Asus Zenfone 10 - Posljednja kompaktna nada

Industrija je naizgled otpisala koncept kompaktnog mobitela, ali Asus još uvijek vjeruje u vrijednost takvog formata te se novom generacijom Zenfonea trudi svima dokazati kako je manje uistinu više – barem kada je riječ o dimenzijama

Tibor Cecelja utorak, 26. rujna 2023. u 07:02
   SPECIFIKACIJE
Ekran 5,92" Super AMOLED, 1.080x2.400, 144 Hz
Čip Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 (8 jezgri)
RAM / Memorija 16 GB LPDDR5X / 512 GB UFS 4.0
Stražnje kamere 50 MP (f/1.9) + 13 MP ultraširoka (f/2.2)
Prednja kamera 32 MP (f/2.5)
Povezivost Dvostruki 5G (2x Nano-SIM), Wi-Fi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.3
Baterija 4.300 mAh (neizmjenjiva)
Konektor za slušalice Da (odozgo)
Vrsta USB konektora USB-C 2.0
Punjenje Žično (30 W), bežično (15 W), reverzibilno bežično (5 W)
Dimenzije i masa 146,5 x 68,1 x 9,4 mm / 172 g
Operacijski sustav Zen UI (Android 13)
Jamstvo 2 godine

Kao da smo jučer ugledali prvi Zenfone, no zapravo, prošlo je čak devet godina otkako je prvi predstavnik te Asusove linije mobitela ugledao svjetlo dana. Od samog početka, Asus se nije ustručavao biti drugačiji, koristiti nesvakidašnje procesore, poput Intelova Atoma, nove tehnologije, poput laserskog autofokusa, telefoto kamera, ili, pak, kamera optimiziranih za proširenu stvarnost. Linija Zenfone u svojih je deset generacija na tržište plasirala osamdesetak uređaja. U prijevodu, Asus ima mnogo iskustva na području mobitela, premda nikad nije uspio zgrabiti značajan udio zapadnih tržišta.

Stari dizajn, nove boje

Boje su u trendu, a Zenfone 10 dolazi u njih pet, tako da ćete lako pronaći svoju savršenu desetku
Boje su u trendu, a Zenfone 10 dolazi u njih pet, tako da ćete lako pronaći svoju savršenu desetku

Ako ste upoznati s prošlogodišnjim Zenfoneom 9, dizajn novog Zenfonea 10 bit će vam poznat. Asus je odlučio reciklirati prošlogodišnji dizajn, s obzirom na to da je on i dalje vrlo atraktivan te još uvijek izgleda prilično svježe kao cjelina. Ono što odaje da je riječ o nešto starijem dizajnu jest podeblji okvir ekrana, koji bi mogao odbiti dio potencijalnih kupaca. Vrijedi imati na umu da deblji okvir ekrana ima funkciju olakšavanja korištenja, s obzirom na to je Zenfone 10 model kompaktnih dimenzija, i lako je slučajno dotaknuti rubove ekrana tijekom korištenja. Stari dizajn dolazi u nekim novim, no svejedno poznatim bojama, tako da je, primjerice, zagasita Sunset Red zamijenjena jarkom Eclipse Red, dok je potpuno nova boja u ponudi Aurora Green. Sve u svemu, Zenfone 10 dizajnerski je vrlo dobro izveden uređaj te će nastaviti plijeniti poglede.

Zenfone 10 jednostavno vas zove da ga zgrabite, a jednom kada ga zgrabite, odlično će vam ležati u ruci
Zenfone 10 jednostavno vas zove da ga zgrabite, a jednom kada ga zgrabite, odlično će vam ležati u ruci

Odabirom materijala, Zenfone 10 identičan je svom prethodniku, tako da je Asus ponovno napravio sendvič staklene prednjice, aluminijskog okvira i plastične pozadine. Ta kombinacija sada je već standardni recept, stoga nemamo zamjerke na odabir materijala. Aluminijski okvir je čvrst te odlično obrađen, a pozadina djeluje vrlo kvalitetno i ima teksturu koja je vrlo ugodna na dodir. Osim što je ugodna na dodir, tekstura pozadinske plohe smanjuje klizavost uređaja. Kada je riječ o kvaliteti izrade mobitela, Asus rijetko podbaci, pa se moglo očekivati da će Zenfone 10 biti pun pogodak.

