Logitech MX Anywhere 3S i MX Keys S - (Nad)nacionalna klasa

Kombinacija miša i tipkovnice namijenjena istodobnom spajanju na do tri računala. Kakvog to ima smisla?, pitate se. I mi smo se  pitali to isto dok nismo vidjeli kako radi opcija „Flow“ – mogućnost prebacivanja sadržaja s jednog na drugo (i treće) računalo s kojim se povezuju ova tipkovnica i miš. Kao nešto iz serija i filmova

Bug.hr utorak, 25. srpnja 2023. u 11:18

Ovih dana smo na test dobili Logitechovu kombinaciju tipkovnice i miša iz gornje srednje klase – bežična tipkovnica niskog profila MX Keys S i bežični miš MX Anywhere 3S koji su nam zajedno došli na recenziju jer su zapravo i zamišljeni kao međusobno komplementarni set za uredski rad.

Oba uređaja, naime, podržavaju istovremeni bežični rad sa do tri računala korištenjem Logitechovog softvera Flow, a koji je dio Logi Options+ programa koji se isporučuje s uređajima i namijenjen je podešavanju postavki i programiranju tipki i na tipkovnici i na mišu.

Počet ćemo s manjim u dvojcu, bežičnim uredskim mišom MX Anywhere 3S.

Logitech MX Anywhere 3S

SPECIFIKACIJE
Senzor Logitech Darkfield 8.000 DPI
Broj tipki/programabilne 5/3
Baterija Li-ion, stalna
Povezivost Logitech Bolt, Bluetooth LE
Kabel USB-A/USB-C 110 cm
Dimenzije 100,5 x 65 x 34,4 mm
Masa 99 grama
Jamstvo 2 godine

Ako ste igrač ili vam je pored stvarnog posla s računalom igranje hobi, ovo je miš kojega biste mogli previdjeti, što bi bila šteta.

Za početak, neobično je malen u općoj kategoriji uredskih miševa, kao oni ultrakompaktni miševi koji su namijenjeni korištenju u pokretu uz prijenosnike i koji ciljaju ženske korisnike. Dolazi u tri boje: svijetlo sivoj („Pale Grey“), grafitno sivoj („Graphite“)  i ružičastoj („Pink“), a nama je na test došao ovaj svijetlosivi koji izgleda kao da je namijenjen korisnicima Macova (i miš i tipkovnica jednako rade i na Macu i na PC-u).

Iako malen, ugodno je težak, posebno za svoje dimenzije, a dijelom je tomu razlog ugrađena baterija koja posve napunjena daje autonomiju od 70 dana. Prema službenim specifikacijama, 60 sekundi punjenja posve prazne mišje baterije dovoljno je za 3 sata rada. Priloženi USB-A/USB-C kabel, pak, ne može koristiti za komunikaciju s računalom već isključivo za napajanje, a podatkovna veza je isključivo bežična, bilo preko priloženog Logitech Bolt donglea ili preko Bluetootha koji već imate ugrađen u svoje računalo.

Na mišu je ukupno pet dugmadi i kotačić (koji je liga za sebe i o kojem ćemo detaljnije kasnije),  a od toga su dva bočna dugmeta programabilna kao i kotačić. Gornja, hvatna površina, silikonizirana je kao i bočne stranice koje imaju ugodne horizontalne pruge koje služe boljem hvatu i smanjenju eventualnog klizanja miša iz ruke.

S donje strane miša, tamo gdje ih ne možemo slučajno pritisnuti, su još dva dugmeta – jedno za paljenje i gašenje miša i drugo za prebacivanje triju frekvencija s kojima ste spojeni na do tri računala.

Kotačić na mišu je klasa za sebe i da budemo iskreni, glavni razlog zbog kojega bi se netko mogao odlučiti za Anywhere 3S. Radi se o posve metalnom kotaču koji radi u dva osnovna načina – posve glatkom („freewheel“) i „nazubljenom“ („ratchet“) odnosno, s jasno osjetljivim „zupcima“ koji zapravo – ne postoje.

Naime, u mehanizmu kotača nalazi se elektromagnetska sklopka koja je ili uključena ili isključena, kako možete vidjeti na shematskom prikazu uz tekst. Kada je isključena, kotač se vrti bez otpora i (virtualnih) zubaca, kada je uključena, pruža otpor i osjećaj zupčanika kojega se otpor može podešavati iz drivera (Logi Options+).

Magspeed mehanizam koji upravlja ponašanjem mišjeg kotača – shematski prikaz rada
Magspeed mehanizam koji upravlja ponašanjem mišjeg kotača – shematski prikaz rada

Smicanje (skroliranje) je, pak, nevjerojatno glatko (i brzo – do 1000 linija u sekundi), a posebno je ugodno to što kotač ima i određenu inerciju, pa je čitanje - točnije, preletanje - dugačkih tekstova na više (desetaka) ekrana vrlo jednostavno – samo ga zavrtimo…

Što se rezolucije mišjeg senzora tiče, radi se o maksimalnih 8.000 DPI-ja, a ovi se mogu podešavati od 200(?) do maksimuma u koracima od po 50 DPI. Zadana vrijednost je 1.000 DPI.

