ASUS ProArt X670E-Creator WiFi - Kao salivena za kreativce

Stvaraoci sadržaja imaju što voljeti na ovoj ploči; od dizajna, preko kvalitete komponenata, sve do njima prilagođene opreme, kao što je 10-gigabitni LAN

Bug.hr srijeda, 30. studenog 2022. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Čipset AMD X670E
Socket AM5
Memorija 4x DDR5 (do 128 GB)
PCIe konektori PCIe 5.0 x16, 1x PCIe 4.0 x2
SATA / M.2 4x4
Mreža Intel 2,5 Gbit/s
Marvell AQtion 10 Gbit/s
Intel Wi-Fi 6E
Audio Realtek S1220A 7.1
Dojam Vrlo kompetentna ploča, namijenjena radnim stanicama, koje su s novim Ryzenima 7000 moćnije no ikad

Matična ploča X670E-Creator, namijenjena AMD-ovim novim Ryzenima i orijentirana stvarateljima sadržaja, standardnih je ATX dimenzija, i na prvi pogled dizajnerski se pretjerano ne razlikuje u odnosu na prethodni model X570-Creator WiFi, prije svega zbog iste kombinacije boja, oblika i nijansi. Pomnijim pregledom, neke značajnije razlike ipak postaju očite.

Hladnjaci za VRM doživjeli su najveće promjene, a drugačiji je i centralni hladnjak, koji sada hladi dva, u suprotne krajeve razmaknuta čipseta. Drugačiji je, jasno, i socket, koji je sada LGA, a drugačiji je i razmještaj M.2 utora te njihovih hladnjaka. Poluprozirni plastični pokrov stražnjih I/O konektora zadržan je, no nešto je smanjenih dimenzija radi udomljavanja puno većeg hladnjaka za VRM.

Zadržan je i sličan plastični pokrov hladnjaka čipseta s natpisom ProArt, koji ploči itekako daje na eleganciji. Raspored komponenti dobar je, te nema nelogičnosti, što je pohvalno, jer su inženjeri ovaj put imali teži zadatak, zbog dva razdvojena čipseta. Svi su headeri i konektori smješteni uz rub ploče. Dva SATA i jedan USB 3.0 header orijentirani su horizontalno, a samo je USB 3.2 port postavljen vertikalno, no na mjestu gdje ničemu ne smeta.

Napojna jedinica je 16+2-fazne konfiguracije, s takozvanom "teamed up" izvedbom i 70-amperskim integriranim MOSFET-ima. VRM kontroler je DIGI+ oznake ASP2206, a nalazi se s donje strane ploče. Iza integriranih MOSFET-a su MicroAlloy prigušnice i Black Metallic 10K kondenzatori. Na VRM komponentama nalaze se dva hladnjaka koji su odvojeni, točnije, ne koriste toplovodnu cijev kao vezu. IC termometrom izmjerili smo nešto višu temperaturu: 68,3 °C. Aktivan protok zraka preko VRM jedinice ovdje ne bi bio naodmet, osobito ako koristite 170-vatni procesor, poput onog s kojim smo ploču testirali.

10 gigabita za brzu mrežu

Za povezivanje s računalnim mrežama, ta ploča ima dva LAN kontrolera, standardni Intelov 2,5-gigabitni i moćni Marvellov AQtion 10-gigabitni. To je nešto što će svi koji sele velike količine podataka (dakle, youtuberi i drugi kreatori sadržaja) itekako znati cijeniti. Za bežično povezivanje, tu je Wi-Fi 6E tropojasna bežična mrežna kartica, koja radi u pojasevima od 2,4, 5 ili 6 GHz, te ima 2x2 konfiguraciju antena. Dotična podržava i Bluetooth 5.2. Antena je štapna, okretna, s magnetskim držačem. Signal hvata besprijekorno.

Integrirana zvučna kartica nešto je starija, no sasvim zadovoljavajuća. Kodek je Realtekov S1220A, a hvali se omjerom signala i šuma od 120 dB na izlazu, odnosno 113 dB na ulazu. Može raditi s PCM zapisima kvalitete do 32-bit/192 kHz.

Ploča ima dva PCIe 5.0 x16 slota za grafičke kartice. Kada su oba u pogonu, rade u x8/x8 načinu rada. Treći PCIe 4.0 x16 utor radi u x2 režimu, s time da dijeli resurse s M.2_3 utorom.

Napojna jedinica adekvatna je i za najjače procesore, no pametno je osigurati dobar protok zraka u kućištu
Napojna jedinica adekvatna je i za najjače procesore, no pametno je osigurati dobar protok zraka u kućištu

Kad je pohrana podataka u pitanju, tu su M.2_1 i M.2_2 utori, koji su prema PCIe 5.0 x4 standardu, a njima upravlja procesor. X670 čipset upravlja s M.2_3 i M.2_4 utorima, temeljenim na standardu PCIe 4.0 x4, a tu su i četiri SATA6 porta, s podrškom za AMD-ovu tehnologiju RAIDXpert2. Čipseti se nalaze ispod velikog hladnjaka s natpisom ProArt, razmaknuti jedan od drugog, a u radu se dosta zagrijavaju – senzor je izmjerio maksimalnih 61,9 °C.

Ploča je odlično opremljena i USB portovima. Straga, između ostalog, imamo dva USB4 Type-C porta, koje kontrolira Intelov JHL8540 kontroler (Thunderbolt 4), zatim jedan USB-C 3.2 Gen 2×2 port i niz "normalnih" USB konektora. Za prednji panel tu je interni USB 3.2 Gen 2×2 konektor za Type-C port, koji, uz dodatak 6-pinskog PCIe napojnog konektora, podržava i brzo punjenje uređaja snagom do 60 W (PD/QC4+).

Već je i prethodna iteracija te ploče donijela izvrsnu opremu i bogate mogućnosti, a sada su oba ta aspekta podignuta na još višu razinu. Uz moćne nove procesore, stvarateljima sadržaja sada je na raspolaganju i moćna ploča, koja je u stanju pratiti njihove potrebe te pritom u radu biti savršeno stabilnom.

ASUS ProArt X670E-Creator WiFi

  • Dizajn
  • Kvaliteta izrade i komponenata
  • Moćna napojna jedinica
  • Vrlo bogata oprema (10 i 2,5 Gbps LAN, Wi-Fi 6E, 4x Thunderbolt 4 Type-C porta)
  • Softver
  • UEFI sučelje
  • Zagrijavanje čipseta i VRM-a
  • Vrlo visoka cijena
Dodatne mogućnosti 10
Ponuda konektora 9
VRM i hlađenje 7
Performanse 8
Cijena 4
UKUPNI DOJAM 9
Cijena Oko 4.800 kuna Prikaži sve cijene Ustupio: ASUS
Bug 361 prosinac 2022.