Jednostavnost prije svega

Ako ste koristili neki Asusov mobitel, znate da je jednostavnost modus operandi Asusova softverskog tima, te da čak i kad naprave veće softverske izmjene, kao što je slučaj s uređajima njihove linije ROG, korisniku daju na izbor da koristi najjednostavniju moguću inačicu Androida. Asus je izmjene Androida 13, koji dolazi na Zenfoneu 10, uistinu zadržao na minimumu, tako da će se korisnici uređaja, poput Googleovih Pixela, ili, pak, ljubitelji AOSP verzije Androida, osjećati kao kod kuće.

Skener otiska prsta smješten je u tipku za uključivanje, što bi moglo predstavljati problem korisnicima s većim dlanovima
Skener otiska prsta smješten je u tipku za uključivanje, što bi moglo predstavljati problem korisnicima s većim dlanovima 

Čak i kod komponenti na kojima su napravili izmjene, poput kontrole glasnoće, Asus vam nudi opciju korištenja neizmijenjenih Androidovih kontrola. Očito je da Asus ne želi komplicirati život svojim korisnicima, te im teži pružiti što izvornije korisničko iskustvo. Naravno, to se nekim korisnicima neće svidjeti, što možemo razumjeti, s obzirom na to da neki proizvođači u svoja sučelja ugrađuju zaista korisne značajke. No, za one koji ipak traže jednostavan, kako bi se reklo, "čisti" Android, Asus je odlično odradio svoj posao.

Ista glavna kamera

Prepoznatljiv sustav kamera s velikim objektivima sastoji se od standardne širokokutne, i kamere s ultraširokom optikom
Prepoznatljiv sustav kamera s velikim objektivima sastoji se od standardne širokokutne, i kamere s ultraširokom optikom

Sustav kamera Zenfonea 10 oslanja se na istu primarnu kameru koju je koristio Zenfone 9. Senzor razlučivosti 50 MP i veličine 1/1,56" svoj posao odrađuje dobro, i u većini svjetlosnih uvjeta radi dovoljno oštre fotografije, s vrlo dobrim dinamičkim rasponom. Rezultati, doduše, nisu na razini konkurentskih flagship uređaja, tako da, ako vam je prioritet kamera, na tržištu postoje bolje opcije. Ono što bismo pohvalili jest softverska obrada fotografija, koja je uistinu minimalna, tako da fotografije izgledaju vrlo prirodno. Kamera s ultraširokom optikom ove godine dobila je senzor veće razlučivosti, koja iznosi 13 MP, no manje veličine, koja je pala na 1/3,06". Fotografije napravljene tom kamerom prosječne su kvalitete, no natprosječnog dinamičkog raspona, što je svakako za pohvalu. Prednja kamera slijedi isti trend povećanja razlučivosti, koja iznosi čak 32 MP, i smanjenja veličine senzora, na 1/3,2". To je također kamera koja nudi tek prosječne rezultate, te smo očekivali više od uređaja tog cjenovnog razreda.


AI Object Sense - Nova generacija AI fotografije

Korištenje umjetne inteligencije u svrhu prepoznavanja sadržaja kadra tijekom fotografiranja, zaista nije novo, no Asus je odlučio napraviti naprednu implementaciju već poznate nam tehnologije, tako da ona, osim osnovnog prepoznavanja sadržaja kadra, također radi i separaciju pojedinih elemenata, kako bi se postavke ekspozicije mogle dodatno prilagoditi svakom od prepoznatih.

Uzmemo li primjer prikazan na ilustraciji, pri fotografiranju pejzaža, umjetna inteligencija prepoznat će da je riječ o pejzažu, no također će isti taj pejzaž razdvojiti na nebo i zelenilo, kako bi se ostvario maksimalni mogući dinamički raspon, a time i prirodniji izgled fotografije. Naravno, ta tehnologija nije ograničena samo na pejzaže, već može prepoznati i razne druge objekte, tako da ćete, neovisno o sadržaju kadra, dobiti bolje rezultate.


