5 nm GCD + 6 nm MCD
Broj tranzistora 57,7 milijardi 57,7 milijardi
Veličina čipa 300 mm2 GCD + 220 mm2 MCD 300 mm2 GCD + 220 mm2 MCD
Compute Units 84 96
Ray Accelerators 84 96
AI Accelerators 168 192
Stream procesori 5.376 6.144
Takt GPU-a 2.000 MHz 2.300 MHz
Boost takt GPU-a 2.400 MHz 2.500 MHz
Takt memorije 2.500 MHz (GDDR6) 2.500 MHz (GDDR6)
Memorijska sabirnica 320-bit 384-bit
Single Precision performanse 52 TFLOPS 61 TFLOPS
Half Precision performanse 103 TFLOPS 123 TFLOPS
Texture Fill-Rate 810 GT/s 960 GT/s
ROP-ovi 192 192
Pixel Fill-Rate 460 GP/s 480 GP/s
Deklarirana potrošnja (TBP) 315 W 355 W
Dojam Odlična grafička kartica, čiji će aduti biti još očitiji kad Nvidia lansira slabije modele iz serije 4000 Brža, a jeftinija od RTX-a 4080 - trenutačno najisplativija high-end grafička kartica na tržištu

Za kraj turbulentne 2022. godine, AMD je lansirao dvije grafičke kartice, temeljene na trećoj generaciji tvrtkine arhitekture RDNA, jednostavno nazvane RDNA 3. Premda se radi o odgovoru na Nvidijine grafičke kartice izgrađene oko arhitekture Ada Lovelace, a osobito na GeForce RTX 4080, za AMD je podjednako važno da se nova arhitektura i same grafičke kartice odnose u odnosu na prethodnika. S time na umu, znakovito je tvrtkino obećanje da RDNA 3 donosi 54-postotni skok u performansama po vatu. Radi se o rado korištenoj metrici, koja opisuje skok u energetskoj učinkovitosti arhitekture, i na najbolji način započinje priču o novim Radeonima.

Središnji, 5-nanometarski GCD, okružen je sa šest 6-nanometarskih MCD-ova. Arhitektura RDNA 3 prvi put u povijesti donosi chiplet dizajn grafičkog procesora
Središnji, 5-nanometarski GCD, okružen je sa šest 6-nanometarskih MCD-ova. Arhitektura RDNA 3 prvi put u povijesti donosi chiplet dizajn grafičkog procesora

Počnimo s najvažnijim značajkama same arhitekture RDNA 3. Zacijelo najzanimljivija od njih odnosi se na dizajn samog grafičkog procesora. Naime, AMD-ovi novi GPU-ovi nisu više monolitne izvedbe, već imaju formu chipleta, gdje je grafički procesor podijeljen na GCD (Graphics Complex Die) i MCD (Memory Complex Die). GCD je proizveden TSMC-ovim 5-nanometarskim proizvodnim procesom, centralno je pozicioniran unutar GPU-a, i na njemu se nalaze najvažniji dijelovi grafičkog procesora, poput Shader Enginea, L0, L1 i L2 cachea, geometrijskog procesora, Display Enginea, Media Enginea, Graphics Command Processora i ostalog.

Za one koji žele znati više: detaljan pregled arhitekture RDNA 3
Za one koji žele znati više: detaljan pregled arhitekture RDNA 3

Oko GCD-a poredano je šest MCD-ova. Oni su načinjeni 6-nanometarskim proizvodnim procesom, a na njih su implementirani memorijski kontroleri i L3 cache. Svaki MCD ima 64-bitnu memorijsku sabirnicu i 16 MB Infinity Cache memorije. Interkonekcijska sučelja između MCD-a i GCD-a zovu se Infinity Links. Propusnost svakog Infinity Linka iznosi 9,2 Gb/s – zamalo 10 puta više od Infinity Fabrica, poznatog iz AMD-ovih procesora Ryzen i EPYC. Maksimalna kumulativna propusnost između MCD-a i GCD-a iznosi monstruoznih 5,3 TB/s.

