Recenzije

Isprobali smo Xiaomi 12 Pro na europskoj premijeri u Beču

Dragan Petric četvrtak, 31. ožujka 2022. u 19:16

Xiaomi je u Beču održao europsko predstavljanje serije 12 svojih mobitela, koja donosi tri modela - Xiaomi 12, Xiaomi 12 X i Xiaomi 12 Pro, a mi smo na licu mjesta isprobali potponji, najmoćniji uređaj...

Xiaomi je u Beču održao predstavljanje svoje najnovije serije top-modela mobitela, nazvane naprosto brojem 12, pokazavši tri modela koji stižu i na hrvatsko tržište, Xiaomi 12, Xiaomi 12 T i Xiaomi 12 Pro, služeći se uobičajenom, prepoznatljivom nomenklaturom. Dakako, Xiaomi 12 Pro nam je svima izazvao ponajviše zazubica, pa smo se "ogrbebli" za jedan testni primjerak na vrijeme i u Beču ga, na licu mjesta, detaljno isprobali kako bi vam u nastavku teksta iznijeli naše prve dojmove. 

Procesorska snaga, setup pozadinskih kamera, ali i baterija ovog uređaja tri su aduta koji su nas ponajviše impresionirali, a na koje Xiaomi već duže vrijeme - kada je riječ o flagship modelima - stavlja naglasak, no pozitivan dojam ostavljaju i ekran, kao i finiš modela Xiaomi 12 Pro. 

Kamera

Tri pozadinske kamere dolaze s identičnom rezolucijom od 50 megapiksela, s tim da primarna koristi Sony IMX707 senzor, čineći Xiaomi 12 Pro prvim uređajem dostupnim u Europi koji ga donosi na tržište. Radi se o 1/1.28" čipu s Quad Bayer filterom, 24-mm lećom (izraženo u tzv. "ekvivalentnim" jedinicama) i f/1.9 blendom s optičkom stabilizacijom. 

Druga dva senzora su Samsungov JN1, s tim da leća na prvome ima fokusnu duljinu 48 mm (ekvivalentno), a na drugom 14 mm. Zanimljivo je da telefoto leća također ima blendu f/1.9, ali ne i optičku stabilizaciju. Širokokutna leća pak ima fiksni fokus. 

Sve to, uz dnevno svjetlo, rezultira izvanrednim fotografijama ujednačene kvalitete - bez obzira kojom od tri kamere okidate, dakle neovisno o širini kuta sinmanja. Kod noćnih fotografija uočava se - uz Auto Night način rada - umjerenost u interpretaciji sjena, odnosno svojevrsna "samokontrola" algoritama kada je u pitanju saturacija, nadzor na šumom, kontrastom i detaljima. To znači da ćete dobivati fotografije koje su bliže "realnijem" nego "nabrijanom" efektu, s razumnim bojama, gotovo bez ikakvog šuma, sjajnog kontrasta, s puno detalja, ali i ne previše uočljivim sjenama. 

Sve tri kamere mogu snimati 4K video gustoće 60 fpsa i sve tri dolaze s Night Mode načinom snimanja. Selfie kamera ima 25 megapiksela i blendu f/2.5. Prilično je širokog kuta, od 26 mm izraženo u ekvivalentnim jedinicama. 

Baterija

Xiaomi 12 Pro ima Xiaomi HyperCharge punjenje od 120 W. S baterijom kapaciteta 4.600 mAh, potpuno napunjenom za svega 18 minuta u Boost modu, Xiaomi 12 Pro pruža impresivene mogućnosti obnavljanja autonomije - da se tako izrazimo. 

Xiaomi 12 i Xiaomi 12X u svojim kompaktnim kućištima sadrže baterije kapaciteta 4500 mAh. Oba uređaja podržavaju žičano 67 W turbo punjenje. Xiaomi 12 Pro i Xiaomi 12 također podržavaju 50 W bežično punjenje i 10 W obrnuto punjenje.

Čipset

Modeli Xiaomi 12 serije koriste naprednu Qualcomm® Snapdragon mobilnu platformu. Xiaomi 12 Pro i Xiaomi 12 mogu se pohvaliti procesorom Snapdragon 8 Gen 1 – Qualcommovom najnaprednijom mobilnom platformom. Izrađen u 4 nm procesu, ovaj procesor povećava mogućnosti grafičkog renderiranja GPU za 30% i energetsku učinkovitost za 25% u usporedbi s prethodnom generacijom - rečeno je na premijeri u Beču. 

