Sveučilište u New Yorku dobilo IBM-ov kvantni računalni sustav

'Koristit ćemo napredno računalstvo za globalno rješavanje problema i obučavati ćemo stručnjake s ciljem uspostavljanja regije New Yorka kao središta kvantnih inovacije', kaže predsjednik RPI-ja

Matej Markovinović nedjelja, 7. travnja 2024. u 14:15
IBM Quantum System One. 📷 Foto: IBM
IBM Quantum System One. Foto: IBM

Privatno sveučilište u New Yorku, Rensselaer Polytechnic Institute (RPI) i IBM, predstavili su prvi kvanti računalni sustav na sveučilištu, IBM Quantum System One, koji bi trebao poboljšati obrazovne i istraživačke mogućnosti te na koncu stvoriti sljedeću generaciju stručnjaka za kvantno računalstvo.

„Stajati na čelu kvantnog računalstva kao prvo sveučilište koje je ugostilo IBM Quantum System One, prikladna je proslava pionirskog nasljeđa RPI-ja u godini naše dvjestote obljetnice. Koristit ćemo napredno računalstvo za globalno rješavanje problema i obučavati ćemo stručnjake s ciljem uspostavljanja regije New Yorka kao središta kvantnih inovacije – naše vlastite Kvantne doline“, priopćio je predsjednik RPI-ja, Marty A. Schmidt.

Naime, Quantum System One postavljen na RPI-ju, pogoni 127-kuibitni Quantum Eagle procesor. IBM je prošle godine demonstrirao sposobnost tog procesora da proizvede točne izračune izvan klasičnih metoda simulacije, što je označilo početak ere u kojoj kvantni sustavi mogu poslužiti kao znanstveni alati za rješavanje problema u kemiji, fizici i ostalim poljima znanosti.

“Važno je da IBM surađuje s globalnim ekosustavomm partnera, uključujući svjetski poznata sveučilišta i istraživačke institucije, kako bi otkrio i mapirao nove algoritme za najteže izazove koje kvantna računala mogu riješiti. To ćemo učiniti poticanjem kvantne radne snage buudćnosti i osiguravanjem da sljedeća generacije bude opremljena vještinama za korištenje ovih sustava do njihovih najvećih potencijala“, rekao je Dario Gil, viši potpredsjednik IBM-a te direktor istraživanja i član uprave RPI-ja.

Inače, RPI i IBM imaju dugogodišnju povijest suradnje na napretku tehnologije. Primjerice, na RPI-ju je već neko vrijeme smješten trenutno najmoćniji klasični superkompjuter, AiMOS, pogonjen IBM-ovim CPU-om POWER9 i Nvidijnim GPU-om.