Kombiniranje proizvodnih procesa

Arhitektura RDNA 3 prva je grafička arhitektura u povijesti s opisanom chiplet implementacijom te AMD-u treba čestitati na odluci da se upusti u inoviranje, umjesto da ostane pri tradicionalnom monolitnom dizajnu GPU-a. No, zašto se tvrtka uopće odlučila na takav pristup? Razlozi su poglavito ekonomske prirode. Naime, s obzirom na rastuće cijene poluvodičkih wafera, koji se koriste u proizvodnji silicija, AMD-u je bilo mnogo povoljnije kombinirati 5-nanometarski postupak proizvodnje GCD-a sa 6-nanometarskim MCD-ovima, od prebačaja čitavog GPU-a na 5-nanometarsku litografiju. Tu se ne radi samo o želji da se smanje troškovi proizvodnje, već i da se uspije sniziti cijena konačnog proizvoda, kako bi se (i) ove godine uspjele ponuditi grafičke kartice s boljim omjerom cijene i performansi od ičega što nudi Nvidia. Ona je, usput budi rečeno, ostala vjerna monolitnom dizajnu GPU-a, i premda nastavlja biti predvodnik u smislu sirovih performansi – GeForce RTX 4090 trenutačno je, bez velikog iznenađenja, najbrža grafička kartica na tržištu – cijene tvrtkinih proizvoda ekstremno su visoke, što ih u ovim inflacijsko-recesijskim vremenima čini pomalo gadljivima.

Novi Radeoni prve su grafičke kartice s GPU-ovima temeljenim na chiplet dizajnu
Novi Radeoni prve su grafičke kartice s GPU-ovima temeljenim na chiplet dizajnu

Očiti potencijalni problem chiplet izvedbe GPU-a, povećane su latencije, na koje su grafički procesori osobito osjetljivi, no AMD se s njima obračunao povećanjem radnih taktova. Takt Infinity Fabrica povećan je 43% u odnosu na arhitekturu RDNA 2, a taktovi Shader Enginea porasli su 18%. U konačnici, utjecaj povećanih latencija proglašen je zanemarivim, što, pogledamo li performanse prvih dviju RDNA 3 grafičkih kartica, ne djeluje poput mrtvog slova na papiru.

Od drugih novosti i poboljšanja, arhitektura RDNA 3 donosi 96 Compute Unita, po 16 u svakom od šest Shader Enginea. To je 20-postotni porast u odnosu na RDNA 2. Naravno, konkretan broj aktivnih CU-ova ovisi o konkretnom modelu grafičke kartice. Svaki Compute Unit raspolaže sa 64 stream procesora, dakle maksimalno ih može biti 6.144. Nova arhitektura također pruža 17,4-postotno povećanje IPC-a (Instructions Per Cycle/Clock), 2,7 puta više performanse u radu s matricama, hardversku akceleraciju AI-ja (osobito korisno za novu generaciju tehnologije FidelityFX Super Resolution, namijenjenu skaliranju igara na više razlučivosti od one u kojima se izvode), a tu je i nova generacija Ray Acceleratora. Tehnička dokumentacija obećava porast performansi od 80% u odnosu na Ray Acceleratorse prve generacije, a koliko u tome ima istine, provjerite u nastavku.


Ray tracing performanse - Bolje nego prije, ali…

AMD se nije proslavio svojom prvom implementacijom hardverskog ray tracinga – ostao je dojam kako je podrška za takvo renderiranje dodana prije svega zato da bi postojala u bilo kakvom obliku, jer ju je Nvidia već nudila. Nova generacija Ray Acceleratorsa stoga se može smatrati AMD-ovim prvim "pravim" pokušajem implementacije ray tracinga.

