be quiet! Pure Loop 2 FX 280 - Hladan pod opterećenjem

Pametno dizajniran, oku ugodan, uglavnom lagan za instalaciju, Pure Loop 2 FX jedno je od moćnijih vodenih hlađenja koje smo imali na testu u posljednje vrijeme, što će vam biti utjeha kada budete brisali suze nakon što mu vidite cijenu

Drago Galić petak, 30. rujna 2022. u 22:00
specifikacije
Podržani procesori Intel: LGA 1700, LGA1200, LGA115X, LGA2011, LGA2011-3, LGA2066
AMD: AM4, AM5
Dimenzije radijatora 317x140x27 mm / 317x140x52 mm
Duljina crijeva 400 mm
Duljina kabela 500 mm
Specifikacije pumpe 4.000-5.500 RPM
Ventilatori 2 x Light Wings 140mm PWM HS (450-2.200 rpm) 
Jamstvo 2 godine

Iako je be quiet! već dulje vrijeme poznat ambicioznijim entuzijastima po dobru, bilo da se radi o njihovim ventilatorima, hladnjacima, bilo vodenim hlađenjima, ostali smo ugodno iznenađeni ukupnim performansama ovog konkretnog vodenog hlađenja, kao i dizajnom, opremom koja dolazi s njime u kutiji i dovoljno jednostavnom instalacijom da ga možemo bezrezervno preporučiti. Jedan je to od onih slučajeva gdje od proizvoda dobijete više nego što ste se nadali, koji se ne događaju posebno često – dapače, obično je obrnuto.

Od kutije…

Pure Loop 2 FX 280 dvoventilatorsko je vodeno hlađenje, s mogućnošću dotakanja rashladne tekućine u zatvoreni sustav. U pakiranju se dobiva i bočica sa 100 mililitara tekućine, uz preporuku da se ona nadomjesti u sustav jednom svake dvije godine kroz poklopac na rubu kućišta hladnjaka, dva vrlo tiha Light Wing 140-milimetarska ventilatora s ARGB rasvjetom, hardver za montiranje na AMD-ove (Threadripperi nisu podržani, na žalost onih koji ih imaju, kao što možete vidjeti iz tablice s podacima) i Intelove procesore, te ARGB kontroler u koji se ukopčaju ARGB i PWM konektori ventilatora, vodene pumpe i ARGB kontroler glave hladnjaka.

Kontroler se unutar kućišta može pričvrstiti na mjesto koje vam najviše odgovara korištenjem dvostrano ljepljive trake priložene u kutiji, a za sređivanje "kablovinja" unutar kućišta možete koristiti priložene dvije male plastične zip vezice. Usput, kad smo kod tih vezica, savjetujemo vam da ih uvijek imate doma, bez obzira jeste li računalni entuzijast koji nešto prčka po kućištu, ili za općekućanske potrebe, jer su bolje rješenje od uobičajenih izolir-traka i "duck tapea" u većini slučajeva, a jeftine su i ima ih kupiti na odjelu s alatima praktički u svakom supermarketu, u raznim bojama i veličinama i bitno olakšavaju život.

Ukratko, ako vam dvije priložene u paketu nisu dovoljne, neka vam to bude motivacija da si kupite nekoliko paketića tih zgodnih pomagača, raznih veličina, i uvijek ih imate sa sobom.

Usput, pohvalili bismo knjižicu s uputama za instaliranje, koja dolazi u paketu i koje koriste normalan font (6 točaka) i velike i jasne crteže, tako da bauljanje po YouTubeu i traženje videa s instalacijskim uputama nije uopće potrebno.

Pored hardvera za montiranje na AMD-ove procesore i dva paketa nosača za različite tipove Intelovih procesora, tu su još i kontroler za ventilatore i ARGB osvjetljenje, 100 ml rashladne tekućine za kasnije nadopunjavanje sustava, dva Silent Wings 140-milimetarska ventilatora, tuba termalna paste i sâm hladnjak s rashladnom glavom
Pored hardvera za montiranje na AMD-ove procesore i dva paketa nosača za različite tipove Intelovih procesora, tu su još i kontroler za ventilatore i ARGB osvjetljenje, 100 ml rashladne tekućine za kasnije nadopunjavanje sustava, dva Silent Wings 140-milimetarska ventilatora, tuba termalna paste i sâm hladnjak s rashladnom glavom

Instalacija

U tablici možete vidjeti popis podržanih procesora, a da bi za svaku od tih kombinacija bilo moguće pričvrstiti rashladnu glavu, brinu se tri odvojena skupa hardverskih nosača, vijaka i matica, ovisno o tome koji tip Intelova procesora koristite (dva odvojena seta nosača) ili AMD.

Usput, oni koji će ovo koristiti s AMD-ovim procesorima, morat će skinuti i plastične držače kraj procesorskog utora, dok će intelovci morati samo dodati stražnji nosač, odstojnike i prednje nosače.

Instalacija hardvera ne spada u "pipave", ali niti u najbolje riješene instalacije (tu primat drže Noctuini hladnjaci) – negdje u sredini, rekli bismo. Svidjelo nam se jednostavno rješenje držanja pinova na stražnjem nosaču (priljubljene gumene brtvice) i korištenje dvostrukih matica s prednje strane, za držanje stražnjeg nosača i prednjih nosača.