Moramo priznati da smo u početku imali problema s bežičnom vezom i registracijom pomaka što smo pripisali lošem senzoru, ali se ispostavilo da je problem u prijemu signala. Naime, ukoliko bežični dongle (Logitech Bolt) nije bio u liniji vida s mišem i tipkovnicom i miš i tipkovnica bi povremeno poludjeli. A upravo je Logitech Bolt, samostojeći USB primopredajnik  trebao riješiti problem nepouzdane Bluetooth veze u uvjetima modernog ureda koji s hrpom WiFi i BT signala i šumovima u gigahercnom spektru koji stvaraju i sama današnja računala svojim komponentama. Vlasnici bežične periferije svjesni su ovoga i znaju da veze znaju biti problematične, a u našem slučaju smo se iznenadili da smo imali povremene prekide iako je dongle bio uključen u USB na prednjoj strani računala i svega 70-tak cenimetara od miša. Kada smo ga stavili u USB hub koji je svega desetak centimetara bliži, odnosno u ravnini površine stola, problemi su nestali, kako s prijemom signala miša tako i tipkovnice.

Usput, kad smo već kod podešavanja rada, posebno nam se dopalo posve automatsko instaliranje drivera i Logi Options+ softvera čim je računalo prepoznalo uređaje. Nakon potvrdnog odgovora na upit želimo li instalirati Logi Options+, u svega par sekundi bez ikakvog ručnog prtljanja po Internetu softver je „magično“ sam instaliran i podešen.

Usprkos malenim dimenzijama miš začudno dobro paše i većim rukama. Ne možemo reći da bismo ga koristili za igranje (čak i da je rezolucija bežične veze u rangu igraćih miševa), ali za svakodnevno klikanje po internetskim linkovima i izbornicima u programima – više nego pristojan miš čak ako i zanemarimo doslovce najbolji kotačić koji smo ikada vidjeli i osjetili na bilo kojem mišu.

Cijena bi za ovolickog mišeka možda mogla biti i malčice prijateljskija prema džepu.

Logitech MX Anywhere 3S

  • Mogućnost povezivanja s tri računala
  • Odgovarajući softver (Flow) koji to iskorištava
  • Izvrstan kotačić
  • Potrebna je optička veza s donglom da bi se izbjegle smetnje
  • Cijena
  • Prekratak kabel za punjenje
Ergonomija 8
Performanse 8
UKUPNI DOJAM 8

Logitech MX Keys S

SPECIFIKACIJE
Mehanizam Škare (scissors)
Pozadinsko osvjetljenje Da, bijelo
Baterija Li-ion (neizmjenjiva)
Povezivost Logitech Bolt, Bluetooth LE
Kabel USB-A/USB-C 110 cm
Dimenzije 430 x 132 x 21 mm
Masa 810 grama
Jamstvo 2 godine

MX Keys S je tipkovnica koja spada u kategoriju visoko stiliziranih, ali istodobno i s mnoštvom funkcionalnih rješenja koje idu i dalje od samo oku ugodnog dizajna. Naravno, ako niste među onima koji cijene niskoprofilne tipkovnice kratkog hoda tipki, tada će vam biti potrebno neko vrijeme da se na nju naviknete, ali ne pretjerano – naime, usprkos kompaktnom dizajnu, sve tipke su pune veličine (voljeli bismo da je Enter malo veći…) i ugodno zaobljene, sa površinskim slojem polimera koji daje osjećaj blage „gumiranosti“ (ili „baršuna“ – ovisno koga pitate) koja sprečava klizanje prstiju.

Originalni dodaci su tri tipke za prebacivanje frekvencije među trima računalima na koja se može povezati, smještene iznad Insert/Home/PgUp tipki (na mjestu gdje obično stoje tipke Prtsc/ScLck i Pause/Brk tipke), a poviše numeričkog dijela su namjenske funkcijske tipke za pozivanje kalkulatora, screen capture (neophodna jer ne postoji PrtScn, pa tako ni Alt-PrtScn kombinacija…), tipka za aktiviranje skočnog izbornika u aplikacijama koje ga imaju i LockScreen tipka za brzo prebacivanje u login zaslon ako gledate NSFW materijal na računalu…

Kako tipkovnica jednako dobro radi s Macom kao i na PC-ima (i na Linuxu, ChromeOS-u, iPadOS-u) tako su kontrolne tipke uz razmaknicu „dvojezične“, makovske i pisijaške: opt/start i cmd/alt.

Neobičnost je što su funkcijske tipke dostupne tek u kombinaciji s Fn tipkom, a primarna im je namjena pristup funkcijama pozadinskog osvjetljenja, prepoznavanja govora, paljenja i gašenja mikrofona, reprodukcije multimedija pa čak i – "emoji tipka" (F6, ako se netko pita). Srećom, sve je ovo moguće promijeniti iz upravljačkog programa (Logi Options+) tako da si možete namjestiti da su funkcijske tipke primarne, a ove s dodatnim mogućnostima budu one kojima se pristupa u kombinaciji s Fn tipkom.