Testirali smo performanse s uključenim ray tracingom u naslovima Cyberpunk 2077, Control, F1 22, Battlefield V i Far Cry 6. Ovisno o naslovu i razlučivosti, ray tracing nastavlja drastično srozavati broj sličica u sekundi, te smo još uvijek relativno daleko od glatkog 4K igranja s aktivnim ray tracingom, kako s AMD-ovim novim Radeonima, tako i s konkurentskim Nvidijinim modelima. U zahtjevnijim igrama, kao što je Cyberpunk 2077, očekujte između 35 i 40 sličica u sekundi u 2.560x1.440, te ispod 20 FPS u 4K, s bilo kojim od dva nova Radeona. GeForce RTX 4080 u istim će vam uvjetima ponuditi 10 FPS više, što je porast od 50%, ali time ćete doći na samo 30 FPS, što je još uvijek daleko od glatkog igranja.

Far Cry 6 pokazao se blagonaklonijim, tako da u njegovom slučaju možemo dobiti 90-100 FPS u 4K, ali radi se o sad već relativno vremešnom naslovu, stoga takvo stanje stvari ne čudi.

Kao što je vidljivo iz grafičkog pregleda objedinjenih performansi, AMD je drastično poboljšao ray tracing performanse u odnosu na prethodnu generaciju Radeona, ali Nvidijini novi modeli RTX 4080 i 4090 tu još uvijek kotiraju podosta bolje. Srećom (ili nažalost), ray tracing nastavlja biti nešto za što će se prosječan igrač teško odlučiti – velika većina radije bira najviši mogući broj sličica u sekundi, jer to u konačnici rezultira najboljim cjelokupnim iskustvom.


Osim broja Compute Unita i, posljedično, stream procesora, o konkretnom modelu novog Radeona ovisi ukupni broj Texture Mapping Unitsa (maksimalno 384), Render Output Unitsa (najviše 192) te Ray Acceleratorsa i AI Acceleratorsa. Sve nove kartice koriste GDDR6 videomemoriju brzine 20 Gbit/s, a ukupna memorijska propusnost varira u ovisnosti o širini memorijske sabirnice (do 384 bita).

Radeon RX 7900 XTX (na fotografiji gore) tek je malo veći od modela 7900 XT. U oba slučaja se radi o iznenađujuće kompaktnim karticama
Radeon RX 7900 XTX (na fotografiji gore) tek je malo veći od modela 7900 XT. U oba slučaja se radi o iznenađujuće kompaktnim karticama

Na kraju, AMD je implementirao DisplayPort 2.1 sučelje, čija je propusnost dostatna za prikaz 8K razlučivosti pri frekvenciji osvježavanja od 165 Hz, odnosno 480 Hz pri 4K razlučivosti. Nove kartice također donose USB-C konektor s podrškom za DisplayPort 1.2, kao i HDMI 2.1b sučelje. Hardverski je podržano AV1 kodiranje i dekodiranje, i to pomoću dva zasebna enkodera, stoga je moguće istodobno transkodirati dva različita AV1 streama.

Velike ambicije

Kodno ime grafičkih kartica temeljenih na arhitekturi RDNA 3 je Navi 31. Predstavimo, napokon, dva referentna modela, koje smo imali prilike testirati: Radeon RX 7900 XT i RX 7900 XTX. Premda drugačijih tehničkih specifikacija, a samim time i konkretnih mogućnosti, obje kartice ciljaju na istu vrstu primjene: savršeno glatko igranje u 4K razlučivosti, čak i s uključenim ray tracingom.

Obje kartice zauzimaju tri PCI slota unutar kućišta
Obje kartice zauzimaju tri PCI slota unutar kućišta

AMD Radeon RX 7900 XT koristi GCD i pet MCD-ova. Ima 84 Compute Unitsa, isto toliko Ray Acceleratorsa, 168 AI Acceleratorsa i 5.376 stream procesora. Opremljena je s 20 GB GDDR6 videomemorije, a 320-bitna sabirnica daje joj ukupnu memorijsku propusnost od 800 GB/s. Osnovni radni takt GPU-a postavljen je na 2.000 MHz, a automatski se podiže do 2.400 MHz. Videomemorija radi na 2.500 MHz. Vršne FP performanse kartice iznose 52 TFLOPS (odnosno 103 TFLOPS za polovičnu preciznost).

