Noctua NH-D9L chromax.black - Kompaktan, a moćan

Posve crna varijanta poznatog i priznatog zračnog hladnjaka NH-D9L donosi ozbiljne performanse u kompaktnom formatu

Lorenzo Pauković srijeda, 31. siječnja 2024. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Podržani socketi Intel LGA 115X/1200/1700/1851, AMD AM4/AM5
Dimenzije (s ventilatorom) 110 x 95 x 95 mm
Brzina ugrađenog ventilatora 2.000 o/min (1.550 o/min s LNA adapterom)
Jamstvo 6 godina
Dojam Hladnjak odličnih performansi i niske buke, namijenjen ugradnji u snažnija Mini-ITX i HTPC računala
Hladnjak je opremljen s četiri toplovodne cijevi, koje pospješuju provođenje topline prema rebrima. Blok koji nasjeda na CPU izrađen je od nikla
Hladnjak je opremljen s četiri toplovodne cijevi, koje pospješuju provođenje topline prema rebrima. Blok koji nasjeda na CPU izrađen je od nikla

Izgradnja Micro-ITX konfiguracija i takozvanih HTPC-ova donosi svoje specifične izazove, a vjerojatno najveći od njih jest prostor za hlađenje. To pogotovo dolazi do izražaja kada želimo sastaviti što moćnije računalo u što kompaktnijem izdanju, dakle, ako se cilja na maksimalne performanse sustava. U takvim situacijama, problematiku hlađenja procesora na svoja leđa mora preuzeti istinski kvalitetan, a kompaktan, zračni hladnjak. Jedan upravo takav je NH-D9L chromax.black.

Hladnjak NH-D9L na tržištu postoji već tri godine te je u tom razdoblju više puta dokazao svoju vrijednost. Novost je to što je sada dostupan u varijanti chromax.black, koja je posve crna. Crno mu je tijelo, crna je baza, crne su toplovodne cijevi, a crn je i ventilator.

Iako je riječ o hladnjaku namijenjenom upravo ugradnji u malena kućišta, hladnjak je tower tipa, što znači da ga ne možemo svrstati u kategoriju niskoprofilnih modela. Konkretno, hladnjak u visinu mjeri kompaktnih 110 mm, uz korištenje jednog 92-milimetarskog ventilatora u sredini. Bitno je spomenuti i širinu od nevelikih 95 mm, čime je omogućeno korištenje visokih RAM modula, u kombinaciji sa skučenim i "načičkanim" Micro-ITX matičnim pločama.

Ventilator koji je isporučen u pakiranju je Noctuin NF-A9 PWM, relativno niske maksimalne brzine od 2.000 o/min. S obzirom na tu činjenicu, zanimala nas je buka koju će ventilator proizvoditi pri punoj brzini.

Izdavanjem chromax.black varijante svog hvaljenog hladnjaka, Noctua želi dati do znanja kako se on sada može skladnije kombinirati s potpuno crnim konfiguracijama
Izdavanjem chromax.black varijante svog hvaljenog hladnjaka, Noctua želi dati do znanja kako se on sada može skladnije kombinirati s potpuno crnim konfiguracijama

Pakiranje i instalacija

Prilikom vađenja hladnjaka iz kutije iznenadila nas je količina korištenog kartona. Hladnjak je inače dobro zapakiran unutar kartonske školjke, iznad kojeg se nalazi još jedna kutija sa svom instalacijskom opremom i uputama za korištenje. Upute su dobro dizajnirane i objašnjene, uz lijepe ilustracije, iako se ne koristi knjižica, već papir koji je potrebno raspakirati. Hladnjak podržava instalaciju na danas sve relevantne sockete, uključujući Socket AM5 i Intelov najnoviji, nadolazeći LGA 1851. Ako se hladnjak postavlja na Intelovu platformu, iz kutije je potrebno izvaditi metalnu stražnju pločicu (backplate) te odgovarajuće plastične odstojnike, u ovisnosti o kojem je konkretno socketu riječ. Kroz backplate je potom potrebno gurnuti metalne klinove te ih pričvrstiti malenim plastičnim kopčama. Moramo napomenuti da identičan način instalacije Noctua koristi i na drugim hladnjacima koje koristimo u redakciji, te, iako smo na prvu bili skeptični oko trajnosti plastičnih kopči, možemo ustvrditi kako su one kvalitetno proizvedene i da višestrukim stavljanjem i skidanjem neće puknuti. Sljedeći korak sastoji se od postavljanja backplatea, plastičnih odstojnika te distancera koje je potrebno zaviti odvijačem. Posljednji korak uključuje postavljanje hladnjaka na distancere te umetanje ventilatora između pasivnih blokova hladnjaka. Ventilator se na hladnjak pričvršćuje standardnim, tankim metalnim kopčama.