Kad je riječ o videu, malo toga se promijenilo u odnosu na prošlu godinu. Zenfone 10 ima odlične snimateljske sposobnosti, tako da može snimati u razlučivosti od čak 8K u 24 sličice u sekundi, i to uz pristojni bitrate od 106 MB/s. Posebno smo bili zadivljeni snimanjem u 1080p razlučivosti. Prilikom snimanja toj razlučivosti, čak i pri 60 sličica u sekundi, možete koristiti HyperSteady stabilizaciju, koja je zaista impresivna. Ako imate mirnu ruku, video izgleda kao da ste koristili gimbal. Nažalost, prednja kamera izgubila je mogućnost snimanja u 4K razlučivosti, što je bila opcija kod prethodnog modela Zenfone 9. Također, nema opcije za snimanje u 60 sličica u sekundi u razlučivosti 1080p, što smatramo prilično velikim propustom za uređaj u tom cjenovnom razredu.

Malo inča, puno herca

Iako je uistinu malih dimenzija, ekran Zenfonea 10 nudi vrhunsku kvalitetu prikaza, sa širokim kutom gledanja i visokom svjetlinom
Iako je uistinu malih dimenzija, ekran Zenfonea 10 nudi vrhunsku kvalitetu prikaza, sa širokim kutom gledanja i visokom svjetlinom

Budući da se radi o mobitelu visoke klase, Asus se pobrinuo da komponenta s kojom ćete imati najviše interakcije, a to je, naravno, ekran, bude jedan od najboljih dijelova Zenfonea 10. Prošlogodišnji Zenfone 9 došao je s odličnim Super AMOLED ekranom, tako da je Asus odlučio igrati na sigurno, i u Zenfone 10 ugradio gotovo identični ekran, uz jednu ključnu razliku. Naime, maksimalna frekvencija osvježavanja koja je prošle godine iznosila 120 herca, ove godine podignuta je na 144 Hz, što donosi malu, no osjetnu razliku u glatkoći prikaza. Moramo napomenuti kako je maksimalna frekvencija od 144 Hz dostupna samo u igrama, no tamo, zapravo, i čini najveću razliku, stoga to smatramo logičnim potezom. Ostale specifikacije uglavnom su identične. Svjetlina iznosi maksimalnih 1.100 cd/m2, tako da ćete sadržaj ekrana s lakoćom vidjeti čak i tijekom najsunčanijih dana, a razlučivost od 1.080 x 2.400 piksela rezultira gustoćom od čak 445 piksela po inču, pa ćete s lakoćom vidjeti i najmanje detalje.

Zenfone 10 ima maksimalnu frekvenciju osvježavanja od čak 144 herca, no uz napomenu da je ona dostupna samo tijekom igranja; u glavnom sučelju ograničena je na 120 Hz
Zenfone 10 ima maksimalnu frekvenciju osvježavanja od čak 144 herca, no uz napomenu da je ona dostupna samo tijekom igranja; u glavnom sučelju ograničena je na 120 Hz

Uistinu, radi se o vrhunskom ekranu, koji u kompaktnom formatu donosi impresivan kut gledanja i izvrsnu kvalitetu prikaza, neovisno o vrsti sadržaja koju konzumirate.

Bez milosti

Unatoč kompaktnim dimenzijama, Zenfone 10 apsolutni je snagator. Hardverski je bolje opremljen od većine uređaja na tržištu. Za početak, samo srce Zenfonea 10 je Snapdragon 8 Gen 2, jedan od najmoćnijih mobilnih čipseta današnjice, koji se sastoji od moćnog osmojezgrenog procesora, s 1+2+2+3 konfiguracijom jezgri, te Adreno 740 integrirane grafičke kartice, koja performansama razara konkurenciju. Zenfone 10 prodaje se u nekoliko kombinacija RAM-a i skladišnog prostora. One su, od jeftinije, prema skupljoj, 8/128 GB, 8/256 GB, 16/256 GB te 16/512 GB.