Snažniji AMD Radeon RX 7900 XTX, s GCD-om i svih šest aktivnih MCD-ova, silicij gura do krajnjih granica. Nudi 96 Compute Unitsa, maksimalnih 96 Ray Acceleratorsa, 192 AI Acceleratorsa te 6.144 stream procesora. Takt GPU-a u njegovom se slučaju kreće od 2.300 do 2.500 MHz. Videomemorija radi pri istih 2.500 MHz, ali je ima 24 GB, i sabirnica je 384-bitna, stoga je ukupna memorijska propusnost podignuta na 960 GB/s. Vršne FP performanse podignute su na 61/123 TFLOPS.

Kompaktne zvjerke

Vizualno su kartice vrlo slične, na prvi pogled zapravo gotovo identične. Nazivno slabiji model, Radeon RX 7900 XT, vanjskih je dimenzija 280x115 milimetara te u kućištu zauzima dva PCI utora, premda djelomično prekriva i treći PCI utor, dovoljno da u njega nije moguće ugraditi neku drugu karticu. Radeon RX 7900 XTX broji 290x125 milimetara, pa za njega vrijedi sve isto – uzet će vam tri PCI utora, a sam za sebe bez problema uklopit će se u svako mid tower kućište.

Referente kartice koriste parnu komoru s masivnim pasivnim hladnjakom, koji je s njome izravno povezan. Temperature su pod opterećenjem odlične
Referente kartice koriste parnu komoru s masivnim pasivnim hladnjakom, koji je s njome izravno povezan. Temperature su pod opterećenjem odlične

Obje kartice krasi kombinacija teške metalne ploče, triju klasičnih ventilatora i masivnog središnjeg pasivnog radijatora, simpatično ukrašenog crvenim detaljem u blizini konektora napajanja. Riječ je o dizajnu prema ukusu ljubitelja minimalizma, pročišćenom od napadnih linija i agresivnog osvjetljenja. Štoviše, 7900 XT nema nikakvih svjetlećih detalja, a 7900 XTX ima dvije nenapadne svjetleće trake, smještene s obje strane središnjeg, od ukupno tri 80-milimetarska aksijalna ventilatora.

Rashladni sustav temeljen je na velikoj toplovodnoj komori, s kojom su listići pasivnog hladnjaka povezani izravno, bez posredovanja toplovodnih cijevi. Između hladnjaka i GPU-a postavljena je grafitna termalna pasta, a na MOSFET-ove i memorijske čipove postavljeni su termalni jastučići visokih performansi. Tri 80-milimetarska ventilatora aktiviraju se tek kada temperatura GPU-a prijeđe određenu razinu.

Masivna metalna ploča karticama daje izvanrednu čvrstoću
Masivna metalna ploča karticama daje izvanrednu čvrstoću

Zanimljivo je da Radeon XT 7900 XTX koristi dodatni termistor, zadužen za mjerenje temperature unutrašnjosti kućišta, koji kartici omogućuje da se bolje prilagodi radnim uvjetima. Primjerice, ako je temperatura kućišta unutar razumnih granica, što bi značilo kako je ono dobro provjetreno, kartica neće inzistirati na toliko konzervativnim postavkama hlađenja.

Pojednostavljeno napajanje

Obje kartice za napajanje koriste dva 8-pinska PCIe konektora. Modeli nekih AIB-a imat će ih tri, a nisu isključene ni izvedbe s novim, 12-pinskim 12VHPWR konektorima, koji će isporučivati do 600 W energije. Takve koriste Nvidijine grafičke kartice GeForce RTX 4090, i trenutačno se pokazuju problematičnima – skloni su taljenju, i jako treba paziti na presavijanje naponskog kabela.

