Recenzije

Isprobali smo vivo X80 Pro na europskoj premijeri u Berlinu

Dragan Petric nedjelja, 19. lipnja 2022. u 06:00

Nakon nekoliko dana druženja s najjačim modelom jednog od najvećih svjetskih proizvođača mobitela - uređajem vivo X80 Pro - donosimo sumirane dojmove...

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača mobitela, kineska kompanija vivo, posljednjih se mjeseci rapidno širi europskim tržištima, pa je tako upravo ovih dana započela s poslovanjem i u Hrvatskoj. Poklopilo se to, vremenski, s europskom premijerom aktualnog premium modela, vivo X80 Pro, održanom u Berlinu, u čuvenom ZEISS-ovom planetariju. Imali smo prilike sudjelovati na ovom događaju te nekoliko dana provesti isprobavajući ovaj uređaj, pa u nastavku donosimo prve dojmove.

Radi se o udarnom modelu viva kada je riječ o performansama kamere, čiju senzoriku su za ovaj uređaj pripremili Sony i Samsung, a optiku već spomenuti ZIESS, zacijelo po tom pitanju najuglednije svjetsko ime. Utoliko, setup kamera – obogaćen „gimbalom“ – predstavlja najjači adut ovog uređaja, premda je već na prvi pogled jasno da su mu i finiš i ekran vrhunski, kao i da je puno uloženo u razvoj što je moguće veće autonomije telefona.

Kada je riječ o specifikacijama, vivo X80 Pro dolazi u vrlo robusnim dimenzijama, s masom od čak 215 grama, što ga čini jednim od najtežih, ali po pitanju „uvjerljivosti“ ležanja u ruci i najpouzdanijih smartfona na tržištu. Zanimljivo je da na naše tržište (pod „našim“ mislimo na cijelu Europu) dolazi isključivo u tamno-sivoj izvedbi, sa Qualcommovim 4-nanometarskim Snapdragonom 8 Gen 1, uz 256 GB interne memorije i 12 GB RAM-a.

Moćne specke

Softverski, tu je Android 12 s korisničkim sučeljem koje vivo već godinama nudi na svojim uređajima, Funtouch 12, koje donekle nalikuje mješavini „čistog“ Android OS-a i iOS-a, na način na koji, recimo, sličnu stvar radi Huawei s EMUI-jem ili Honor s Magic UI-jem. Baterija ima kapacitet 4.700 mAh, a s telefonom se u pakiranju dobiva u brzi punjač snage 80W koji je u mogućnosti napuniti bateriju do 100% kapaciteta za manje od 40 minuta. Zgodno je što je tu i ultrazvučni „under-display“ čitač otisaka prstiju, kojeg je vivo prvi predstavio na tržištu.

Ekran je 6,78-inčni AMOLED s dinamičkom frekvencijom osvježavanja od 120 Hza i rezolucijom od 1.440 x 3.200 piksela, što nudi gustoću od 517 ppi te omjer stranica 20:9. Frekvencija osvježavanja senzora za dodir ekrana ide do visokih 300 Hza. 

ZEISS-ove leće

Kamera je, kako smo naveli, najatraktivniji dio ovog uređaja, pa tako pozadinski setup dolazi s glavnim senzorom rezolucije 50 megapiksela, otvorom blende f/1.6 i optičkom stabilizacijom. Tu je i ultra-široka leća rezolucije 48 megapiksela s otvorom blende f/2.2 te dvije telefoto leće, od kojih prva ima rezoluciju od 12 megapiksela i dvostruki optički zum s gimbalom, a druga 8 megapiksela i peterostruki optički zum s optičkom stabilizacijom slike. Prednja kamera donosi rezoluciju od 32 megapiksela i široki kut snimanja.

Kada je riječ o videu, uređaj je u mogućnosti snimati 8K video, kao i 4K video s gustoćom od 30 ili 60 fpsa, dok je kod Full HD snimanja moguća i gyro-EIS stabilizacija zbog koje je omogućen i tzv. Cinematic način snimanja videa, čime se dobiva dojam vrlo nalik onom kojeg imamo kada gledamo filmove snimane s namjerom projiciranja u kinima.

Dakako, najzanimljivija od svih kamera je ona s gimbalom, zbog čega snimke ispadaju izuzetno oštre i s primjetno više detalja od prosjeka i top-kategoriji mobitela, čak i kada se snimaju uz vrlo loše osvjetljenje, dok glavna kamera ima izuzetno moćan noćni način snimanja kod kojeg je gotovo u potpunosti zamračene prostore i objekte moguće snimiti na način da budu daleko „bistriji“ no što ih vidi ljudsko oko, uz vrlo prepoznatljive nijanse pojedinih boja.

Igrajući se s kamerama u ZIESS-ovom planetariju u Berlinu, ali i po ulicama, parkovima i znamenitostima Berlina, doista se moglo primijetiti kako vivo X80 Pro dolazi s kamerom koja je u pojedinim segmentima uspjela dostići, pa i prestići visoko postavljanju ljestvicu od strane najagilnijih konkurenata, a zasluge valja svakako pripisati i ZEISS-ovoj optici, koja je olakšala vivu da softverskim algoritmima dovede rezultate fotografiranja i snimanja videa na tako zavidnu razinu. Radi se o kameri koja će svakako kupce ovog telefona učiniti zadovoljnima.

Indukcijska ploča

Spomenuli smo i finiš kao jedan od jačih aduta ovog uređaja, pa valja pohvaliti stakleno kućište s blago matiranom poleđinom koje doprinosi stabilnosti uređaja u ruci. Ipak, poleđinom dominira glatka „ploča“ ispod koje su pospremljene leće pozadinske kamere s „mirror“ efektom koji olakšava okidanje selfija pozadinskom kamerom i na kojoj malen, ali vrlo uočljiv ZEISS-ov logotip sugerira kako će snimke svakako biti visoke kvalitete.

Svakako je za pohvaliti činjenicu da partnerstvo s optičkim gigantom nije svedeno čisto na marketinšku „posudbu“ imena, već da se doista može osjetiti i u praksi, kada se pregledavaju okinute fotografije i snimljeni videozapisi.

Ekrančina

Ekran telefona je blago zaobljen na lijevom i desnom rubu i donosi sliku vrlo visoke kvalitete, oštrine i osvijetljenosti, uz pomalo pastelno saturirane boje, što nije tipična karakteristika „flagshipa“. Kontrast se pokazao taman dovoljno postojanim pri korištenju uređaja uz izloženost izravnoj sunčevoj svjetlosti da nije nužno stvarati „umjetni hlad“ rukom da se sve razazna, no isključivo uz maksimalno pozadinsko osvjetljenje. Aktivna frekvencija osvježavanja ovisi, dakako, o dinamičnosti trenutačnog prikaza na ekranu te se može spustiti do samo 1 Hz, a maksimalnih 120 Hza je, očekivano, vrlo blagonaklono za oči.

Zbrojivši i oduzevši sve, vivo 80X Pro svakako će biti dobrodošlo osvježenje u kategoriju premium mobitela na našem tržištu, osobito među ljubiteljima kvalitetnih kamera i robusne izvedbe. Uzbuđenje koje donosi novi igrač na regionalnom tržištu, u cjenovnoj kategoriji od oko 1.100 eura, bit će dodatni plus za ovaj model, s kojim će vivo već pri samom dolasku na tržište postaviti neke nove trendove.