Osim malim dimenzijama, Zenfone 10 može se pohvaliti i niskom masom, koja iznosi svega 172 grama
Osim malim dimenzijama, Zenfone 10 može se pohvaliti i niskom masom, koja iznosi svega 172 grama

Ukratko, nema zadatka koji nećete moći izvršiti na Zenfoneu 10; od aplikacija do igara, ovaj uređaj neumorno izvodi sve što se baci pred njega. Tražite li kompaktni uređaj vrhunskih performansi, upravo bi se Zenfone 10 mogao naći u vašim rukama.

Autonomija visoke razine

Nahvalili smo performanse Qualcommova Snapdragona 8 Gen 2, što bi vas moglo natjerati da se zapitate koliko dobra može biti autonomija uređaja kompaktnih dimenzija, u kojem se nalazi takav snagator. Srećom, taj snagator prilično je umjerena apetita, tako da je, unatoč kapacitetu baterije od 4.300 mAh, Zenfone 10 pravi mali maratonac. Testirali smo njegovu autonomiju u testu autonomije PCMark Work 3.0, i uz 50% snage osvjetljenja ekrana, Zenfone 10 izdržao je preko 13 sati. Za prosječnog korisnika, to je praktički dva dana autonomije, uzmemo li u obzir da većina korisnika aktivno koristi mobitel oko šest sati dnevno.

Nešto je manje impresivna brzina, odnosno snaga punjenja, koja je za žično punjenje ograničena na 30 W. Većini korisnika to će biti dovoljno, ali ne možemo ignorirati činjenicu da se moderni mobiteli više klase mahom pune većom snagom, odnosno – brže. Međutim, kako baterija nije velikog kapaciteta, možete očekivati da će biti puna unutar sat vremena. Podržano je i 15-vatno bežično punjenje.


6-axis Hybrid Gimbal Stabilizer 2.0 - Stabilnije ne može

Snimanje videa mobitelom rijetko je idealno; mala masa i kompaktne dimenzije čine mobitele prilično nespretnim za držanje tijekom snimanja, posebno kad morate kadar održavati što statičnijim. Asus je Zenfone 10 opremio drugom generacijom svog 6-osnog hibridnog sustava stabilizacije, koji objedinjuje optičku stabilizaciju (OIS) s elektroničkom (EIS), kako bi omogućili snimanje videa koji je toliko stabilan da djeluje kao da je sniman mobitelom postavljenim na gimbal.

Rezultati su posebno impresivni pri snimanju na 1080p razlučivosti, na kojoj je dostupna HyperSteady stabilizacija, no čak i pri snimanju na višim razlučivostima, Adaptive stabilizacija zaista odlično odrađuje posao. Ključ vrhunskih rezultata je kvalitetna optička stabilizacija, koja pokušava kameru fizički zadržati što mirnijom, te odlična elektronička stabilizacija, koja senzoru daje mnogo šire vidno polje, iz kojeg izvlači dodatne informacije, kako bi vaš kadar bio što stabilniji. To vidno polje impresivno je široko, kao što možete vidjeti na ilustraciji, tako da Zenfone 10 ima pregršt informacija za stabilizaciju.


Asus Zenfone 10 uistinu je rijetka pojava: kompaktan mobitel vrhunskih performansi i, usudili bismo se reći, umjerene cijene. Moguće je da su vremena kompaktnih mobitela iza nas, ali baš zato, sjajno je što se kupcima još uvijek nudi toliko sposoban i zaokružen uređaj.

Asus se ozbiljno posvetio ekologiji i smanjenju svog ugljičnog otiska, tako da sve češće koristi reciklirane materijale u proizvodnji i pakiranju proizvoda
Asus se ozbiljno posvetio ekologiji i smanjenju svog ugljičnog otiska, tako da sve češće koristi reciklirane materijale u proizvodnji i pakiranju proizvoda

Asus Zenfone 10

  • Vrhunske performanse
  • Odličan ekran
  • Autonomija
  • Kompaktne dimenzije
  • Kvaliteta izrade
  • Kamere nude tek prosječne performanse
  • Snaga punjenja mogla bi biti viša
Dizajn i finiš 9
Performanse 10
Baterija 9
Kamere 7
Ekran 10
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 879 eura Prikaži sve cijene Ustupio: ASUS

 

Bug 371 listopad 2023.