Vrhovi toplovodnih cijevi savršeno su poravnati s ventilatorom, jednom kada se on pravilno ugradi između pasivnih blokova
Vrhovi toplovodnih cijevi savršeno su poravnati s ventilatorom, jednom kada se on pravilno ugradi između pasivnih blokova

Ponovno se dokazao

S obzirom na specifičnu namjenu ovog kompaktnog hladnjaka, odlučili smo se ponešto promijeniti testni sustav. Smatramo da ne bi bilo fer ovaj hladnjak suočiti s grijalicom zvanom Core i9-13900K, jer hladnjak zbog svoje manje površine sigurno neće biti u stanju adekvatno ohladiti takav CPU, niti je primarno dizajniran za korištenje na njemu. Stoga, posegnuli smo za nešto manje zahtjevnijim Coreom i7-14700K. Hladnjak smo testirali s isključenim automatskim overklokiranjem te "navijali" da uspije održati temperature procesora ispod 100 °C.

Prilikom nezahtjevnog rada, s pravom se može reći da je hladnjak nečujan, s obzirom na to da smo cijelo vrijeme jedino čuli ventilator napajanja testne konfiguracije. Tu tvrdnju potvrdio je i bukomjer, izmjerivši 36,5 dBA.

Kad se pojavi potreba za povećanjem radnih taktova jezgri, ventilator hladnjaka mora se zavrtjeti na maksimalnu brzinu kako bi osigurao održavanje visokih radnih taktova. Promjena zvučne kulise je očita, ali subjektivno smo i dalje ostali iznenađeni izuzetno niskom bukom u radu. Izmjerenih 41,3 dBA možemo pripisati relativno niskoj brzini ventilatora, kao i njegovim manjim dimenzijama.

Same performanse sustava ponešto pate, i očigledno je da u situacijama maksimalnog opterećenja hladnjak ne može obuzdati Core i7-14700K, procesor koji je i službeno izvan njegova optimalnog "područja djelovanja". Konkretno, temperature P-jezgri već su nakon tridesetak sekundi dosegnule termalni limit od 100 °C, te dolazi do kratkotrajnih smanjenja radnih taktova. E-jezgre pritom su radile na nešto pitomijih 88-91 °C, dok se maksimalna potrošnja kretala oko 220 W. Radni taktovi P-jezgri iznosili su oko 5.000 MHz, dok su E-jezgre radile na 3.900 MHz. Maksimalna brzina ventilatora iznosila je 2.050 o/min, što je u skladu s Noctuinim navodima.

Hladnjak se isporučuje u crnoj kutiji, u kojoj se nalazi dodatna kutija koja sadrži sve potrebne dijelove za instalaciju, tubu termalne paste, dugi odvijač, značkicu za kućište te LNA adapter, kojim je fiksno moguće sniziti maksimalnu brzinu isporučenog ventilatora
Hladnjak se isporučuje u crnoj kutiji, u kojoj se nalazi dodatna kutija koja sadrži sve potrebne dijelove za instalaciju, tubu termalne paste, dugi odvijač, značkicu za kućište te LNA adapter, kojim je fiksno moguće sniziti maksimalnu brzinu isporučenog ventilatora

Zaključak

Ako termalne performanse Noctuina hladnjaka pogledamo iz drugog kuta, stanje stvari možemo opisati kao veliki uspjeh, s obzirom na to da je hladnjak tako kompaktnih dimenzija uspio održavati na životu procesor s Maximum Turbo Powerom, od pozamašnih 253 W. Ipak, u praksi bismo preporučili da ga koristite s manje zahtjevnim čipovima; za Core i7-14700K i bratiju, Noctua nudi mnogo prikladnije zračne hladnjake, kao što su NH-D15, NH-D15S, NH-U14S, pa čak i NH-U12A i NH-D12L.

Idealni "sudrug" za NH-D9L chromax.black bio bi neki od manje zahtjevnih modela Core i5 te AMD-ovi Ryzeni s podrškom za overklokiranje. Usto, kombiniranje NH-D9L s takvim procesorima dozvolilo bi korištenje priloženog adaptera za smanjenje buke, koji bi buku u radu u svim uvjetima srozao do razine nečujnosti.

Svim navedenim pohvalama treba pridodati i Noctuino standardno dugo jamstvo, bogat bundle u kojem se isporučuje, i tuba kvalitetne termalne paste te tradicionalno visoku kvalitetu izrade. Hladnjak se pokazuje idealnim za sve korisnike koji žele maksimalnu tišinu svog kompaktnog računala, pod uvjetom da su se prije toga uvjerili da Noctuin tornjić može stati u njega. Potencijalni kamen spoticanja mogla bi biti jedino cijena, s obzirom na to da NH-D9L chromax.black košta 75 eura – 15 eura više od modela koji nije crne boje.

Noctua NH-D9L chromax.black

  • Visoka kvaliteta izrade
  • Kompaktne dimenzije
  • Bogat bundle
  • Izuzetno tih ventilator u svim režimima rada
  • Dobro objašnjene i ilustrirane upute za instalaciju
  • Visoka cijena
  • Varijanta chromax.black osjetno skuplja u odnosu na "običnu"
Cijena 75 eura Prikaži sve cijene Ustupio: Noctua
Bug 375 veljača 2024.