AA Wireless - Jednostavno, radi

Ako ste ljubitelj povezivanja mobitela s automobilom, ovo jednostavno morate nabaviti – kutijicu veličine 4,5 x 4,5 centimetra, a ona će s vašim telefonom komunicirati bežično. Drugim riječima, kad upalite automobil, kutijica će dobiti napajanje, pronaći vaš telefon i bežično ga spojiti s vašim automobilskim ekranom. Vaš telefon ostaje u džepu ili torbici, kako ga već nosite

Domagoj Pavlešić nedjelja, 27. ožujka 2022. u 06:00
Info
Proizvođač CP & EB
Tip Adapter za Android Auto
Dojam Odlična ideja i još bolja realizacija

Ima li tko među nama da još nije povezao svoj mobitel s automobilom? Osim ako se ne vozite u nekom zaista starom limenom ljubimcu, povezali ste ih barem Bluetoothom, radi razgovora bez ruku ili uživanju u vlastitoj kolekciji glazbenih brojeva.

Oni s nešto novijim autima idu korak dalje, i svoje dvije omiljene naprave spajaju žicom, kako bi na ekranu automobila dobili omiljene (podržane) mobilne aplikacije, posebno one navigacijskog tipa, poput Google Mapsa ili Wazea. To nam omogućuju Android Auto, odnosno CarPlay, ovisno o mobilnoj platformi koju preferirate.

AA Wireless u odnosu na kovanicu eura
AA Wireless u odnosu na kovanicu eura

Ako ste sretni vlasnik najnovijeg i/ili skupljeg automobila, ovo iz prošlog odlomka možete raditi i bežično, bez famoznog USB kabela. No, nažalost, lista takvih automobila prilično je skromna, a velika je vjerojatnost da – čak i ako ste kupili novo vozilo u posljednjih nekoliko mjeseci – podršku za bežične Android Auto i CarPlay jednostavno nemate. Ne radi se o nekoj ultrasloženoj tehnologiji, auto industrija jednostavno je troma, puno tromija od onoga što smo mi, informatičari, navikli.

Ekipa iz Nizozemske nije to mogla trpjeti, i stvorili su AA Wireless. Stvar je zapravo vrlo banalna – na svoj auto spojit ćete malenu kutijicu veličine 4,5 x 4,5 centimetra, a ona će s vašim telefonom komunicirati bežično. Drugim riječima, kad upalite automobil, kutijica će dobiti napajanje, pronaći vaš telefon i bežično ga spojiti s vašim automobilskim ekranom. Vaš telefon ostaje u džepu ili torbici, kako ga već nosite.

Je l' radi?

Postupak postavljanja uređaja vrlo je jednostavan. Prvi korak je instalacija mobilne aplikacije, nakon čega možete otići do automobila, spojiti kutijicu s automobilom (USB kabel dolazi u pakiranju) i upaliti auto. Nakon toga valja pokrenuti instaliranu aplikaciju i pratiti upute na ekranu. Ovisno o modelu telefona i verziji Androida, možda ćete morati uključivati neke skrivene opcije, no ništa što prosječan čitatelj ovog časopisa ne može odraditi žmirećki.

Jednom kada sve posložite, poželjet ćete se poigrati s naprednim postavkama u samoj aplikaciji, no nastojte se oduprijeti tim "hackerskim" porivima i ostavite sve po defaultu. Te postavke dobro će doći u slučaju problema ili sitnih nekompatibilnosti, pa im se posvetite tek ako u radu primijetite nekakve boljke. To je ujedno i najveća snaga tog uređaja – u pravilu će (kao nama) sve raditi otprve i bez greške, no ako se to ne dogodi, imate brdo naprednih opcija koje mogu pomoći pri detekciji i otklanjanju problema. Nemoguće je jamčiti da će i oni raditi u 100% slučajeva, no čini nam se kako je dosta teško naći kombinaciju automobila i mobitela koja neće funkcionirati, iako je i to teoretski moguće.

Službena lista telefona koji podržavaju bežični Android Auto jednostavna je: svi telefoni s Androidom 11, Pixeli s Androidom 10 i Galaxyji s Androidom 9 ili novijim. No i to nije uklesano u kamen – postoji trik kojim, nakon što omogućite developerski mod u Android Auto postavkama, možete ručno uključiti podršku za bežičnost i na službeno nepodržanim telefonima. Dakako, imajte na umu da su službeno nepodržani te kako za ovaj postupak nema nikakva jamstva.

Nakon početnog postavljanja, pitanje je hoćete li više ikada pokrenuti AA Wireless aplikaciju. OK, vjerojatno hoćete, u slučaju nadogradnje softvera na samom uređaju, što možete izvesti doslovno jednim klikom. No osim toga, svaki sljedeći put stvar će jednostavno raditi.

Uđeš u auto, i na automobilskom ekranu nakon nekog vremena možeš pokrenuti Android Auto (ili se on pokrene sam, ovisno o automobilu). Brzina tog spajanja, naravno, ovisi i o automobilu i o telefonu. U našem testnom slučaju, Samsung S21 povezao se s kutijicom puno prije nego što je Peugeot 3008 uopće inicijalizirao svoj ekran, tako da je Android Auto uvijek bio dostupan čim je auto bio spreman za to. Također, automobil u našem slučaju upali napajanje na USB portu odmah pri otključavanju vozila, tako da AA Wireless ima raniji start.