Tipkovnica ima nekoliko tehnologija koje su nam se dopale.

Prvo, tu je „pametno osvjetljenje“ (misli se na pozadinsko osvjetljenje) koje se aktivira pomoću - senzora blizine prstiju. U početku smo mislili da se radi o vibracijama koje tipkovnica detektira na radnom stolu kad na nj stavimo ruke, ali onda smo pročitali upute (RTFM – uvijek dobra ideja…) i ispostavilo se da se ne radi ni o kakvim „vibracijama“, već je dovoljno približiti ruke tipkovnici da se ova probudi iz stanja obamrlost. Kako znamo da se probudila? Prema pozadinskom osvjetljenju.

U odnosu na RGB i „rainbow“ tipkovnice koje smo nedavno imali na testu jednostavno bijelo pozadinsko osvjetljenje tipki i tipkovnice možda se ne čini dovoljno zabavnim, ali ovo nije „takva“ tipkovnica. Dizajn je ozbiljno-poslovni, a ne igračko-žovijalni tako da je šareno osvjetljenje van bilo aspiracija koje projicira MX Keys S.

Također, umjesto mehaničkih tipki, ova koristi daleko tišu Logitechovu kombinaciju membrane i škara (scissors), zgodnog mehanizma koji daje poseban osjećaj tipkanju koji je između mehaničkih tipkovnica (onih mekših – brown ili red prekidači, recimo), ali bitno tiši – sasvim prikladno i za noćno tipketanje.

Zahvaljujući Smart Actions stavki iz upravljačkog softvera moguće je definirati makroe za neke ponavljajuće ili druge zadatke, a softver dolazi i s više već zadanih predložaka koje možemo odmah upogoniti bez potrebe za stvaranjem svojih.

Valja spomenuti i bateriju i punjenje, što je svakako jedna od važnijih stavki bilo kojeg bežičnog uređaja.

Prema Logitechu, MX Keys S s upaljenim pozadinskim osvjetljenjem radi na jednom punjenju (baterija od 1,5 Ah) 10 dana „uobičajenog rada“, odnosno s isključenim pozadinskim osvjetljenjem do 5 mjeseci rada. U našem slučaju našeg „uobičajenog rada“ gubili smo oko 10% kapaciteta baterije dnevno, s uključenim pozadinskim osvjetljenjem tako da se ovo čini dobrom procjenom. Za one koji više tipkaju (i nama je ljeto i manje se tipka nego uobičajeno…), ovo bi možda moglo biti malo kraće.

Tipka miša stiže

Ukupno je dojam da se radi o kvalitetnom proizvodu – masivnom (preko 800 grama), velikim dijelom metalnom (brušeni aluminij) i s kvalitetnom plastikom i polimerima koji daju ugodan osjećaj pod prstima. Usprkos kompaktnom dizajnu sve tipke su pune veličine (funkcijske su, doduše, malo zbite po visini) pa je tipkanje čak i nama koji inače posebno ne preferiramo niskoprofilne tipkovnice vrlo ugodno, a još ugodnije za one oko nas koji inače trpe naše udaranje po mehaničkoj tipkovnici.

Imajte na umu da usprkos kompaktnim dimenzijama, ovo zbog svoje mase nije idealna tipkovnica za prijenosnik, ako ste od onih kojima uobičajene prijenosničke tipkovnice ne leže. Naime, preteška je da bi je bilo ugodno nositi čak i s najlakšim laptopima i notebookovima, ali permanentno „posađena“ na radni stol izgleda vrlo stilski dotjerano i „otmjeno“, ako takav pridjev ide uz tipkovnicu.

Apsolutno najbolji dio ove mišje-tipkovničke kombinacije, MX Anywhere 3S i MX Keys S je priloženi softver Flow, koji daje mogućnost prebacivanja podataka s povezanih računala samo prebacivanjem s jednog ekrana na drugi (na svakome treba biti instaliran softver i svako treba biti povezano s tipkovnicom i mišem da bi radilo). Iako prebacivanje s ekrana na ekran nije trenutno – pauza traje nekoliko sekundi – neusporedivo je brže nego prebacivanje na pohranu u oblaku (Dropbox, OneDrive, Google Drive…) ili slanje mailom ili na neki drugi uobičajeni način. Vrlo impresivno.

Cijene bi mogle biti i niže, ali ne smatramo ih stravično visokima da bi bitno utjecale na odluku o kupnji.

Logitech MX Keys S

  • Kvaliteta izrade
  • Dizajn
  • Flow softver
  • Podrška za rad s tri računala istodobno
  • Logi Options+
  • Cijena
  • Povremeni problemi s bežičnom vezom
  • Niski profil nije za svakoga
  • Nemogućnost žičnog povezivanja
  • Kratkoća kabela za punjenje
Izrada 10
Mogućnosti 9
Isplativost 7
Ukupni dojam 8

 

Bug 373 prosinac 2023.