Asus ROG Strix Gaming RTX 3070 OC - Atraktivna i brza grdosija

S dosta kašnjenja na test nam je stigla jedna od najmoćnijih kartica GeForce RTX 3070. Riječ je o Asusovom modelu Strix Gaming, koji impresionira masivnim i vrlo atraktivnim hladnjakom, visokim performansama i tihim rashladnim sustavom

Denis Arunović srijeda, 30. lipnja 2021. u 01:00
specifikacije asus rog strix gaming rtx 3070 oc
Broj CUDA jezgri 5.888
Takt GPU-a (Boost) 1.935 MHz
Memorijsko sučelje 256-bitno
Memorija 8 GB GDDR6 14 Gbps
Napajanje 2 × 8 pin PCIe
Videoizlazi 2 × HDMI 2.1
3 × Display Port 1.4a
Dimenzije 319 mm, 2,9 utora
Jamstvo 3 godine

S obzirom na to kakva je situacija s dostupnošću kartica na tržištu, praktički da radimo tulum kada god nam neka nova stigne na test. U ovom slučaju Asus se isprsio i poslao nam svoj model Strix Gaming OC, koji pripada vrhu tvrtkine ponude kartica temeljenih na čipu RTX 3070. Valja napomenuti kako je ovo starija kartica u smislu da nema novu reviziju GPU-a i BIOS-a koji hendikepiraju performanse u kontekstu rudarenja kriptovalute Ethereum. Novije kartice, uključujući i sve modele temeljene na čipu RTX 3070 Ti, imaju tu modifikaciju. Koliko će to imati utjecaja na dostupnost kartica iz perspektive običnih korisnika, odnosno, igrača, ostaje vidjeti. Naime, Nvidia nije ograničila performanse kod rudarenja brojnih drugih kriptovaluta koje se ne oslanjaju na isti algoritam kao Ethereum. Drugi problem je to što uzrok slabe dostupnosti i visokih cijena kartice nisu isključivo rudari, već i općeniti poremećaji u proizvodnji čipova, kao i globalnoj logistici, čemu je, naravno, kumovala pandemija.

Prostorno zahtjevna

No vratimo se mi Asusovoj kartici. Kako je riječ o najjačoj Asusovoj RTX-ici 3070, ako ne računamo vodom hlađene modele, Strixica je golema. U računalu će zbog masivnog hladnjaka zauzeti tri utora za kartice, a potencijalni kupac ne smije zanemariti ni duljinu od čak 319 mm, zbog čega ovaj model neće biti kompatibilan s kompaktnijim kućištima. Dakle, riječ je o punokrvnoj kartici visokih performansi, za malo ozbiljnije igraće konfiguracije. Osim kartice, Asus u pakiranju isporučuje i dvije markirane čičak-vezice te maleno ravnalo, načinjeno od jednakog tipa tiskane pločice koju rabi i kartica.

Dizajn hladnjaka na modelima Strix specifičan je zbog korištenja ukrasnih pločica od brušenog aluminija, koje su umetnute u plastični oklop hladnjaka, a ukrašavaju i centralni dio rotora ventilatora. Sve su te metalne površine zaštićene prozirnom plastičnom folijom, pa si dajte truda skinuti je ako želite da kartica izgleda onako kako su je zamislili dizajneri. Na stražnjoj se strani nalazi plastična ukrasna ploča s otvorima na strateškim mjestima – poleđini GPU-a i krajnjem desnom dijelu. Hladnjak je, naime, dulji do tiskane pločice kartice, pa je otvor napravljen kako bi ventilator morao djelomično propuhivati zrak na drugu stranu. Tu se na zaštitnoj ploči može uočiti i natpis FAN, a tu je jer se ispod njega, na kraju PCB-a, nalaze dva 4-pinska konektora za ventilatore. Na njih možemo spojiti ventilatore iz kućišta, koji će se potom ponašati jednako kao i ventilatori na hladnjaku kartice. Zgodan sustav, no čini nam se da većina korisnika radije spaja ventilatore na ploču, jer tako nad njima imaju bolju kontrolu. Osim toga, u estetskom smislu nije lijepo vidjeti još kabela da izlazi iz kartice.

