Microsoft PC Manager - čistač računala iz tvornice u Redmondu

U moru dobro poznatih besplatnih alata namijenjenih čišćenju računala od nepotrebnih i nagomilanih datoteka, već neko vrijeme svojega aduta ima i Microsoft. No, može li Microsoft PC Manager zamijeniti te alate i učiniti ih suvišnima?

Matija Gračanin četvrtak, 13. travnja 2023. u 09:17
Microsoft PC Manager 1.2.4
Opis Mirosoftov alat namijenjen čišćenju i optimizaciji rada računala kao i brzoj sigurnosnoj provjeri
OS Windows 10/11 (od 1809 naviše)
Cijena Besplatan
URL https://pcmanager-en.microsoft.com/

Odavno je poznata činjenica da će se prije ili kasnije svako računalo s Windowsima zapuniti nepotrebnim datotekama ili će se njegov rad usporiti zbog raznovrsnih razloga, pa ni ne čudi da je tijekom vremena nastao zavidan niz pretežito besplatnih alata koji se specijaliziraju za čišćenje računala i optimizaciju njegovog rada.

Međutim, već je neko vrijeme dostupan i Microsoftov alat namijenjen Windowsima 10 i 11 (za inačice 1809  naviše) nimalo maštovito nazvan Microsoft PC Manager.

Zasad još nosi oznaku javne bete, no jednom kada ga se instalira, ni po čemu se ne može zaključiti da bi trebao nositi tu oznaku, a istodobno uvodi prilično jednostavnu mogućnost za generalno čišćenje Windowsa te još pokoju sitnicu. Doduše, većinom je riječ o mogućnostima koje su već ionako ugrađene u same Windowse, ali možda nisu lako dostupne.

Sama se instalacija pretjerano ne razlikuje od instalacije drugih sličnih programa i nakon što se prihvate uvjeti korištenja, ostaje samo kliknuti na gumb Install, pričekati da se instalacija završi nakon čega samo valja kliknuti na gumb Launch Now kako bi se aplikacija odmah pokrenula. Oni ponešto pronicljiviji, sigurno će primijetiti da je službena web stranica od kuda se preuzima Microsoft PC Manager dostupna na samo dva jezika, engleskom i kineskom, pa bi se prema potonjem moglo zaključiti kako Microsoft s ovom aplikacijom pretežito cilja na kinesko tržište. Bilo kako bilo, zasad još nije poznato hoće li aplikacija biti dostupna na više jezika, ali većini to ionako neće biti pretjerano važno ako ga se uopće odluče instalirati.

Kompaktno sučelje

Krasi ga vrlo kompaktno sučelje koje podsjeća na mobilnu aplikaciju, a koje je podijeljeno na dva segmenta; onaj namijenjen čišćenju računala i onaj koji se specijalizira za sigurnosna pitanja pri čemu će im se pristupati putem gumba smještenih na samome dnu prozora.

Microsoft PC Manager će čitavo vrijeme biti smješten u sistemskom trayu od kuda ga se u bilo kojem trenutku može pokrenuti s time da je moguće namjestiti da se svaki put ne pokreće s pokretanjem Windowsa, ako se to ne želi. Zamišljen je tako da u jednom kliku optimizira rad računala i to tako da se oslobodi bespotrebno zauzeta memorija kao i da se izbrišu privremene datoteke, a samo je potrebno kliknuti na gumb Boost.

Health Check

Ako se želi ukloniti više suvišnih datoteka i tako se oslobodi dodatni prostor na disku, onda valja kliknuti na Health Check. Doduše, pritom će se pregledati i neki drugi elementi; bit će ponuđeno onemogućavanje programa koji se pokreću s Windowsima kako bi se ubrzalo pokretanje računala, a tu je i pomalo nepotrebna obavijest koja je kvalificirana kao potencijalni problem (premda to nije) da se Edge namjesti kao zadani web preglednik. Kako bi se ponuđene radnje doista i primijenile, valja samo kliknuti na gumb Proceed.

Tu je još i dodatak za upravljanje pohranom (Storage management) unutar kojega je moguće pronaći i nekoliko dodatnih opcija kao što je ona za dubinsku čišćenje diskova, pronalazak velikih datoteka (zapravo će se otvoriti pretraživanje u File Exploreru), zatim prečac do postavki za upravljanje instaliranim aplikacijama u Windowsima kao i prečac do podešavanje još jedne značajke Windowsa, Storage sense.

Osim toga, dostupna su još dva potencijalno praktična alata i to onaj za upravljanje pokrenutim procesima koje je moguće zaustaviti, kao i vrlo jednostavan dodatak koji omogućava da se isključe aplikacije koje se pokreću s Windowsima.

Sigurnost

Segment namijenjen sigurnosti također ne uvodi neke posebno napredne mogućnosti. Tu je opcija pokretanja skeniranja računala koristeći ugrađeni Defender, a lako je moguće pregledati i sve dosad detektirane prijetnje koje su dozvoljene. Osim toga, tu je i opcija pokretanja ažuriranja Windowsa, kao i mogućnost upravljanja zaštitom web preglednika putem koje je, zapravo, moguće namjestiti koji će biti zadani web preglednik (dakako, preferirani je Edge).

Microsoft PC Manager zapravo ne uvodi ništa posebno novo, nego se koriste karakteristike koje su ionako već ugrađene u Windowsima, samo ih se prezentira kroz ponešto modernizirano i stilizirano sučelje.

Ipak, ne može se ne reći da će itekako dobro poslužiti za jednostavno čišćenje računala od nagomilanih datoteka i to pogotovo onda kada se želi osloboditi dodatnih prostor na disku bez rizika da će biti uklonjeno nešto što bi kasnije moglo stvarati probleme (nešto što se povremeno može dogoditi kad se koriste specijalizirani alternativni alati za čišćenje računala). Stoga, svi oni koji su umorni od traženja ovih mogućnosti unutar Windowsa i samo žele povremeno očistiti računalo te tako optimizirati njegov rad, a pritom pri ruci imati i neke dodatne korisne opcije, svakako bi trebali razmisliti o tome da probaju sasvim besplatni Microsoft PC Manager.

Microsoft PC Manager 1.2.4

  • Praktičnost
  • Lakoća korištenja
  • Poneke skrivene mogućnost čini dostupnijima
  • Ne uvodi ništa što već nije u Windowsima
  • Netipično sučelje
  • Ne nudi automatsko čišćenje
Mogućnosti 7
Ukupni dojam 7
Cijena Besplatan Ustupio: Microsoft