Kartice se napajaju preko dvaju 8-pinskih PCIe konektora, no nije isključeno da će neki partnerski modeli imati tri 8-pinska konektora, pa čak i jedan 12-pinski
Kartice se napajaju preko dvaju 8-pinskih PCIe konektora, no nije isključeno da će neki partnerski modeli imati tri 8-pinska konektora, pa čak i jedan 12-pinski

Kad već spominjemo potrošnju, kažimo da 7900 XT ima TBP (Total Board Power) od 315 W, a 7900 XTX od 355 W. AMD za 7900 XT preporučuje kvalitetno 750-vatno, a za 7900 XTX 800-vatno ili snažnije napajanje.

Premda matične ploče za novu generaciju AMD-ovih procesora Ryzen donose PCI Express 5.0 sabirnicu, Radeoni 7900 XT i 7900 XTX ipak koriste PCIe 4.0 x16 sučelje. To, nažalost, dodatno dovodi u pitanje isplativost investiranja u nove matične ploče, odnosno ovogodišnje računalne platforme.

Zgodni detalji na raznim dijelovima novih Radeona uklapaju se u cjelokupni skladni dizajn
Zgodni detalji na raznim dijelovima novih Radeona uklapaju se u cjelokupni skladni dizajn

Referentne kartice opremljene su konektorima koje smo već spomenuli u opisu nove arhitekture. To su dva DisplayPort 2.1 izlaza (8K@165 Hz, 4K@480 Hz, 2K@900 Hz) te HDMI 2.1b i USB-C izlazi. Ovaj posljednji nudi funkcionalnost DisplayPort 1.2 sučelja.

Ugodna iznenađenja

Za testiranje novih Radeona koristili smo konfiguraciju temeljenu na Asusovoj matičnoj ploči ROG Crossfire X670E Hero, procesoru AMD Ryzen 7950X i 32 GB G.Skillove DDR5-6000 memorije (s aktivnim EXPO profilom). Za hlađenje procesora brinuo s Noctuin zračni hladnjak NH-D15 chromax.black, a toplinu s ostalih komponenti odvodilo je NZXT-ovo kućište H7 Flow, nadograđeno s četiri 140-milimetarska be.quietova ventilatora Silent Wings Pro 4.

PERFORMANSE U IGRAMA
  AMD Radeon RX 7900 XT AMD Radeon RX 7900 XTX NVIDIA GeForce RTX 4080 NVIDIA GeForce RTX 4090 NVIDIA GeForce RTX 3080 NVIDIA GeForce RTX 3090 NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti AMD Radeon RX 6800 AMD Radeon RX 6900 XT
Battlefield V                  
1.920x1.080 352 FPS 368 FPS 331 FPS 337 FPS 252 FPS 267 FPS 284 FPS 231 FPS 305 FPS
2.560x1.440 298 FPS 328 FPS 277 FPS 319 FPS 205 FPS 225 FPS 239 FPS 205 FPS 245 FPS
3.840x2.160 167 FPS 198 FPS 175 FPS 215 FPS 128 FPS 143 FPS 157 FPS 121 FPS 143 FPS
Civilization VI                  
1.920x1.080 327 FPS 351 FPS 418 FPS 470 FPS 273 FPS 305 FPS 335 FPS 236 FPS 293 FPS
2.560x1.440 256 FPS 289 FPS 329 FPS 431 FPS 230 FPS 258 FPS 289 FPS 193 FPS 234 FPS
3.840x2.160 163 FPS 190 FPS 217 FPS 276 FPS 163 FPS 185 FPS 211 FPS 133 FPS 156 FPS
Cyberpunk 2077                  
1.920x1.080 173 FPS 191 FPS 185 FPS 220 FPS 126 FPS 140 FPS 153 FPS 113 FPS 139 FPS
2.560x1.440 116 FPS 133 FPS 123 FPS 150 FPS 85 FPS 95 FPS 107 FPS 74 FPS 90 FPS
3.840x2.160 58 FPS 68 FPS 63 FPS 77 FPS 45 FPS 50 FPS 57 FPS 37 FPS 44 FPS
Assassin's Creed Valhalla                  
1.920x1.080 167 FPS 185 FPS 173 FPS 193 FPS 119 FPS 138 FPS 138 FPS 113 FPS 139 FPS
2.560x1.440 134 FPS 150 FPS 141 FPS 162 FPS 99 FPS 107 FPS 115 FPS 89 FPS 110 FPS
3.840x2.160 85 FPS 99 FPS 91 FPS 112 FPS 65 FPS 72 FPS 77 FPS 55 FPS 66 FPS
Red Dead Redemption 2                  
1.920x1.080 184 FPS 217 FPS 176 FPS 209 FPS 131 FPS 141 FPS 149 FPS 110 FPS 144 FPS
2.560x1.440 158 FPS 178 FPS 150 FPS 180 FPS 110 FPS 122 FPS 133 FPS 95 FPS 123 FPS
3.840x2.160 106 FPS 123 FPS 106 FPS 127 FPS 79 FPS 86 FPS 97 FPS 70 FPS 87 FPS
F1 22                  
1.920x1.080 323 FPS 371 FPS 378 FPS 417 FPS 262 FPS 289 FPS 317 FPS 245 FPS 275 FPS
2.560x1.440 258 FPS 297 FPS 304 FPS 372 FPS 207 FPS 229 FPS 258 FPS 190 FPS 227 FPS
3.840x2.160 159 FPS 190 FPS 191 FPS 249 FPS 130 FPS 145 FPS 166 FPS 115 FPS 139 FPS