RGB osvjetljenje implementirano je u plastičnu letvicu na gornjem rubu kartice. Ono također probija s donje strane i osvjetljava gornji dio ventilatora
RGB osvjetljenje implementirano je u plastičnu letvicu na gornjem rubu kartice. Ono također probija s donje strane i osvjetljava gornji dio ventilatora
Asusov GPU Tweak na jednom mjestu nudi sve što je potrebno za nadzor i upravljanje grafičkom karticom
Asusov GPU Tweak na jednom mjestu nudi sve što je potrebno za nadzor i upravljanje grafičkom karticom

Strix RTX 3070 napaja se iz dva 8-pinska konektora. Na gornjem rubu, no bliže stražnjim konektorima, nalazi se prekidač za odabir BIOS-a, i tu možemo birati između standardnog OC BIOS-a i Silent BIOS-a. Ako namjeravate instalirati Asusov alat GPU Tweak, onda vam ovaj prekidač neće biti bitan zato što je profile moguće lako mijenjati softverski. Na raspolaganju imamo tri profila – OC, Gaming i Silent, s time da se puno ne razliku po postavkama. Zapravo se mijenja samo vrijednost GPU Boost takta. Profil Gaming je referentni, dok je profil OC potrebno odabrati ručno, a on maksimalni takt povećava za 30 MHz. Ručnim overklokiranjem tu je, pak, vrijednost moguće podići znatno više – za čak 150 MHz, a memorija ide gore za 1.400 MT/s, odnosno, s 14 na 15,4 tisuće megatransfera po sekundi. 8 GB GDDR6 memorije možda bi išlo i mrvicu gore da softver nudi tu mogućnost. Plus 1.400 MT/s maksimum je koji se može podesiti.

Zagrijavanje i buka

Utjecaj overklokiranja na performanse je solidan, no treba imati na umu da paralelno s time raste i potrošnja, pa i opterećenje rashladnog sustava. Uz ljetnu ambijentalnu temperaturu od 27 °C, buka rashladnog sustava kartice na OC profilu doseže nevelikih 40,5 dBA, uz prosječnu temperaturu GPU-a od 62 °C. Ručnim overklokiranjem temperatura GPU-a ide na 67 °C, a buka na 43,5 dBA, što i dalje nije kritično, no osjetno je bučnije od stare vrijednosti. Tri velika ventilatora na hladnjaku miruju dok temperatura GPU-a ne prijeđe 50 °C, što je pohvalno.

Kartica ima i adresabilno RGB osvjetljenje, koje je smješteno ispod plastične prugaste letvice na njenom gornjem rubu. Letvica s donje strane nije zatvorena za svjetlost, tako da svjetlo pada i po gornjem dijelu ventilatora. Za upravljanje osvjetljenjem potrebno je koristiti Asusovu aplikaciju Armory Crate, koja predstavlja unificirano sučelje za upravljanje svim Asusovim uređajima. Drugim riječima, ako već imate Asusovu ploču ili je planirate kupiti, imat ćete centralizirano upravljanje RGB efektima.

Kartica podržava spajanje monitora, odnosno televizora, do razlučivosti 8K, a na raspolaganju imamo tri DisplayPorta 1.4a i dva HDMI-ja 2.1. U pogledu performansi, najbolje će se snaći s monitorima razlučivosti QHD ili ekvivalentnima, no nije joj strano ni igranje pri razlučivosti 4K, kao što se može lijepo vidjeti u priloženim grafikonima. Tu imajte na umu da Metro Exodus Enhanced Edition ima engine s ray tracingom koji nije moguće isključiti. Istodobno podržava i DLSS 2.1 koji mi nismo koristili, pa je tako moguće značajno povisiti performanse s minimalnim utjecajem na kvalitetu prikaza. Red Dead Redemption 2 također će uskoro dobiti podršku za tu tehnologiju, iako se na ovoj kartici jako lijepo vrti i bez nje, čak i na razlučivosti 4K.

Dostupnost i cijena kartice sukladno su očekivanjima, očajni. Na domaćim cjenicima u trenutku pisanja ovih redaka je nema, a na njemačkom je tržištu cijene 1.200 eura – daleko više od preporučene cijene. Ako ste spremni na takvu investiciju u svoju strast (ili možda posao), Strix RTX 3070 Gaming OC sjajan je izbor.

Asus ROG Strix RTX 3070 Gaming OC

  • Odlične performanse pri 1440p i vrlo dobre pri 4K
  • Izvrstan hladnjak
  • Polupasivni rad hladnjaka
  • Impresivna kvaliteta izrade
  • Dobra implementacija RGB osvjetljenja
  • Podrška za DLSS
  • Odlična implementacija ray tracinga
  • Dobar overkloker
  • Izvrsna ponuda videokonektora
  • Mogućnost spajanja ventilatora
  • Vrlo velike dimenzije
  • Problemi s dobavljivošću i vrlo visokom cijenom
Performanse 10
Potrošnja 7
Hlađenje 10
Cijena 5
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 13.726 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Asus
Bug 344-345 srpanj/kolovoz 2021.