Kako sustav automobila ne bi bio izlika, napravili smo test u kojem prvo upalimo auto, pustimo da bude spreman na povezivanje, i tek onda uključimo kutijicu na USB port. Od uključivanja do pojavljivanja omogućene ikone za Android Auto na ekranu prošlo je u prosjeku 20-tak sekundi.

Kako radi?

Bežični Android Auto radi zapravo vrlo banalno. Inače auto, a u ovom slučaju naša kutijica, pokreće bežičnu mrežu (Wi-Fi), a mobitel se na nju automatski spaja i detektira da se radi o posebnoj, automobilskoj vezi. Otad sva komunikacija, koja bi inače išla kroz kabel, ide preko te mreže. Kako se radi o malim udaljenostima (unutar automobila) i potrebi za visokom podatkovnom propusnošću, preferira se 5 GHz frekvencija, koja svojim karakteristikama savršeno odgovara za tu namjenu.

No, ima tu jedan veliki problem, nevezan uz uređaj kojim se bavimo, nego općenito bežično korištenje Android Auta. To je trajanje baterije. Ne samo da bežična komunikacija troši više baterije nego žičana, već ćete istodobno vjerojatno koristiti navigaciju, što znači upaljen GPS prijemnik. On također (blago rečeno) nije blag prema bateriji, tako da na duljim putovanjima cijela priča jednostavno nema smisla. Uzmemo li u računicu da se vaš telefon ujedno i puni kada ga žičano spojite s automobilom, zaključak je još očitiji. Morat ćete svoj telefon spojiti na nekakvo napajanje. Ako ste sretnik s više USB portova u automobilu, to je najpraktičnije rješenje, a možete se zakrpati i "cigaretnim" USB adapterima. Bežično punjenje telefona, posebno ako ga imate ugrađenog u automobil, možda je najpraktičnije rješenje, no i u pravilu nešto sporija od žičanog punjenja.

Ili jednostavno za duža putovanja isključite the kutijicu i umjesto nje, na istu žicu (radi se o USB-C sučelju) spojite mobitel. Usput se zapitajte ima li sve to onda uopće smisla.

Mi bismo rekli da ipak ima – bežični Android Auto pruža nevjerojatan komfor korištenja, jednostavno ne morate o tome razmišljati, a mogućnosti telefona uvijek su vam na dohvat ruke, čim ih poželite. Dobra strana je što, ako niste pokrenuli na ekranu Android Auto, on neće iscrpiti vašu bateriju, iako se spojio s vašim telefonom. Jedino što radi nekakvu potrošnju je ta aktivna Wi-Fi mreža, no tu nema neke primjetne štete za bateriju.

Za kraj, bežični Android Auto među onim je stvarima bez kojih možete dok ne probate. Jednom kad se navučete i naviknete, onda nema natrag. AA Wireless, pak, odličan je način da ga imate i u svojem automobilu, kad već nemate sreće (ili preciznije, para) imati auto koji ga nativno podržava.


Kako kupiti? - Prednarudžba koja to nije

Projekt AA Wireless počeo je kao crowdfunding kampanja na Indiegogu, no za razliku od uvriježenog pristupa da nakon završetka kampanje počne slobodna prodaja preko online trgovine ili distributera, to se ovdje nije dogodilo. Za vrijeme kampanje, prodano je oko 8.500 komada, a nakon završetka još gotovo 50.000 – tako da očito stvar funkcionira i nemaju ju potrebe mijenjati.

Bežičnu kutijicu i dalje možete nabaviti isključivo preko stranica kampanje na adresi www.indiegogo.com/projects/aawireless i time stati u red za isporuku. Mi smo svoj primjerak naručili početkom listopada 2021. godine, a isporuka je bila najavljena za siječanj 2022. Tako je i bilo, uređaj je došao krajem siječnja, a kako je poslan iz EU, nije naplaćena nikakva dodatna carina, PDV niti špedicija.

U trenutku pisanja ovog teksta, uređaj je moguće naručiti s isporukom mjesec dana kasnije, što je već nešto povoljnija situacija od naše. Cijena je 85 dolara, plus 15 dolara za dostavu u Hrvatsku. Ukupno oko 660 kn, ovisno o tečaju.



Alternative - Za jabukoljupce

Kao što i samo ime govori, kutijica koju smo testirali funkcionira samo s telefonima s Androidom. Za slučaj da ste u iPhoneovom taboru, trebat će vam neko drugo rješenje. Najpopularnije takvo rješenje naziva se CarlinKit, i trenutačno je u verziji 3.0. Ne možemo vam ništa pametno reći iz prve ruke, jer ga nismo isprobali, no po Internetu ima dosta pozitivnih recenzija, tako da bi moglo predstavljati solidno rješenje. Cijenu koju smo pronašli na njemačkom Amazonu je oko 130 eura – nešto ipak više od rješenja za Android, no na to su korisnici iPhonea već navikli.

Za korisnike Androida postoji i alternativa. Motorola je početkom siječnja najavila uređaj MA1, koji je prema funkcionalnostima jednak "našem" AA Wirelessu. Cijena je oko 90 eura (bez dostave), no uređaj je vrlo teško nabaviti – početkom veljače bio je kratko dostupan za narudžbu, no Motorola je vrlo brzo ostala bez zaliha.


AA Wireless

  • Jednostavno postavljanje i korištenje
  • Brojne napredne postavke
  • Ništa
Cijena 665 kn
Bug 353 travanj 2022.