*Testirano na AMD Ryzen 7950X, 32 GB DDR5-6000 (maksimalne postavke, više je bolje)

Kao što je iz rezultata testova vidljivo, novi Radeoni performansama se udobno smještaju u visoki razred. Radeon RX 7900 XT u rasterizacijskom renderiranju u potpunosti parira GeForceu RTX 3090 Ti, a u kumulativnim performansama zapravo ga za nijansu i premašuje. Ta činjenica osobito dobiva na težini kad uzmemo u obzir da je od njega drastično jeftiniji. Doduše, vrlo nam je teško precizno govoriti o cijenama, jer za referentne Radeone imamo samo preporučene cijene. Kartice AMD-ovih partnera, kao što su Asus, Gigabyte i XFX, tek su u procesu dolaska na tržište. Na njemačkom tržištu u trenutku nastanka ove recenzije dostupan je samo XFX-ov Radeon RX 7900 XT. Cijena mu je 1.120 eura, a za najjeftiniji GeForce RTX 3090 Ti valja izdvojiti 1.350 eura.

U odnosu na Nvidijine kartice temeljene na arhitekturi Ada Lovelace, točnije, modele GeForce RTX 4080 i 4090, Radeon RX 7900 XT za prvim zaostaje desetak, a za drugim otprilike 30%. Uzmemo li u obzir da najjeftiniji RTX 4080, Palit GeForce RTX 4080 Game Rock, stoji 1.370 eura, Radeon RX 7900 XT za mnoge će kupce biti primamljivija opcija. Trenutačni odnos cijena također ukazuje na činjenicu da je RTX 3090 Ti efektivno pokopan, jer košta praktički isto kao RTX 4080, a kaska za njime u smislu performansi.

Dobitna formula

Radeon RX 7900 XTX još je zanimljivija zvjerka. U svim rasterizacijskim testovima on uspijeva pregaziti GeForce RTX 4080, i nametnuti se kao trenutačno druga najbrža grafička kartica na tržištu, iza nedodirljivog (i dvostruko skupljeg) GeForcea RTX 4090. Stvarnu cijenu kartice, nažalost, ne možemo komentirati, jer nijedan takav primjerak trenutačno se ne može kupiti. Referentni model nosi preporučenu cijenu od 1.000 USD, a za koliko će se na domaćem i europskom tržištu prodavati modeli AMD-ovih partnera, tek treba vidjeti. U svakom slučaju, ako će im cijena biti niža od GeForcea RTX 4080, a trebala bi, Radeon RX 7900 XTX ima svijetlu budućnost.