Sama rashladna glava spaja se na nosače u dvije točke (dvije matice učvršćene u okviru glave, bez bojazni da negdje odlutaju usred instalacije), a naliježuće stopalo glave je bakreno, kromirano (dobiva se vrlo ravna površina, bez šupljina između procesora i hladnjaka) te k tome i blago konveksno. Dakle, srednji dio malo više pritišće procesorsko kućište od ostatka stopala. Čini se da je to dobitno rješenje za termalnu provodljivost, jer su rezultati hlađenja bili daleko bolji nego što smo očekivali.

Iako je stopalo rashladne glave metalnosive boje, ona je zapravo bakrena, a srebrni sjaj daje joj kromirana površina koja je, usput i blago konveksna, pa centralni dio jače pritišće kućište procesora i bolje odvodi toplinu
Iako je stopalo rashladne glave metalnosive boje, ona je zapravo bakrena, a srebrni sjaj daje joj kromirana površina koja je, usput i blago konveksna, pa centralni dio jače pritišće kućište procesora i bolje odvodi toplinu

Brojni kabeli (po dva iz svakog ventilatora, jedan iz rashladne glave, i jedan iz vodene pumpe koja je izmještena na crijeva s rashladnom tekućinom) spajaju se u priloženi kontroler, koji se onda spaja na CPU_Fan i ARGB utore na ploči, te na SATA kabel za napajanje.

Na našoj matičnoj ploči i kućištu hladnjak je moguće montirati isključivo na gornju stranu kućišta, jer 40-centimetarski rashladni kabeli jednostavno nisu dovoljno dugi da bi dosegnuli do prednje strane kućišta.

Također, iako sama rashladna glava nema nikakvih problema s dodirivanjem bilo koje komponente na matičnoj ploči, ovisno o kombinaciji kućišta i matične ploče, moguće je da će ventilatori Light Wing pritiskati ili dodirivati neke od komponenti na matičnoj ploči. Kako bismo to izbjegli, na našem smo testnom kućištu (Fractal Design Meshify 2) morali montirati hladnjak na sam kraj gornjih nosača.

Kako je pumpa za vodu izmještena bliže hladnjaku, moguće je da će nekima smetati, ovisno o orijentaciji hladnjaka, odnosno savijanju crijeva, ali tu teoretsku mogućnost mi u našem testu nismo uspjeli replicirati – niti je pumpa smetala crijevima, niti crijeva pumpi.

Usput, kabeli iz AIO sustava, kao i oni iz priloženog kontrolera, dovoljno su dugački (500 mm) da dosegnu konektore za napajanje procesorskog ventilatora, i još važnije, ARGB konektore, bilo gdje na matičnoj ploči da se nalaze, i bilo gdje da ste odlučili staviti kontroler.

Pumpa je smještena na cijevima s rashladnom tekućinom i odvojena od rashladne glave
Pumpa je smještena na cijevima s rashladnom tekućinom i odvojena od rashladne glave

U radu

Pravu kvalitetu Pure Loop 2 FX 280 pokazao je na mjerenjima na našem testnom računalu nakon 20 minuta rada Core i9 procesora, pod punim opterećenjem svih jezgri. U prostoriji temperature 21°C i pod punim opterećenjem, temperatura procesora nikada nije premašila 59°C, a buka mjerena na 40 cm udaljenosti od prednjice kućišta, nikad nije bila viša od 40,9 dB. Očito ono "be quiet!" u imenu treba shvatiti ozbiljno.

Iznenađujuće niske izmjerene temperature i vrlo tihi rad u odnosu na druga testirana AIO vodena hlađenja
Iznenađujuće niske izmjerene temperature i vrlo tihi rad u odnosu na druga testirana AIO vodena hlađenja

Pored modela na testu, be quiet! u ovoj seriji ima još i modele Pure Loop FX 240 i 320, pa ovisno o vašim potrebama, možete pogledati i odgovara li vam više neki od ta dva. Prema našem skromnom mišljenju, ovaj na testu zadovoljit će, i uvelike nadmašiti, očekivanja ogromne većine korisnika, kako tihim radom, tako i izuzetno dobrim hlađenjem procesora.

Instalacija je, dijelom zahvaljujući priloženim dvojezičnim (njemački i engleski) uputama s jasnim instrukcijama i crtežima, vrlo jednostavna, a priloženi kontroler olakšava i upravljanje kabelima unutar kućišta.

Bugova preporuka, bez ikakve zadrške.

be quiet! Pure Loop 2 FX 280

  • Instalacija
  • Izuzetno tihi rad
  • Izvrsno hlađenje
  • Tihi ventilatori
  • ARGB kontroler
  • Mogućnost dolijevanja rashladne tekućine
  • Izvrsna završna obrada stopala rashladne glave
  • Dobro izvedeni nosači za Intelove procesore
  • Jasne dvojezične upute
  • Cijena bi mogla biti niža
  • Cijevi bi mogle bi biti malo dulje
Cijena 125 eura Prikaži sve cijene Ustupili: be quiet! | Links
Bug 359 listopad 2022.