Ovo je jedan od prvih uređaja na svijetu dostupan s čipsetom proizvedenim 4-nanometarskim procesom, što će se svakako odraziti na ekonomičnost potrošnje i - za vjerovati je - manje zagrijavanje telefona pri obrađivanju zahtjevnijih zadataka. Memorijski su mu kapaciteti uobičajeni za suvremene flagshipove, pa je dobavljiv u kombinaciji s 8 ili 12 GB RAM-a te 256 GB pohrambene memorije. Utor za SIM kartice (dvije) ne može, međutim, primiti memorijske kartice. 

Finiš i ekran

Xiaomi 12 Pro dolazi s aluminijskom šasijom u koju se stapaju ekran sa zaobljenim rubovima, kao i pozadina napravljena od matiranog stakla, dostupnog u nekoliko boja, mahom pastelnog tonaliteta, što je element po kojem bi uređaji - uz aranžman kamera na poleđini - mogli postati prepoznatljivi. Uz 205 grama mase, telefon djeluje robusno, čvrsto i uvjerljivo, a za očekivati je da donosi istu onu pouzdanost na kakvu nas je ovaj proizvođač počeo navikavati kod prethodnih nekoliko modela najprestižnijeg razreda. 

Sa svega 8,2 milimetra u struku, Xiaomi 12 Pro čini se - usprkos masivnosti - vrlo elegantnim, čak i tanjim no što mu dimenzije daju naslutiti, zbog lukavog stapanja zaobljenih rubova s okvirom. Kako ekran zauzima čak 89,6% površine prednje strane mobitela, taj se dojam elegancije dodatno potencira. 

Sva tri uređaja DisplayMate AMOLED Dot Display A+ ocjenu s podrškom za TrueColor. Zaslon ima zaštitu Corning Gorilla Glass Victus, otpornu na ogrebotine, te podržava Dolby Vision. Xiaomi 12 serija podržava i HDR 10+.

Ekrani su na mobitelima dogurali do svojevrsnog tehnološkog maksimuma vidljivog prostim okom, pa je nemoguće pronaći ikakavu manu kvaliteti prikaza slike, kao ni neku bitnu posebnost. Tu su sve suvremene tehhnologije koje očekujemo od ovakvog mobitela, poput adaptivne frekvencije osvježavanja od 120 Hza i 1500 nita najjače svjetline koja omogućuje gotovo 100-postotnu postojanost kontrasta čak i pri izloženosti najjačoj sunčevoj svjetlosti. 

Dobavljivost, cijena, jamstvo

Dodajmo i par bitnih informacija za kraj, ukoliko planirate kupnju. 

Korisnici Xiaomi 12 serije dobit će do tri mjeseca usluge YouTube Premium besplatno, što će korisnicima omogućiti pristup najboljem sadržaju bez oglasa i izvan mreže - gdje je dostupno. Ovaj dodatak uključuje i pretplatu na uslugu YouTube Music Premium, na kojoj korisnici dobivaju neograničen pristup bez oglasa k više od 80 milijuna pjesama, kao i nastupe uživo, obrade i remikse.

Svi korisnici modela Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro i Xiaomi 12X uživaju i pogodnost besplatne zamjene zaslona u roku od 6 mjeseci (180 dana) od datuma kupnje uređaja. Osim toga, korisnici modela Xiaomi 12 Pro dobivaju i uslugu međunarodnog jamstva. Da, i kada ga kupe u Hrvatskoj. 

Xiaomi 12 Pro dolazi u dvije izvedbe, 8 GB + 256 GB i 12 GB + 256 GB. Preporučena maloprodajna cijena modela 12+256 GB iznosi 8.499 kn.

Xiaomi 12 dolazi u tri izvedbe, 8 GB + 128 GB, 8 GB + 256 GB te 12 GB + 256 GB. Preporučena maloprodajna cijena modela 8+256 GB iznosi 6.999 kn.

Xiaomi 12X dolazi u dvije izvedbe, 8 GB + 128 GB i 8 GB + 256 GB. Preporučena maloprodajna cijena modela 8+128 GB iznosi 4.999 kn.

Od 1. do 10. travnja 2022. vrše se prednarudžbe telefona Xiaomi serije 12, a tijekom tog razdoblja dostupna je posebna akcija za prednarudžbe. Kupci pametnih telefona Xiaomi 12 Pro i Xiaomi 12 na poklon dobivaju pametni sat Xiaomi S1 Watch Active, a kupci telefona Xiaomi 12X slušalice Xiaomi Buds 3.