SINTETIČKI TESTOVI I POTROŠNJA
  AMD Radeon RX 7900 XT AMD Radeon RX 7900 XTX NVIDIA GeForce RTX 4080 NVIDIA GeForce RTX 4090
3DMark TimeSpy 23.997 25.701 27.714 35.014
3DMark Port Royal 13.809 15.666 17.449 24.917
3DMark Speed Way 5.144 5.951 7.170 9.917
Potrošnja u igrama 316 W 355 W 303 W 410 W

Još jedan komentar o preporučenoj cijeni dvaju referentnih Radeona: s obzirom na razliku u njihovim performansama, koja pri 4K razlučivosti iznosi oko 15%, dojma smo da bi RX 7900 XT mogao (morao!) biti još malo jeftiniji.

Ponuda konektora kod oba je referentna Radeona ista: dva DisplayPort 2.1 izlaza, HDMI 2.1b izlaz te USB-C
Ponuda konektora kod oba je referentna Radeona ista: dva DisplayPort 2.1 izlaza, HDMI 2.1b izlaz te USB-C

Nvidijine nove grafičke kartice bolji su izbor, u slučaju da vam je stalo do ray tracinga, jer im novi Radeoni u tom aspektu i dalje ne uspijevaju parirati. U ray tracingu, čak se ni RX 7900 XTX ne približava GeForceu RTX 4080, već kaska 15-20%, ovisno o naslovu. Slabiji RX 7900 XT gubi dvoboj sa zaostatkom od oko 35%.


Overklokiranje - Bez drastičnih pomaka

Kao što smo testiranjem novih Intelovih i AMD-ovih procesora stekli dojam da overklokiranje za kućne korisnike postaje stvar prošlosti, tako je i pokušaj izvlačenja dodatnih sličica u sekundi iz novih Radeona na nas ostavio sličan utisak. Razlozi su isti: hardver djeluje kao da tvornički radi jako blizu svojeg maksimuma, a kad se u priču upletu varijabilni taktovi GPU-a i videomemorije, koji se automatski prilagođavaju radnim temperaturama, jasno je da se čitava priča vrlo brzo pretvara u beskonačnu igru pokušaja i promašaja, s rezultatima za koje nikad nećete moći biti sasvim sigurni da su optimalni.

Ako se ipak ne date obeshrabriti, najbolji početak postupka overklokiranja jest povećanje maksimalne potrošnje kartica na maksimum (+15%), nakon čega valja strpljivo pomicati klizač takta GPU-a i videomemorije udesno. U praksi ćete više dobiti od eksperimentiranja s frekvencijom videomemorije, jer smo tako iz Radeona RX 7900 XT u nekim naslovima izvukli 5-10 sličica u sekundi više. S Radeonom RX 7900 XTX nismo uspjeli postići ništa vrijedno spomena, tako da je njega najbolje ostaviti na tvorničkim postavkama.

Postupak overklokiranja izvodi se pomoću AMD-ova drivera, u sekciji Performance > Tuning. Možete ga pokušati izvesti i automatski, pri čemu vam se nude tri opcije: Overclock GPU, Overclock VRAM i Undervolt GPU.


Zagrijavanje (odnosno hlađenje) obiju AMD-ovih novih kartica odlično je, tim više kad uzmemo u obzir o koliko se fizički kompaktnim karticama radi. Za vrijeme igranja, senzori su pokazivali da temperatura GPU-a gotovo nikad ne prelazi 70 °C, a u najzagrijanijoj točki unutar GPU-a najviše smo izmjerili 87 °C (7900 XTX; 7900 XT je nekoliko stupnjeva hladniji). Uzmemo li u obzir da AMD-ova dokumentacija navodi temperaturu od 110 °C kao prihvatljivi maksimum, očito je kako budući vlasnici novih Radeona, kad je riječ o zagrijavanju, mogu biti posve bezbrižni.

Kad je potrošnja u pitanju, sve što možemo reći jest – poslušajte AMD-ove smjernice te pripremite dobro 750, odnosno 800-vatno napajanje. Čitav sustav, zasnovan na Ryzenu 7950X, pod opterećenjem iz utičnice može povući preko 600 W električne energije, kad koristimo snažniji od dva nova Radeona. Slabiji model u istim uvjetima troši oko 60 W manje.

Problema sa pretjeranim zagrijavanjem - nema
Problema sa pretjeranim zagrijavanjem - nema

Buka ventilatora referentnih kartica podnošljiva je, ali treba spomenuti da su oba testirana modela imala problem s beskrajno iritantnim zujanjem zavojnica. Ono se nije javljalo u sintetičkim testovima, ali jest u brojnim igrama, osobito na modelu RX 7900 XTX. To je nešto na što ćemo svakako pripaziti prilikom testiranja kartica AMD-ovih partnera.

U konačnici, ostaje dojam da je AMD s arhitekturom RDNA 3, i prvim karticama koje su na njoj temeljene, odradio izvrstan posao. Premda titula kralja brzine ostaje u Nvidijinim rukama, to je zapravo manje bitno; Radeon RX 7900 XTX za većinu se korisnika, osim onih koji inzistiraju na ray tracingu, nameće kao bolji i povoljniji izbor nego GeForce RTX 4080, a RX 7900 XT svoju će pravu snagu pokazati kad Nvidia lansira slabije modele s arhitekturom Ada Lovelace. No već sada, radi se o itekako sposobnoj kartici za 4K igranje, i za vrhunsko igranje u 2.560x1.440 točaka, osobito za vlasnike monitora s visokom frekvencijom osvježavanja. Ne zaboravimo, u konačnici, istaknuti ni golem skok u performansama, u odnosu na arhitekturu RDNA 2, što AMD s punim pravom može zabilježiti kao još jednu veliku vlastitu pobjedu.

AMD Radeon RX 7900 XT 20 GB

  • Izvrstan dizajn i visoka kvaliteta izrade
  • Rasterske performanse na razini RTX-a 3090 Ti
  • DisplayPort 2.1 i HDMI 2.1b sučelja
  • Inteligentna chiplet implementacija GPU-a
  • Kvalitetno hlađenje
  • 20 GB videomemorije
  • Kompaktni gabriti
  • Hardversko AV1 kodiranje i dekodiranje
  • Jednostavnija izvedba napajanja od konkurencije (samo dva 8-pinska PCIe konektora)
  • Ray tracing performanse zaostaju za Nvidijinim karticama
  • Zujanje zavojnica za vrijeme igranja kod testiranog modela
Performanse 8
Potrošnja 7
Hlađenje 10
Cijena 7
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 900 USD (preporučena) Prikaži sve cijene Ustupio: AMD

AMD Radeon RX 7900 XTX 24 GB

  • Izvrstan dizajn i visoka kvaliteta izrade
  • Po rasterskim performansama na razini ili iznad RTX-a 4080, a uz osjetno nižu cijenu
  • DisplayPort 2.1 i HDMI 2.1b sučelja
  • Inteligentna chiplet implementacija GPU-a
  • Kvalitetno hlađenje
  • 24 GB videomemorije
  • Kompaktni gabriti
  • Hardversko AV1 kodiranje i dekodiranje
  • Jednostavnija izvedba napajanja od konkurencije (samo dva 8-pinska PCIe konektora)
  • Ray tracing performanse zaostaju za Nvidijinim karticama
  • Zujanje zavojnica za vrijeme igranja kod testiranog modela
Performanse 9
Potrošnja 7
Hlađenje 10
Cijena 8
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 1.000 USD (preporučena) Prikaži sve cijene Ustupio: AMD

 

Bug 362 siječanj 2023.